TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Sharp TV gör comeback i Norden

Sharp är tillbaka i Norden och presenterar en ny Android TV-serie med QLED-teknik och inbyggt ljud från Harman Kardon!

forfatter
Publicerad 2022-06-14 - 16:24

Det var ett tag sedan vi hörde om nyheter på TV-fronten från Sharp, men nu har det japanska varumärket till synes återuppstått i Norden. Sharp Consumer Electronics tillkännagav idag den nya EQ-serien, som kommer att bestå av prisvärda QLED LCD-skärmar med Android-användargränssnitt. Det skulle kunna innebära ökad konkurrens för de etablerade tv-producenterna.

ef1bd6f8 a90b 11ec 9b94 529be8b95df3
Sharp EQ series Android TV. (Foto: Sharp)

Sharp EQ-serien: Android TV med QLED-teknik

Den nya EQ-serien från Sharp är baserad på Android TV-plattformen, som ger tillgång till ett brett utbud av appar och streamingtjänster.

Förutom Google Assistant röststyrning stöder TV-apparaterna också speltjänsten Google Stadia som kan strömma speltitlar i 4K HDR.

20331cbc ae7d 11ec 8d99 5a4ae730fab3
Sharps nya EQ-serie har en stram design med en enkel aluminiumram och finns i svart (EQ3) och silver (EQ4) med två olika fronter för de inbyggda högtalarna. (Foto: Sharp)

De nya modellerna använder välbekant och älskad teknik i form av QLED LCD-bildpaneler, där man använder ett färgfilter med kvantprickar (Quantum Dots) för att utöka färgspektrumet. Sharps egen AQUOS Smooth Motion-teknik (interpolering) ska bidra till smidiga rörelser.

Sharp lovar också en bra ljudupplevelse och har samarbetat med amerikanska Harman Kardon om högtalarsystemet i TV-skärmarna. De två integrerade högtalarna ska vara utvecklade speciellt för EQ-serien.

EQ3 75 C4
EQ-seriens ljudsystem är signerat Harman Kardon. (Foto: Sharp)

 

Sharps EQ-serie stöder HDR10, HLG (Hybrid Log Gamma) samt Dolby Vision HDR-video, och har också stöd för ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X. EQ-serien har dessutom HDMI 2.1, och eARC ger möjlighet till 7.1-ljud via exempelvis Dolby Atmos-kompatibla soundbar-högtalare.

Kan detta vara en värdig utmanare till Philips, Sony, TCL och andra Android TV-tillverkare? Det återstår att testa!

Pris och tillgänglighet

Sharp EQ-serien kommer att säljas av bland andra Media Markt, Elon och Euronics nu i sommar, och kommer att finnas i följande skärmstorlekar:

50” (50EQ3/4A): 7 990 kr.
55” (55EQ3/4A): 8 990 kr.
65” (65EQ3/4A): 11 990 kr.
75” (75EQ3/4A): 15 990 kr.

EQ3 75 dimensions
Sharp 75EQ3EA. (Foto: Sharp)

Sharp Android TV, specifikationer:

4K Ultra HD Android TV med Quantum Dot
Aluminiumram med ultratunn skjärmkant
HDMI 2.1 med eARC og ALLM
Dolby Vision & Dolby Atmos
DTS:X & DTS Virtual:X 3D-lyd
Innebygd høyttalersystem fra harman/Kardon
AQUOS UltraClear
AQUOS Smooth Motion
Ljussensor med OPC (Optical Picture Control)

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

LB+ Månad

kr 119,00

KÖP

LB+ Vecka

kr 59,00

KÖP
Du kan avsluta prenumerationen när som helst. Prenumerationen löper ut perioden som du har betalat för. Köp- och prenumerationsvillkor gäller.
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

Nu kan du titta på TikTok på Samsung TV Nu är TikTok-appen tillgänglig på svenska Samsung-skärmar.
Bild av studiokvalitet Panasonic LZ1500E ger imponerande hög kontrast och färgexakta bilder, och är något av det närmaste vi kan komma en studiomonitor för hemmabruk. En TV för den riktigt kräsna!
Samsung Relumino Ett nytt bildläge för Samsung TV-apparater ska göra bilden lättare att tyda för personer med nedsatt syn.
Trådlös OLED-TV från LG Ny toppmodell med trådlös videoöverföring.
Nu kan Samsung TV styra Philips Hue Ny app från Samsung och Signify erbjuder överraskande möjligheter - en slags "Ambilight" för Samsung TV?
Följ Ljud & Bild