Search
Generic filters

Samsung: Din HDR-TV behöver 1000 nit!

Ljusstyrkan är helt avgörande för att verkligen kunna njuta av det nya HDR-formatet, tycker Samsung.

Bild & Ljud besökte nyligen Samsung Quality Assurance Lab utanför London, där vi fick en närmare titt på några av deras nyheter den här TV-säsongen.

Föga överraskande var HDR (High Dynamic Range) ett huvudtema. Den nya videostandarden spelar en nyckelroll i det nya Ultra-HD-Blu-ray-formatet och streamingtjänster som Netflix och Amazon har redan börjat erbjuda material i HDR-kvalitet. Om ryktena kring kommande Playstation ”4,5” visar sig stämma så kan HDR så småningom bli en del av spelvärlden också. Bara tänk, videospel som verkligen gnistrar av färger och liv!

Netflix-serien Marco Polo finns nu i HDR-kvalitet, som bland annat utnyttjar högre kontrast och ljusintensitet.
Netflix-serien Marco Polo finns nu i HDR-kvalitet, som bland annat utnyttjar högre kontrast och ljusintensitet.

Men vänta lite. Vad är HDR för något, egentligen? De som vill ha den långa versionen bör läsa vår HDR-artikel från CES 2015. Den korta versionen är att HDR är en modern ”Kinder-ägg”-videostandard som förenar alla de senaste nyheterna på TV-fronten (högre upplösning, bredare färgspektrum, högre ljusstyrka och kontrast, större bandbredd och mer effektiv videokomprimering) i en enda gemensam standard.

Formatförvirring
En hel del av årets nya TV-modeller har stöd för HDR. Men precis som alltid så finns det ett ”men”. Hur definierar man HDR-stödet? Räcker det att bildskärmen kan tolka och utnyttja signalen? Finns det några minimikrav? De som minns skillnaden mellan ”HD Ready” och ”Full HD” vet att det finns utrymme för kreativa tolkningar bland olika TV-tillverkare. Och då har vi inte ens nämnt att det finns två delvis ”rivaliserande” HDR-standarder: den öppna HDR-10 och den licensierade Dolby Vision …

För att utnyttja det nya UHD Blu-ray-formatet maximalt bör du ha en ”Ultra HD Premium”-godkänd TV.
För att utnyttja det nya UHD Blu-ray-formatet maximalt bör du ha en ”Ultra HD Premium”-godkänd TV.

Samsung var en ivrig förespråkare för HDR redan förra året, när de introducerade sina SUHD-toppmodeller i 9-serien. De har gått i bräschen för att definiera kraven för HDR-kompatibla bildskärmar. Genom samarbetet UHD Alliance man kommit fram till kvalitetsstämpeln Ultra HD Premium, som definierar en rad specifikationer som bildskärmen måste ha. Bland annat ställs det ett tämligen hårt krav på ljusstyrka, hela 1000 nit för LCD-skärmar.

Just det här med ljusstyrka är avgörande enligt Samsung. Utan tillräcklig ljusstyrka kommer inte skärmen att kunna visa HDR-formatets alla extra nyanser, hävdar de. Alla deras HDR-kompatibla modeller i 7-, 8- och 9-serien är gjorda för att kunna ge 1000 nit eller mer.

Fördelen med extra kontrast och ljusstyrka demonstrerades genom att jämföra några av Samsungs fjolårsmodeller i 6- och 7-serien med några av årets nykomlingar i 8- och 9-serien. Vilket kan verka som en lite orättvis jämförelse, eftersom ingen av dessa fjolårsmodeller stöder HDR helt och hållet.

Skillnaden mellan en riktig HDR-TV och en ”SDR”-modell från förra året var precis som förväntat väldigt stor.
Skillnaden mellan en riktig HDR-TV och en ”SDR”-modell från förra året var precis som förväntat väldigt stor.

LG: Svärta minst lika viktigt
Som motpol i ”HDR-debatten” finns TV-konkurrenter som LG. De hävdar att svartnivå och totalkontrast från 0 till 100 procent är väl så viktigt för bildupplevelsen som maximal ljusstyrka. Eftersom ”Ultra HD Premium”-specifikationen är aningen annorlunda för OLED-skärmar uppfyller de också kraven. För tydlighetens skull bör det påpekas att även LG är med i UHD Alliance.

Då är frågan: Vem av dessa två har rätt? Ljusstyrka är utan tvekan en viktig del av HDR, och de första Ultra-HD-Blu-ray-titlarna med HDR är mastrade med 1000 nits referens som utgångspunkt. HDR-tekniken ska ändå vara tillräckligt smart för att ”remappa” bildsignalen för att matcha panelens ljusstyrka, oberoende av om den klarar 500, 700 eller 1000 nits. Tricket kallas ”tone mapping” och görs med hjälp av metadata som talar om för TV:n hur den ska anpassa sig efter bildsignalen.

HDR ger betydligt mer dynamik i ljusa områden, som här när solljus reflekteras. Den allmänna ljusstyrkan är väldigt snarlik vanlig Blu-ray med standarddynamik. Foto: Audun Hage
HDR ger betydligt mer dynamik i ljusa områden, som här när solljus reflekteras. Den allmänna ljusstyrkan är väldigt snarlik vanlig Blu-ray med standarddynamik. Foto: Audun Hage

Erfarenheterna av de första Ultra HD-Blu-ray-filmerna är att den allmänna mängden ljus är mycket lik vanlig Blu-ray och att den extra intensiteten är reserverad för lågor, reflektioner av solljus och liknande. Om de sista 100-200 nit ljusstyrka är avgörande i det sammanhanget återstår att se.

Då är alltså debatten igång om vilka skärmar som är bäst lämpade för att visa 4K Blu-ray och HDR i all sin prakt! Hur skillnaderna visar sig i praktiken vet vi mer om när vi har haft fler HDR-kompatibla LCD- och OLED-skärmar i testrummet.

Vi anser att Ultra-HD-Blu-ray och TV-apparater med HDR är några av de viktigaste nyheterna på TV-front den här säsongen. Och vi vill också passa på att fråga er läsare: vilka frågor vill ni ha svar på? Sätt igång och tyck, kan vi inte svara direkt så ska vi nog se till att ta reda på det ni vill veta!

4 kommentarer

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung Q950TS (QE75Q950TS)

  Riktpris: 80000 kr Knivskarp dröm-TV

  LG OLED CX (OLED65CX6LA)

  Riktpris: 30000 kr Kontrastkungen

  Samsung Q95T (QE65Q95T)

  Riktpris: 30000 kr Den bästa allround-TV:n?

  QLED vs OLED: TV-duell i tungsviktsklassen

  Riktpris: kr LG OLED möter Samsung QLED i TV-duell
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.