Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung Display upphör med produktionen av LCD-paneler

Ska enbart satsa på Quantum Dot och OLED i framtiden.

Av / 2020-04-01 - 16:02
Samsung Display upphör med produktionen av LCD-paneler

Genom att avsluta hela produktionen av LCD-paneler i Sydkorea och Kina före slutet av 2020 frigör Samsung Display kapacitet att arbeta med quantum dot-teknik (QD, vilket Samsungs QLED är en variant på) och OLED-teknik. I framtiden vill Samsung använda OLED som panelteknik och QD-tekniken som vi hittar i deras QLED-TV som ett extra färgfilter. Allt för att öka färgintensiteten och förhoppningsvis den totala ljusstyrkan, vilket är OLED-teknikens akilleshäl.

Självlysande QD

Samsung kommer också att ha självlysande QD-paneler klara för produktion inom en snar framtid. Det betyder att man inte behöver LCD-teknik i panelerna, eftersom QLED går från att vara ett passivt färgfilter till att varje QLED-pixel är sin egen ljuskälla. Precis som med OLED. Fördelen är jämnare färger och högre ljusstyrka än OLED, samtidigt man får samma fördel med perfekt svärta. Och risken som OLED har för inbränning och degradering över tid finns inte med QLED.

Fortfarande LCD-TV

Fram till nu har Samsungs TV-avdelning fortfarande hävdat att de kommer att fortsätta med LCD-paneler. Skillnaden blir att de inte längre kommer att få dessa levererade från sin egen paneltillverkare Samsung Display, utan måste köpa dem från andra tillverkare. Redan nu används tillverkare som TCL-ägda CSoT för att leverera LCD-paneler till vissa Samsung-modeller.

Samsung stanser LCD

Vi misstänker att Samsung kommer att fortsätta med LCD-TV-apparater ett bra tag framöver, särskilt i de lägre prisklasserna. Men i highend-segmentet kommer det nästan garanterat att hända spännande saker med Quantum Dot-paneler.

Sista krampryckningarna för OLED?

För sakens skull bör vi nämna att Samsung inte är ensamma om att arbeta med Quantum Dot-teknik. LG har också forskat på området länge, och vi tror inte att Samsung får vara ensamma om den särskilt länge. För ungefär fem år sedan pratade undertecknad med en ingenjör på LG som trodde att självlysande QD-paneler snart skulle finnas på marknaden och att OLED skulle vara dött inom fem år.

Detta har uppenbarligen inte hänt ännu, men frågan vi ändå måste ställa oss är om detta är första steget mot slutet för OLED-TV?

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen