TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Onkyo och Magnat

Mer krut

En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.

forfatter
Publicerad 2011-09-19 - 13:37
Ljud & Bild tycker
Storslaget ljud. Streaming.
Saknar lite upplösning.
Specifikationer
 • BD-spelare: Onkyo BD-SP309    2 900 kr
 • Hemmabioreceiver: Onkyo TX-NR509    4 000 kr
 • Fronthögtalare: Monitor Supreme 100    1 000 kr
 • Centerhögtalare: Monitor Supreme 250    900 kr
 • Bakhögtalare: Monitor Supreme 100    1 000 kr
 • Subbas: Magnat Monitor Supreme Sub 301A    3 000 kr
 • 5.1-system
 • 5 x 80 watt (8 ohm, två kanaler)
 • 12-tums subbas, 100 watt RMS
 • 3D, BD-Live, streaming, iPod-koppling, rumskorrektion
 • HDMI: 1 ut, 4 in

För att ta reda på om det finns ännu mer kräm i ljudspåret parar vi hop Onkyos elektronik med ännu lite större högtalare än Focals Sib & Cub 2. Magnats Monitor Supreme-system är något billigare, men det som gjorde oss nyfikna var framför allt subbasen, som har ett 12-tums baselement till skillnad från Focals 8-tummare. Centerhögtalaren är också väsentligt större, med dubbla 4,5-tums mellanregister i stället för en enda 5-tummare. Front- och bakhögtalarna är små och får plats direkt i en bokhylla, även om vi rekommenderar stativ eller väggfästen.

Onkyos BD-SP309 stöder 3D-film och även om den inte är lika smal och elegant som Panasonic DMP-BDT110 så matchar den receivern TX-NR509 fint.  Precis som med Focal kan man behöva gå in och justera de automatiska inställningarna, i synnerhet om receivern har satt olika avstånd till fronthögtalarna, vilket aldrig låter bra.

Ljudet
Medan Focal-högtalarna har en öppenhet och finess, plus att basen kompletterar övertonerna med tillräcklig tyngd och fyllighet, fokuserar Magnat-systemet mer på kraft. Det sker på bekostnad av tonernas minsta nyanser, men innebär också att högtalarna får fram ljudspårets aggressivitet bättre.

När det exploderar eller körs sportbilar på skärmen hamrar Magnats subbas på som bara den, och resten av högtalarna är också piggare på extrema effekter än Sib & Cub 2. Ur den synvinkeln kommer Magnat närmare känslan från en biosalong.
Även musik i stereo blir ett snäpp livligare och högtalarna piffar till överkomprimerad pop och rock så att den låter mer dynamisk än den i själva verket är – utan att det går ut över känslan i jazz och klassiskt. Fast vi måste erkänna att Focal gör ett mer välnyanserat jobb med akustisk musik. Vi kan ändå konstatera att det funkar med Magnat-systemet också, så länge man kan leva med att det låter lite färgat. Fast det är som sagt Hollywood-blockbusters som är favoritsysselsättningen.

Trots att Magnats subbas har ett större baselement är den rappare än Focals. Men eftersom den dessutom går djupare kan den vara trixigare att ställa rätt i rummet. Den bör antingen stå ända in i ett hörn eller en bra bit ut på golvet, bort från bak- och sidoväggar. Det första är enklast, fast då kan basresponsen också bli en smula ojämn och ge en överdriven bas. Prova dig fram! Får du problem med basen kan DSpeaker Anti-Mode 8033C för 2 900 kronor göra underverk, och vi vågar påstå att ljudkvaliteten växer mer än prislappen.

Också i detta test:

Sammanfattning

Det lönar sig att betala mer

Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.

Onkyo och Focal

Höjer ribban

Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.

Fin tonstruktur. Streaming.
Inte den kraftigaste subbasen

Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906

Kraftfulla PC-högtalare

Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?

Billigt. Kraftfull subbas.
Lite onaturligt basljud. Aningen dämpade övertoner.

Panasonic SC-BTT370

Inträdesbiljetten

Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

Billigt. Enkelt med allti-i-ett. Låter bättre än priset.
Kan låta hårt. Subbasen hänger inte riktigt med.
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend