TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

Sammanfattning

Det lönar sig att betala mer

Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.

forfatter
Publicerad 2011-09-19 - 13:40

Det säger sig självt att du inte kan få all världens ljudkvalitet från en komplett surroundanläggning för under femtusen kronor. Ändå handlar merparten av Sveriges befolkning hemmabiosystem som kostar ännu mindre. Det är synd. I detta test kunde vi än en gång konstatera vad vi redan visste. Nämligen att du måste upp till runt 5 000 kronor och däröver för att få vad som kan kallas för acceptabel ljudkvalitet.

Panasonic SC-BTT370 har smått otroligt mycket funktioner för just den summan. Den har inbyggd iPod-docka, kommunicerar trådlöst med nätverket och spelar 3D-Blu-ray. Bildkvaliteten är knivskarp bild från Blu-ray och alla nödvändiga ljudformat stöds. Med tanke på priset låter den dessutom förvånansvärt bra. Vi kan inte påminna oss att vi hört en hemmabio för de här pengarna som inte låtit erbarmligt. Men det gör inte Panasonics anläggning. Fast den låter inte toppenbra heller. SC-BTT370 gör jobbet, med tydlig dialog och en omringande ljudbild. Men övertonerna är en smula skarpa och subbasen hänger inte med särskilt väl.

Med Panasonics Blu-ray-spelare DMP-BDT110 och Logitechs datorhögtalare Z906, som tillsammans kostar ungefär lika mycket, får man en kraftigare och fylligare bas, och det går att spela ganska så högt. Här är det övertonerna som inte kommer fram ordentligt, och eftersom man inte kan ställa in fördröjning till bakhögtalarna bör de stå lika långt bort från soffan som frontkanalerna, vilket är svårt i de flesta hem. Högtalarsystemet stöder inte heller HD-ljud.

Separat elektronik från Onkyo och Focal för 15 800 kronor lyfter ljudkvaliteten flera snäpp. Här är ljudbilden stor och luftig och anläggningen kan till och med spela stereomusik riktigt bra. Receivern har internetradio och nätverksstreaming, plus mer muskler än de billigare systemen.

Med högtalare från Magnat blir det ännu tuffare – och billigare än med Focal. Ljudbilden är mer hårtslående utan att vara vass. Subbasen drämmer till hårdare och platta inspelningar blir mer levande. Och filmen blir roligare! Magnat Monitor Supreme saknar dock finessen hos Focal Sib & Cub 2, och passar därför inte alla.

Under alla omständigheter är det ingen tvekan om att det är de två alternativen som kostar mest som ger bäst valuta för pengarna!

Också i detta test:

Onkyo och Magnat

Mer krut

En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.

Storslaget ljud. Streaming.
Saknar lite upplösning.

Onkyo och Focal

Höjer ribban

Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.

Fin tonstruktur. Streaming.
Inte den kraftigaste subbasen

Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906

Kraftfulla PC-högtalare

Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?

Billigt. Kraftfull subbas.
Lite onaturligt basljud. Aningen dämpade övertoner.

Panasonic SC-BTT370

Inträdesbiljetten

Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

Billigt. Enkelt med allti-i-ett. Låter bättre än priset.
Kan låta hårt. Subbasen hänger inte riktigt med.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend