: Panasonic SC-BTT370

Ljud i balans

Den här testade vi förra månaden, då mot datorhögtalare och dyrare anläggningar. Och den klarade sig så bra att vi blev nyfikna på att se hur det skulle gå mot rivaler i samma prisklass.

Ljud & Bild tycker

Öppen och välbalanserad. Två HDMI-ingångar.
Kan låta hårt. Bristfällig avståndsjustering.
 • 5.1-system
 • Automatisk inställning
 • 3D, BD-Live, iPod-docka
 • Nätverksstreaming
 • HDMI: 1 ut, 2 in
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 5000 kr

Hos Panasonic är fronthögtalarna lite större än bakhögtalarna för att bättre kunna klara av de krävande frontkanalerna på film samt musik i stereo. Den lilla centerhögtalaren ställs ovanför eller under TV:n.

Panasonic har försökt minimera kabeltrassel med sin SC-BTT370. För det första har den trådlöst nätverkskort som ger tillgång till BD-Live, Skype och Panasonics internetportal Vieracast, där bland annat YouTube ingår. Det går också att köpa en tilläggsmodul som ger trådlöst ljud till bakkanalerna. iPod-docka är inbyggd i fronten.

SC-BTT370 är ganska så lättanvänd, det är enkelt att sätta sig in i hur allt fungerar. Dessvärre är det inte lika enkelt att ställa in rätt fördröjning till de olika högtalarna beroende på deras placering. Inställningarna görs med millisekunder, inte avstånd i meter. Då måste man veta att en millisekund är samma sak som 30 cm. Högtalarna närmast dig ska fördröjas efter hur mycket närmare de står än de som är längst bort.

Ljudkvalitet
Panasonic-anläggningen ger imponerande mycket ljud för pengarna. På film är ljudbilden klar, dialogen likaså – trots att centerhögtalaren är i minsta laget så att den inte riktigt gör de mörkaste rösterna rättvisa. Men ljudnivån är tillräckligt hög.

Subbasen gör sitt bästa för att återskapa effekterna i de lägsta frekvenserna, men det finns ett litet glapp i frekvensregistret mellan den och högtalarna. Som förväntat är inte tonstrukturen i basregistret särskilt komplex, så olika basinstrument urskiljs inte så bra. När man lyssnar på musik i stereo saknas det information i övre basregistret. Men på film fungerar det förvånansvärt väl.

Ljudbilden är av det flyktiga slaget, och fokuserar mer på diskanten än mellanregistret, vilket gör att skarpa produktioner kan låta tröttande för öronen. Mellanregistret är lite tunt och eftersom det är där sångröster och dialoger ligger så saknar de fyllighet.

Men SC-BTT370 måste ändå sägas vara en fin kompromiss. Med tanke på allt du får och på att ljudbilden är så pass välbalanserad att man enkelt kan se Sagan om Ringen i sin fulla längd utan att tröttna, ger vi Panasonic tummen upp.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  LG HX906SB - Strålande kompromiss
  LG har anläggningen med testets bästa ljud. Att den dessutom är välutrustad betyder att vi plockar fram kvalitetsstämpeln ”Bäst i test”.
  Sony BDV-E380 - Medelmåttig
  Sony har nätverksstreaming och är de enda med automatiska inställningar. Dessvärre håller inte ljudet måttet.
  Pioneer BCS-313 - Varmare klang
  Pioneer-anläggningen har en varmare och fylligare klang än de flesta andra. Trådlöst nätverk är ingen nackdel heller.
  Philips HTS5561 - Stort och luftigt
  Philips anläggning har bra inställningar och låter fint. Allt som saknas är lite kontroll i basen.

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.