Samsung: Din HDR-TV behöver 1000 nit!

Ljusstyrkan är helt avgörande för att verkligen kunna njuta av det nya HDR-formatet, tycker Samsung.

Bild & Ljud besökte nyligen Samsung Quality Assurance Lab utanför London, där vi fick en närmare titt på några av deras nyheter den här TV-säsongen.

Föga överraskande var HDR (High Dynamic Range) ett huvudtema. Den nya videostandarden spelar en nyckelroll i det nya Ultra-HD-Blu-ray-formatet och streamingtjänster som Netflix och Amazon har redan börjat erbjuda material i HDR-kvalitet. Om ryktena kring kommande Playstation ”4,5” visar sig stämma så kan HDR så småningom bli en del av spelvärlden också. Bara tänk, videospel som verkligen gnistrar av färger och liv!

Netflix-serien Marco Polo finns nu i HDR-kvalitet, som bland annat utnyttjar högre kontrast och ljusintensitet.
Netflix-serien Marco Polo finns nu i HDR-kvalitet, som bland annat utnyttjar högre kontrast och ljusintensitet.

Men vänta lite. Vad är HDR för något, egentligen? De som vill ha den långa versionen bör läsa vår HDR-artikel från CES 2015. Den korta versionen är att HDR är en modern ”Kinder-ägg”-videostandard som förenar alla de senaste nyheterna på TV-fronten (högre upplösning, bredare färgspektrum, högre ljusstyrka och kontrast, större bandbredd och mer effektiv videokomprimering) i en enda gemensam standard.

Formatförvirring
En hel del av årets nya TV-modeller har stöd för HDR. Men precis som alltid så finns det ett ”men”. Hur definierar man HDR-stödet? Räcker det att bildskärmen kan tolka och utnyttja signalen? Finns det några minimikrav? De som minns skillnaden mellan ”HD Ready” och ”Full HD” vet att det finns utrymme för kreativa tolkningar bland olika TV-tillverkare. Och då har vi inte ens nämnt att det finns två delvis ”rivaliserande” HDR-standarder: den öppna HDR-10 och den licensierade Dolby Vision …

För att utnyttja det nya UHD Blu-ray-formatet maximalt bör du ha en ”Ultra HD Premium”-godkänd TV.
För att utnyttja det nya UHD Blu-ray-formatet maximalt bör du ha en ”Ultra HD Premium”-godkänd TV.

Samsung var en ivrig förespråkare för HDR redan förra året, när de introducerade sina SUHD-toppmodeller i 9-serien. De har gått i bräschen för att definiera kraven för HDR-kompatibla bildskärmar. Genom samarbetet UHD Alliance man kommit fram till kvalitetsstämpeln Ultra HD Premium, som definierar en rad specifikationer som bildskärmen måste ha. Bland annat ställs det ett tämligen hårt krav på ljusstyrka, hela 1000 nit för LCD-skärmar.

Just det här med ljusstyrka är avgörande enligt Samsung. Utan tillräcklig ljusstyrka kommer inte skärmen att kunna visa HDR-formatets alla extra nyanser, hävdar de. Alla deras HDR-kompatibla modeller i 7-, 8- och 9-serien är gjorda för att kunna ge 1000 nit eller mer.

Annons: Artikeln fortsätter nedan

Fördelen med extra kontrast och ljusstyrka demonstrerades genom att jämföra några av Samsungs fjolårsmodeller i 6- och 7-serien med några av årets nykomlingar i 8- och 9-serien. Vilket kan verka som en lite orättvis jämförelse, eftersom ingen av dessa fjolårsmodeller stöder HDR helt och hållet.

Skillnaden mellan en riktig HDR-TV och en ”SDR”-modell från förra året var precis som förväntat väldigt stor.
Skillnaden mellan en riktig HDR-TV och en ”SDR”-modell från förra året var precis som förväntat väldigt stor.

LG: Svärta minst lika viktigt
Som motpol i ”HDR-debatten” finns TV-konkurrenter som LG. De hävdar att svartnivå och totalkontrast från 0 till 100 procent är väl så viktigt för bildupplevelsen som maximal ljusstyrka. Eftersom ”Ultra HD Premium”-specifikationen är aningen annorlunda för OLED-skärmar uppfyller de också kraven. För tydlighetens skull bör det påpekas att även LG är med i UHD Alliance.

Då är frågan: Vem av dessa två har rätt? Ljusstyrka är utan tvekan en viktig del av HDR, och de första Ultra-HD-Blu-ray-titlarna med HDR är mastrade med 1000 nits referens som utgångspunkt. HDR-tekniken ska ändå vara tillräckligt smart för att ”remappa” bildsignalen för att matcha panelens ljusstyrka, oberoende av om den klarar 500, 700 eller 1000 nits. Tricket kallas ”tone mapping” och görs med hjälp av metadata som talar om för TV:n hur den ska anpassa sig efter bildsignalen.

HDR ger betydligt mer dynamik i ljusa områden, som här när solljus reflekteras. Den allmänna ljusstyrkan är väldigt snarlik vanlig Blu-ray med standarddynamik. Foto: Audun Hage
HDR ger betydligt mer dynamik i ljusa områden, som här när solljus reflekteras. Den allmänna ljusstyrkan är väldigt snarlik vanlig Blu-ray med standarddynamik. Foto: Audun Hage

Erfarenheterna av de första Ultra HD-Blu-ray-filmerna är att den allmänna mängden ljus är mycket lik vanlig Blu-ray och att den extra intensiteten är reserverad för lågor, reflektioner av solljus och liknande. Om de sista 100-200 nit ljusstyrka är avgörande i det sammanhanget återstår att se.

Då är alltså debatten igång om vilka skärmar som är bäst lämpade för att visa 4K Blu-ray och HDR i all sin prakt! Hur skillnaderna visar sig i praktiken vet vi mer om när vi har haft fler HDR-kompatibla LCD- och OLED-skärmar i testrummet.

Vi anser att Ultra-HD-Blu-ray och TV-apparater med HDR är några av de viktigaste nyheterna på TV-front den här säsongen. Och vi vill också passa på att fråga er läsare: vilka frågor vill ni ha svar på? Sätt igång och tyck, kan vi inte svara direkt så ska vi nog se till att ta reda på det ni vill veta!

Har du något att tillägga?

Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
test
Panasonic Lumix DC-S1R

Bästa kameran

Lumix S1R är rena rama ymnighetshornet – och en av de bästa kamerorna vi har testat.

grupptest
6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Duell
Gaming-laptops

Ny sheriff i stan

De första datorerna med Nvidias snabbaste PC-grafikprocessor hittills har kommit. Vem passerar mållinjen först?

Dags att köpa iPad?

Om du har funderat på att köpa en ny surfplatta så är tiden kommen.

Ljusstarkt porträttobjektiv till Sony alpha

Tyst, snabbt och med snygg boheh är några av egenskaperna man får med Samyangs 85mm f1.4.

Mässbilder från Sound Society 2019

Även i vårt grannland Danmark finns det naturligtvis hifi-mässor. Här är bilder från en av dem!

Tidal ger studioljud i iPhone

Tidal-användare kan glädja sig åt att iPhone har fått MQA-stöd, och alltså kommer närmare ljudet från inspelningsstudion.

grupptest
5 trådlösa brusreducerande hörlurar

Tyst och skönt på flyget

Brusreducerande hörlurar motverkar trötthet och skonar hörseln på långa flygresor.

test
Line Magnetic Audio 805iA

Glödande klangmästare

En av de bästa rörförstärkare vi har testat raserar alla fördomar.

Sonos One får nytt innehåll

Sonos One Gen 2 är lika enkel att använda som tidigare. Så vad är det egentligen som är nytt?

Vår favoritkamera blir bättre

Leica Q2 är kanske den perfekta resekameran.

test
Acer Swift 5 SF515-51T-58UX

Nedbantad Acer

Acer Swift 5 är den lättaste ultrabärbara datorn i sin kategori. Men den är ingen lättviktare för det!

test
Audiovector QR5

Den mest kompletta ­högtalaren

Audiovector QR5 levererar rytmen utan att tveka, ger musiken luft – och slår nästan undan benen på sina egna toppmodeller.

test
ikko OH1

Glänsande ljud

Kinesiska ikko debuterar med stora ambitioner till små priser.

Recension
Triple Frontier

Greed is good…

Före detta amerikanska elitsoldater bestämmer sig för att råna en sydamerikansk knarkbaron. Det går inte riktigt som planerat.

test
IKEA Trådfri Set med uttag

På och av och mer

Gör dum elektronik lite smartare. Särskilt med Trådfri Gateway

test
IKEA Trådfri Gateway

IKEAs port till det smarta hemmet

Om du vill få ut det mesta ur dina Trådfri-enheter så klarar du dig inte utan en Trådfri Gateway.

test
IKEA Trådfri Set för dimning

Smart lampa för nybörjare

Det är enkelt att komma igång med de dimbara Trådfri-lamporna, men på egen hand är de inte så smarta.

MWC 2019: Nya datorer från Lenovo

MWC är inte bara en mobilmässa. Lenovo hade datorer för både lek och allvar.

test
Klipsch Cornwall III

Livlig 60-åring

Klipschs stora högtalare spelar förvånansvärt fräscht och levande för att vara 60 år gamla.