Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Sony slutar med Vaio och sparkar 5000

Sony omstrukturerar hela koncernen efter miljardförluster. 5 000 personer avskedas och både PC- och TV-divisionen flyttas.

Av / 2014-02-06 - 13:50
Sony slutar med Vaio och sparkar 5000

Slut på sagan. Sony försvinner från PC-marknaden. Och slutet sker inte i tysthet.

Efter 17 år med de eleganta Vaio-datorerna har Sony kastat in handduken och upphör redan före sommaren med all produktion av Windows-datorer. I stället ska Sony koncentrera sig på Android-surfplattor och -mobiler.

Anledningen till beslutet, som offentliggjordes i ett pressmeddelande  i går kväll, är att datormarknaden förändrats mycket. PC-branschen är inte längre den guldgruva den en gång var. Sony är dessutom långt ifrån de första att känna av effekterna av den traditionella datorns tillbakagång. Självaste IBM sålde ju sin PC-division till kinesiska Lenovo för flera år sedan.

Även om Sony nu alltså säger farväl till sina datorer så betyder det inte ett omedelbart slut för Vaio-märket. Investmentbolaget Japan Industrial Partners har skrivit på ett avtal som ger dem rätten att utveckla, designa och sälja datorer under namnet Vaio. För detta skapas ett nytt bolag som får sitt säte i Nagano, där Sony i dagsläget har sin PC-division. Mellan 250 och 300 Sony-anställda förväntas följa med till det nya företaget.

BRAVIA-X9-von-Sony_03

TV-divisionen skiljs till dotterbolag
Försäljningen av PC-avdelningen är inte den enda dåliga nyheten. Även Sonys högt värderade TV-division råkar ut för kniven och knoppas av från moderbolaget. Den säljs dock inte till någon annan utan placeras bara i ett dotterbolag.

Sammanlagt ska 5 000 Sony-anställda avskedas. 1 500 av dem i Japan, de övriga i resten av världen.

Nedskärningen är bara det senaste resultatet av den omstrukturering som Sonys högste chef, Kazou Hirai, har satt i verket. Han har redan tvingats säga farväl till 10 000 anställda. Hirais plan är att målinrikta företaget mot mobila enheter, spel och bildprodukter.

6,5 miljarder i underskott
Sony är verkligen i stort behov av en ny kurs. Företaget spår ett negativt resultat på 6,5 miljarder kronor för perioden mars 2013 till mars 2014, trots att de budgeterat med en vinst på 2 miljarder. Så blir det alltså inte, och 2013 är därmed det tionde året i rad som Sony går med förlust.

Steve Jobs ville ha MacOS på Vaio
Vaio-datorerna har kanske inte varit någon lysande affär för Sony, men de har fått mycket beröm för att de varit några av de läckraste och mest välgjorda PC-datorerna. Faktiskt så läckra att Steve Jobs 2001 påstås ha avslutat en golfrunda med Sonys toppchefer med att överräcka en Vaio-PC som körde Mac OS. Som ett frieri till samarbete.

Historien kommer från den japanska journalisten Nobuyuki Hayashi, som fått den från Sonys förra VD, Kunitake Ando. Vid den tidpunkten hade Steve Jobs stoppat alla Mac-kloner, men beundrade Vaio så mycket att han ”var villig att göra ett undantag”. Svärmandet var dock förgäves och förhandlingarna om att sälja Vaio-datorer med Apple-operativsystem rann ut sanden.

vaio-mac-os-x

Källor: Bloomberg, The Verge

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Rulla till toppen