TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

: 4 budgetsystem med 3D-blu-ray

Hemmabio på sparlåga

Fin musik- och filmkänsla är beroende av att anläggningen har en viss ljudkvalitet. Här testar vi fyra alternativ för tunna plånböcker.

forfatter
Publicerad 2011-09-19 - 18:09
Produkter i testet
 • Sammanfattning
 • Onkyo och Magnat
 • Onkyo och Focal
 • Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906
 • Panasonic SC-BTT370
 • Om filmkänslan ska bli bra är det inte bara bildkvaliteten som är avgörande. Ljudet är halva upplevelsen och måste vara av samma klass som bilden. TV-apparaternas genomsnittsstorlek växer för varje år och det – plus det faktum att kvaliteten ökar – är en bra förutsättning för mer storslagna upplevelser. Skärmarna blir dessutom allt tunnare, och det är ju onekligen läckert att titta på men betyder också att de inbyggda högtalarna ger ett sämre ljud. Paradoxalt nog kräver en stor skärm det motsatta, alltså bättre högtalare, för att ljudet ska kunna matcha bilden. Köper du en TV i dag är du med andra ord nästan beroende av en extern ljudanläggning om du ska fullända filmkänslan.

  Dåligt ljud, dålig försäljning
  Omsättningen på hemmabiosystem har stagnerat de senaste åren, den sjönk till och med lite grand förra året. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på alla surroundanläggningar som marknadsförs med gula och röda reklambroschyrer och kostar så lite som 2 000 kronor, inklusive DVD- eller Blu-ray-spelare. Man kan helt enkelt inte få någon vidare ljudkvalitet för sådana pengar, och vi tror att den låga ljudkvaliteten gör att kunderna – medvetet eller omedvetet – undviker surround. Om de bara visste vad de gick miste om!

  Vårt råd är att om du främst vill ha ett bättre ljud än vad TV:n mäktar med så ska du satsa på en billig ljudlimpa. Då får du mer för pengarna. Vill du däremot ha en stor närvarokänsla när du tittar på film så ska du satsa på en hemmabioanläggning. Fast välj då en som har ett så bra ljud att du sugs in i handlingen!

  Välj Blu-ray
  Vi rekommenderar absolut Blu-ray före DVD, eftersom bilden är betydligt bättre och ljudet har högre upplösning. En sådan anläggning förutsätter som sagt att det finns en viss ljudkvalitet för att lyfta filmupplevelsen. Om du dessutom vill kunna lyssna på musik, i antingen stereo eller surround, ställer det ännu högre krav eftersom bilden då inte stjäl någon uppmärksamhet.

  Fyra olika varianter
  Här testar vi fyra olika anläggningar. Först ut är en typisk hemmabio i plast, men med tillräckligt hög byggkvalitet för att vi tror att det ska kunna funka. Panasonic SC-BTT370 kostar 5 000 kronor och har en Blu-ray-spelare med 3D-stöd.
  Sedan vill se hur det går om man byter ut plasthögtalarna mot ett bra högtalarsystem för dator och spel, nämligen Logitech Z906 för   3 300 kronor, inklusive allt utom Blu-ray-spelare (vi har valt Panasonics billigaste 3D-BD-spelare, DMP-BDT110 som kostar 1 800 kronor).

  Även om en anläggning för 5 000 kronor kan ge mycket för pengarna så klarar den inte att trolla fram några riktigt omvälvande upplevelser. Genom att hosta upp lite mer pengar går det att få mer liv i hemmabion, och det kan i sin tur innebära mer valuta för pengarna. Vi har plockat ut separata komponenter från Onkyo, Blu-ray-spelaren BD-SP309 och hemmabioreceivern TX-NR605, och parat ihop dem med Focals kompakta högtalarpaket Sib & Cub 2 så att totalpriset hamnar på knappt 16 000 kronor.

  Till sist provar vi samma Onkyo-elektronik med lite större högtalare från Magnat, bland annat en 12-tums subbas och en större centerhögtalare, vilket lär ge mer fart och fläkt för sammanlagt 12 800 kronor.

  Produkter i testet

  Sammanfattning

  Det lönar sig att betala mer

  Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.

  Onkyo och Magnat

  Mer krut

  En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.

  Storslaget ljud. Streaming.
  Saknar lite upplösning.

  Onkyo och Focal

  Höjer ribban

  Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.

  Fin tonstruktur. Streaming.
  Inte den kraftigaste subbasen

  Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906

  Kraftfulla PC-högtalare

  Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?

  Billigt. Kraftfull subbas.
  Lite onaturligt basljud. Aningen dämpade övertoner.

  Panasonic SC-BTT370

  Inträdesbiljetten

  Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

  Billigt. Enkelt med allti-i-ett. Låter bättre än priset.
  Kan låta hårt. Subbasen hänger inte riktigt med.
  forfatter

  Geir Gråbein Nordby

  (f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

  Kommentarer


  Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

  Subscribe
  Notify of
  0 Kommentarer
  Inline Feedbacks
  View all comments
  Följ Ljud & Bild
  Send this to a friend