: Onkyo och Magnat

Mer krut

En ännu större subbas ger mer tryck och större ljud, och den fullvuxna centerhögtalaren gör dialogen fylligare.

Ljud & Bild tycker

Storslaget ljud. Streaming.
Saknar lite upplösning.
 • BD-spelare: Onkyo BD-SP309    2 900 kr
 • Hemmabioreceiver: Onkyo TX-NR509    4 000 kr
 • Fronthögtalare: Monitor Supreme 100    1 000 kr
 • Centerhögtalare: Monitor Supreme 250    900 kr
 • Bakhögtalare: Monitor Supreme 100    1 000 kr
 • Subbas: Magnat Monitor Supreme Sub 301A    3 000 kr
 • 5.1-system
 • 5 x 80 watt (8 ohm, två kanaler)
 • 12-tums subbas, 100 watt RMS
 • 3D, BD-Live, streaming, iPod-koppling, rumskorrektion
 • HDMI: 1 ut, 4 in
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 12800 kr

För att ta reda på om det finns ännu mer kräm i ljudspåret parar vi hop Onkyos elektronik med ännu lite större högtalare än Focals Sib & Cub 2. Magnats Monitor Supreme-system är något billigare, men det som gjorde oss nyfikna var framför allt subbasen, som har ett 12-tums baselement till skillnad från Focals 8-tummare. Centerhögtalaren är också väsentligt större, med dubbla 4,5-tums mellanregister i stället för en enda 5-tummare. Front- och bakhögtalarna är små och får plats direkt i en bokhylla, även om vi rekommenderar stativ eller väggfästen.

Onkyos BD-SP309 stöder 3D-film och även om den inte är lika smal och elegant som Panasonic DMP-BDT110 så matchar den receivern TX-NR509 fint.  Precis som med Focal kan man behöva gå in och justera de automatiska inställningarna, i synnerhet om receivern har satt olika avstånd till fronthögtalarna, vilket aldrig låter bra.

Ljudet
Medan Focal-högtalarna har en öppenhet och finess, plus att basen kompletterar övertonerna med tillräcklig tyngd och fyllighet, fokuserar Magnat-systemet mer på kraft. Det sker på bekostnad av tonernas minsta nyanser, men innebär också att högtalarna får fram ljudspårets aggressivitet bättre.

När det exploderar eller körs sportbilar på skärmen hamrar Magnats subbas på som bara den, och resten av högtalarna är också piggare på extrema effekter än Sib & Cub 2. Ur den synvinkeln kommer Magnat närmare känslan från en biosalong.
Även musik i stereo blir ett snäpp livligare och högtalarna piffar till överkomprimerad pop och rock så att den låter mer dynamisk än den i själva verket är – utan att det går ut över känslan i jazz och klassiskt. Fast vi måste erkänna att Focal gör ett mer välnyanserat jobb med akustisk musik. Vi kan ändå konstatera att det funkar med Magnat-systemet också, så länge man kan leva med att det låter lite färgat. Fast det är som sagt Hollywood-blockbusters som är favoritsysselsättningen.

Trots att Magnats subbas har ett större baselement är den rappare än Focals. Men eftersom den dessutom går djupare kan den vara trixigare att ställa rätt i rummet. Den bör antingen stå ända in i ett hörn eller en bra bit ut på golvet, bort från bak- och sidoväggar. Det första är enklast, fast då kan basresponsen också bli en smula ojämn och ge en överdriven bas. Prova dig fram! Får du problem med basen kan DSpeaker Anti-Mode 8033C för 2 900 kronor göra underverk, och vi vågar påstå att ljudkvaliteten växer mer än prislappen.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Också i detta test:
  Sammanfattning - Det lönar sig att betala mer
  Även om de dyraste alternativen i detta test kostar flera gånger så mycket som de billigaste så ger de mer för pengarna. De båda billigaste har ett absolut minimum av vad vi tycker är bra nog.
  Onkyo och Focal - Höjer ribban
  Genom att hämta förstärkarkraften från en separat hemmabioreceiver får man bättre ljud och mer muskler.
  Panasonic DMP-BDT110 och Logitech Z906 - Kraftfulla PC-högtalare
  Orkar Logitechs tyngsta datorhögtalare mäta sig med ett hemmabiosystem när det vankas film?
  Panasonic SC-BTT370 - Inträdesbiljetten
  Panasonics anläggning är en av de billigaste med inbyggd Blu-ray. Undrar om den klarar av att få fart på stämningen?

  Läs också

  Xperia 5 II är inte bara lika bra som Xperia 1 II, den är flera fall bättre!
  Sony A85 är en genomgående utmärkt OLED-TV med snygg bild och osynligt men tydligt ljud.
  Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.
  Vi frågade och ni läsare svarade. Med nästan 4 500 röster är det iPhone 11 som vinner kamerablindtestet.
  Samsung HW-Q950T är den senaste toppmodellen – och minsann ingen besvikelse. Den här soundbar-högtalaren är det krut i!
  Sonus faber Lumina III är det självklara valet av högtalare för mindre rum.
  Tack vare saftig kontrast och färgsprakande Ambilight-ljus ger Philips OLED805 riktigt häftiga bildupplevelser.
  OnePlus 8T är en kompromiss. Därför bör man hålla tungan rätt i mun om man överväger ett köp. För de flesta är OnePlus 8T en av de bästa mobiltelefonerna på marknaden, men användare som har specifika behov bör leta efter något annat.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.