Nyheter

Sonys två nya flaggskepp har anlänt för test. Det ena är ett riktigt monster på 75 tum!
Annons
Annons
forfatter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sonys nya 2016-modeller har släppts till butikerna och i samband med detta vi också fått in toppmodellerna XD93 och XD94 till test. De är efterträdarna till 65X9305C som vi testade med fint resultat förra året. Nykomlingarna finns i storlekarna 55/65 tum (XD9305) respektive 75 tum (XD9405) och är definitivt de Sony-modeller vi har störst förväntningar på i år.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

55- och 65-tummarna finns i lager hos de flesta stora elektronikhandlarna men 75-tumsmodellen är beställningsvara. Och det är inte så konstigt: prislappen på närmare 70 000 kronor innebär att den knappast är något för alla!

Minimalistisk design
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annons

Sonys flaggskepp har alltid ansetts som några av marknadens bästa TV-apparater, men de har också tillhört de dyraste. I år har Sony ansträngt sig för att sänka priserna, och det första som försvann under bantningskuren var de sidomonterade högtalarna. Det syns direkt, skärmarna har blivit betydligt smalare och lättare.

Både XD93 och XD94 är inspirerade av förra årets designmodell X90C. De nya Sony-skärmarna har en imponerande smal form och är mindre än 12 millimeter på det tunnaste stället. Men designen är väldigt minimalistisk, så trots storleken är skärmarna inte pråliga.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Till skillnad från många av sina konkurrenter har både XD93 och XD94 smala bordsstativ som gör att de enkelt får plats på smala TV-bänkar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annons

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Titta till exempel på den diskreta sockeln i borstad metall: den består av två delar som skruvas ihop innan TV hakas på, och döljer sedan alla kablar bakom ett lock. Anslutningarna på baksidan är också bra, med bland annat fyra HDMI 2.0a-ingångar och tre USB-portar. Sony-skärmarna har inbyggda TV-mottagare så att man kan stoppa in programkort och CAM rakt i TV:n.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De som vill väggmontera sin TV kan glädja sig åt att Sony har stoppat i ett separat väggfäste i kartongen. Det är speciellt utformat för att hänga TV:n så nära väggen som möjligt.

Fjärrkontrollen är uppdaterad med genvägar till både Netflix och Google.
Fjärrkontrollen är uppdaterad med genvägar till både Netflix och Google.

Android
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Annons

Praktiskt taget alla Sonys 2016-modeller kör Android som operativsystem. Gränssnittet är i stort sett likadant som i förra årets modeller, med en huvudmeny som domineras av YouTube och andra Google-tjänster. En skillnad vi märker omedelbart är att TV-apparaterna jobbar sig snabbare genom menyalternativen. Dessutom startar de blixtsnabbt från standby-läge. App-utbudet är ganska begränsat, men man hittar mycket underhållning i YouTube och Netflix – det senare stöder även HDR.

Förberedda för HDR
Det är naturligtvis bildkvaliteten som är absolut viktigast i dessa toppmodeller. Både 55-, 65, och 75-tumsversionerna är kompatibla med High Dynamic Range, vilket betyder att de kan visa HDR-material från Netflix UHD Blu-ray i all sin glans.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det är värt att notera att Sony inte har brytt sig om få skärmarna ”UHD Premium”-certifierade. Sony hävdar dock att skärmarna uppfyller alla officiella krav, vilket innebär 1000 nits ljusstyrka för LCD-skärmar.

Trots att det är ont om plats har Sony lyckats klämma in en LCD-panel med Local Dimming bakom ramen. Tekniken kallas Slim Backlight Drive, och används i 55- och 65-tummarna (55XD9305 och 65XD9305).

Annons

Flaggskeppet 75XD9405 är en lite annan historia. Den använder ”äkta” LED-bakgrundsbelysning, med separata grupper av lysdioder fördelade bakom skärmytan. Det ger ännu bättre möjligheter att variera ljusstyrkan i lokala områden av bilden och gör att bilden får ännu bättre kontrast och svärta.

Storleken har betydelse

(Foto: Sony)
(Foto: Sony)

Sony har alltid hållit sig till extra stora TV-skärmar i 4K-sammanhang. Enligt dem är detta en av de huvudpoängerna med att gå från Full-HD till 4K! Deras allra första 4K-skärm var faktiskt en 84-tummare, men eftersom den kostade mer än 200 000 kronor så sålde den inte särskilt bra. Däremot hoppas Sony förmodligen att fler kunder kommer att välja 75-tummaren för TV- och hemmabiobruk. Å andra sidan är den fortfarande oproportionerligt dyr jämfört med lillebröderna!

(Foto: Sony)
(Foto: Sony)

Vi har redan satt igång med att testa Sony-modellerna och båda verkar lovande. Häng med!

Priser: 
Sony Bravia KD-55XD9305: 25 000 kr
Sony Bravia KD-65XD9305: 34 000 kr
Sony Bravia KD-75XD9405: 68 000 kr

Annons
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Panasonic lovar massor av tyngd och bas från en ny soundbar med trådlös subwoofer.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.