TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Onkyo och Focal

Höjer ribban

Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.

forfatter
Publicerad 2011-09-19 - 13:33
Ljud & Bild tycker
Fin tonstruktur. Streaming.
Inte den kraftigaste subbasen
Specifikationer
  • Onkyo BD-SP309    2 900 kr
  • Onkyo TX-NR509    4 000 kr
  • Focal Sib & Cub2    8 900 kr
  • 5.1-system
  • 5 x 80 watt (8 ohm, två kanaler)
  • 8-tums subbas, 100 watt RMS
  • 3D, BD-Live, streaming, iPod-koppling, rumskorrektion
  • HDMI: 1 ut, 4 in

När elektroniken fördelas på fler apparater, i detta fall en Blu-ray-spelare och en flerkanalsreceiver, åstadkommer man flera saker. För det första är chansen stor att ljudet blir bättre och att förstärkarkraften blir mer potent. För det andra har en hemmabioreceiver ofta fler inkopplingar och funktioner.

I detta fall kan Onkyos receiver skryta med 80 watt per kanal, mätt i 8 ohm. De billigare anläggningarna har bättre specifikationer, men det är bara trams. TX-NR509 drar mer ström från vägguttaget och har mer kraft till sitt förfogande. Den har dessutom automatisk rumskorrektion i form av Audyssey 2EQ, som kan kompensera för rummets påverkan genom att mäta akustiken på tre platser. Fler funktioner finns, till exempel USB-port med iPod-stöd, internet­radio, nätverksstreaming och mycket mer.

Högtalarsystemet från Focal testade vi för ett par år sedan, då med en tidigare version av subbasen Cub. Numera heter den Cub2 och har bättre förstärkare och delningsfilter. Samtliga högtalare är helt identiska och små och läckra – och större än de från Logitech.

Anläggningen är enkel och intuitiv att använda och det är enkelt att göra inställningar. Fast det kan hända att högtalarnas avstånd och delningsfrekvens får justeras i efterhand om du använder den automatiska kalibreringen.

Ljudet
Det behövs inte många sekunders action på skärmen förrän vi glatt kan konstatera att det lönar sig att betala mer. Där Panasonic-anläggningen har klara röster fast en smula konstlad klang, och Logitech har lite slappare övertoner fast mer fyllighet, klår Onkyo och Focal dem båda i var sin disciplin. Här får du nämligen ännu mer kraft än med Logitech, och Panasonic kan bara drömma om att återge dialogen lika klockrent. Det är mest personlig smak som avgör om man ska använda Audysseys rumskorrektion eller göra allting för hand. Gör du inställningarna manuellt så görs ingen tonjustering, vilket betyder en fylligare klang. Med Audyssey-korrektion blir ljudbilden ännu mer öppen och genomskinlig, fast lite tunnare.

Focals subbas har väsentligt mer fart och fläkt än Panasonics och Logitechs, och tonerna är mer nyanserade. Det betyder att detta är en anläggning som faktiskt kan spela stereomusik på ett riktigt skapligt sätt.

Vad vi inte gillar med detta system är att det är lite svårt att hitta rätt delningsfrekvens mellan subbasen och högtalarna (vi hamnade på 100 Hz), och att ljudbilden tappar fokus och punktformighet om receivern sätter olika avstånd till vänster och höger kanal. Om den gör det får du rätta till det efteråt och i stället flytta den ena högtalaren så att de står på samma avstånd.

Också i detta test:

Sammanfattning

Det lönar sig att betala mer

Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.

Onkyo och Magnat

Mer krut

En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.

Storslaget ljud. Streaming.
Saknar lite upplösning.

Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906

Kraftfulla PC-högtalare

Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?

Billigt. Kraftfull subbas.
Lite onaturligt basljud. Aningen dämpade övertoner.

Panasonic SC-BTT370

Inträdesbiljetten

Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

Billigt. Enkelt med allti-i-ett. Låter bättre än priset.
Kan låta hårt. Subbasen hänger inte riktigt med.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
1 Kommentar
oldest
newest most voted
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend