TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Sangean WFR-1

Överlägset ljud!

Den här fina radion från Sangean befinner sig i en klass för sig när det gäller ljudkvalitet. Dessutom kan den nästan betraktas som en möbel med sitt fina utförande i äkta trä och pianolack.

forfatter
Publicerad 2009-09-13 - 16:17
Ljud & Bild tycker
Specifikationer
Sangean WFR-1 Funktioner: Webbradio, FM, streaming Importör: Moon Radio www.moon.se

Sangean har imponerat på oss tidigare och modellen WFR-20, som är föregångaren till testets modell, vann vårt test i majnumret. Lite förändringar är gjorda på utsidan, men de största förändringarna är gjorda på insidan. Sangean har bytt till ett nytt, snabbare menysystem och webbradioleverantören har ändrats från Reciva till iRadio. WFR-1 har bara FM-radio och streaming utöver webbradio men en ny modell är på ingång som har DAB+ och kostar ungefär 4 500 kronor. Precis som de flesta andra modeller i testet har Sangean en navigeringsratt på fronten. Dessutom ingår det en fjärrkontroll. Den har också en extern Wi-Fi-antenn som lär kunna fånga in signalerna bättre än de med inbyggd antenn. Teckenfönstret på fronten visar text med lite matta bokstäver mot orange bakgrund. Radion lider också av någon slags bugg i mjukvaran, så vi behövde göra en softwareuppdatering innan vi kunde ange vårt nätverks­lösenord. Stort tack till mina ovetande grannar som inte hade krypterat sitt nätverk! Den nya programvaran löste dock inte alla buggar och radion löpte amok emellanåt, särskilt när den spelade material från datorn. Radion lyckades inte heller få tag i våra delade mappar i nätverket och visade ”nätverksfel” i displayen. Alla andra testdeltagare lyckades med detta. Men när vi använde WM Player 11 fick WFR-1 tag i musiken på PC:n via Windows Media Connect efter att först ha godkänt radion i Media Player-menyn.

Ljudet
Den som tycker om att lyssna på radio och ställer lite krav på ljudkvalitet bör definitivt titta närmare på den här apparaten. Med julmusiken dundrande i köket var det ordentligt mysigt att förbereda julbordet. WFR-1 har ett par förprogrammerade EQ-inställningar, fast de är lite sådär. Men med ”user”-inställningen kan man justera klangkaraktären själv. Lite bas och en god dos diskant var vad som behövdes för att musiknjutningen skulle bli ett faktum. Men överdriver man basen så blir ljudet bara odistinkt och livlöst. Och när man ändrar volymen sker det med lite väl stora steg, det är inte fullt så steglöst som vi hade föredragit. Det kommer också små ”knäppningar” i ljudet när man trycker upp eller ned volymen. Det verkar som om det finns ett litet DC-läckage i elektroniken. WFR-1 har både linjeutgång och aux-ingång om man vill använda den med exempelvis en MP3-spelare.
 

Också i detta test:

Argon iNet 1

Bastastisk!

Argons kompakta och välutrustade radio överraskade genom att spela en del bas. Det var minsann oväntat från testet minsting!

Pinell Supersound iRadio

Full rulle!

Den här radion från Pinell är en typisk köksradio som bara har en enda högtalare och monoljud. Den saknar fjärrkontroll och styrs i stället med ratten på fronten.

Maximum MR-2000

Superexklusiv radio

Denna exklusiva radiodel från Maximum har en riktig B&O-känsla med kabinett och väggfäste av aluminium. Den kopplas till en befintlig anläggning och ger internet­radio, DAB+ och FM, samt kan streama.

OXX Digital Tube

Rörande bra

Den här internetradion är formad som ett rör och har fina högtalare som ger stereoljud. Och i änden har OXX fått plats med en 3-tums subbas som ger extra bas och mellanregister.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend