Følg oss på

Sök efter tester, nyheter och recensioner...

5 Internetradioer

Hela världen hemma!

Med en Internetradio får man tillgång till radiokanaler från hela världen. Allt från lokalradio från Egypten till surftoner från Kalifornien går att hitta bland alla tusentals kanaler som finns inom räckhåll – helt gratis!
Ljud & Bild tycker
Specifikationer

Argon iNet 1
Funktioner: Webbradio, FM, streaming
Pris: 1 498 kr
Importör. Hi-Fi Klubben
www.hifiklubben.se

Internetradio? Är det något man kan surfa med? Nej, inte alls. Man använder däremot hela internet som transportmetod för att lyssna på radiostationer från hela världen. Och när man dessutom får tillgång till vanlig radio (FM, DAB) och kanske kan streama musik, så handlar det om multifunktionsapparater som kan spela globalt och lokalt innehåll helt sömlöst!

Hur fungerar det?
Radiokanalen, i form av ett digitalt ljudspår, sänds över internet för att sedan avkodas i en mottagare. Internetradio kan jämföras med DAB-radio, fast transporten sker via internet i stället för med radiovågor från antenner. Men DAB har samma begränsningar som vanlig FM-radio när det gäller täckning. Dålig täckning betyder dålig mottagning! Med en internetradio suddas däremot landsgränserna ut och täckningen har ingen betydelse så länge man har tillgång till internet. Urvalet av stationer är också betydligt större eftersom bandbredd inte är något problem.

De flesta av oss har redan en vanlig radio som duger till både lokala och nationella sändningar. Internetradio är främst en kompletterande apparat för nyfikna eller de som vill lyssna på bestämda eller ovanliga musikstilar.

Oerhört många radiostationer lägger ut en digital liveström på sina webbsidor för alla lyssnare som har en dator.
Vad en internetradio gör är att synkronisera sig med en viss webbtjänst som har samlat och katalogiserat tusentals av radiokanaler från olika länder. En vanlig tjänst är Reciva (www.reciva.com). Man behöver inte alls ha en internetradio för att lyssna på kanalerna, men det är betydligt mer elegant med en snygg radioapparat i vardagsrummet eller i köket än en ful dator!

Flera funktioner?
En trend vi kan konstatera är att det dyker upp internetradioapparater som har allt fler funktioner. Det är ungefär som en mobiltelefon med kamera, webbläsare och GPS… De mest avancerade internetradioapparaterna har både FM och DAB, kan spela musik som ligger lagrad på datorer som är anslutna till samma nätverk – och några har till och med iPod-docka!

Annons

Frågan är om detta är bra eller inte. Att samla olika tekniker kan innebära stora utmaningar rent tekniskt. FM-mottagaren kan till exempel störas av andra komponenter som trådlös nätverksfunktion, vilket resulterar i sämre mottagning. Ska man lyckas med multifunktionalitet krävs bra teknisk design och effektiv avskärmning av känsliga komponenter. Lyckas man med detta, får man däremot en ytterst användarvänlig apparat.

Sladdar eller trådlöst?
Ska man bara ha en renodlad internetradio är ett trådlöst system enkelt och det gör dessutom radion flyttbar. Man kan ta den med sig ut på terrassen eller balkongen på sommaren och drömma sig bort i solskenet när favoritmusiken fyller luften. Men trådlösa system kräver stabila och fina nätverk, och helst få störningar från andra intilliggande nätverk. Andra elektroniska apparater som använder 2,4 GHz (mikrovågsugnar, trådlösa telefoner och videosändare) kan också störa avspelningen, som då hackar eller i värsta fall stannar helt. Kan radion använda vanlig nätverksanslutning så är detta en mycket mer och stabil överföringsmetod om radion i stort sett är stationär. Detta ger också en möjlighet att spela musik med väsentligt högre kvalitet (bithastighet) från datorn utan risk för förlorade data som orsakar irriterande ”glapp” i överföringen.

Kryptera nätverket!
Installerar man ett trådlöst nätverk för internet så bör man passa på att kryptera det. För om man har datorer anslutna till samma router kan obehöriga snoka runt i dina privata filer eller använda din IP-adress för att utföra kriminella handlingar. Lösenordet till nätverket måste anges i radions menyer så att den kan ansluta till internet och hitta radiokanalerna. Ska radion användas för att streama musik från datorn så måste man kanske ordna detta i datorns brandvägg så att trafiken släpps igenom. Det är mycket att tänka på men glädjen över att utnyttja apparaten fullt ut är värd arbetet!

Produkter i testet

Argon iNet 1

Bastastisk!

Argons kompakta och välutrustade radio överraskade genom att spela en del bas. Det var minsann oväntat från testet minsting!

Pinell Supersound iRadio

Full rulle!

Den här radion från Pinell är en typisk köksradio som bara har en enda högtalare och monoljud. Den saknar fjärrkontroll och styrs i stället med ratten på fronten.

Maximum MR-2000

Superexklusiv radio

Denna exklusiva radiodel från Maximum har en riktig B&O-känsla med kabinett och väggfäste av aluminium. Den kopplas till en befintlig anläggning och ger internet­radio, DAB+ och FM, samt kan streama.

OXX Digital Tube

Rörande bra

Den här internetradion är formad som ett rör och har fina högtalare som ger stereoljud. Och i änden har OXX fått plats med en 3-tums subbas som ger extra bas och mellanregister.

Sangean WFR-1

Överlägset ljud!

Den här fina radion från Sangean befinner sig i en klass för sig när det gäller ljudkvalitet. Dessutom kan den nästan betraktas som en möbel med sitt fina utförande i äkta trä och pianolack.

forfatter
Av

Vis kommentarer

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2020 Publish AS

Nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
© 2021 Publish AS – Ljud & Bild följer Pressombudsmannens etiska regler för press, TV och radio. Som läsare har du bara rätt att använda innehållet på ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål. Du får ladda ner, länka till och skriva ut innehåll från ljudochbild.se för personliga och icke-kommersiella ändamål under förutsättning att du hänvisar till källan samt respekterar eventuella rättighetshänvisningar och/eller -reservationer. Du får inte använda innehåll, inklusive (men inte begränsat till) ikoner och utmärkelser, för några andra ändamål eller på några andra sätt än vad som uttryckligen tillåts. Obs! Artiklar som ligger utanför plustjänsten är ”friköpta” från betalväggen av tillverkaren/leverantören i fråga.