TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906

Kraftfulla PC-högtalare

Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?

forfatter
Publicerad 2011-09-19 - 13:22
Ljud & Bild tycker
Billigt. Kraftfull subbas.
Lite onaturligt basljud. Aningen dämpade övertoner.
Specifikationer
  • 5.1-system
  • 5 x 67 + 165 watt
  • THX-godkänt
  • 3D, BD-Live
  • HDMI: 1 ut, 0 in

När man ska skaffa ljud till vardagsrummet är kanske inte datorhögtalare det första man tänker på. Men det har hänt mycket på den fronten de senaste åren och många PC-spel och konsoler har fått så komplext och storslaget ljud att de är lika kräsna som Hollywood-filmer.

Av den anledningen har Logitech lanserat det kraftiga 5.1-systemet Z906 som inte bara har inbyggd förstärkning utan också flerkanalsavkodning. På baksidan sitter hela tre digitalingångar, två optiska och en koaxial. Dessa stöder Dolby Digital och DTS samt PC, men HD-ljud i surround kräver den analoga flerkanalsingången av typen minijack. Precis som många andra BD-spelare i den här prisklassen saknar Panasonics DMP-BDT110 analog flerkanalsutgång, så vi koncentrerar oss på Dolby Digital och DTS, som lagras parallellt med Dolby TrueHD och DTS-HD på Blu-ray-skivorna.

Precis som Panasonics system kan Blu-ray-spelaren konvertera 2D-material till 3D, och en nätverkskabel ger tillgång till BD-Live, Skype och portalen Vieracast. Trådlös anslutning kan köpas som tillbehör.

5.1-högtalarna har begränsat med funktioner, bland annat går det inte att ställa in fördröjning till de olika kanalerna. Inbördes ljudnivå går dock att fintrimma från Logitechs fjärrkontroll som ingår.

Ljudet
DMP-BDT110 och Logitech-högtalarna låter ganska så annorlunda mot Panasonics kompletta SC-BTT370. Panasonics högtalare fokuserar mer på diskanten medan Logitech-satelliterna har ett rundare och fylligare mellanregister. Lite mjukare och mattare i toppen, men desto mer behagligt att lyssna på i längden. Subbasen är också påtagligt kraftigare hos Logitech. Den lyckas återge baseffekterna med mer tyngd och stuns och hänger dessutom bättre ihop med högtalarna. Den är en smula mjuk i upphängningen och kan låta lite slappt emellanåt, vi märker det särskilt i klassisk musik. En kontrabas låter väl inte så på riktigt?

Trots detta är Panasonics och Logitechs system intressant för alla som vill ha mer muskler och som inte är så intresserade av finesser och skärmmenyer.

Tänk på att det inte går att ställa in fördröjning till högtalarna, så om det går bör de ställas lika långt från soffan.

Också i detta test:

Sammanfattning

Det lönar sig att betala mer

Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.

Onkyo och Magnat

Mer krut

En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.

Storslaget ljud. Streaming.
Saknar lite upplösning.

Onkyo och Focal

Höjer ribban

Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.

Fin tonstruktur. Streaming.
Inte den kraftigaste subbasen

Panasonic SC-BTT370

Inträdesbiljetten

Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

Billigt. Enkelt med allti-i-ett. Låter bättre än priset.
Kan låta hårt. Subbasen hänger inte riktigt med.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend