Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Philips 65OLED903 har ljud från Bowers & Wilkins

Tidigare i år hintade Philips om ett samarbete med Bowers & Wilkins. På IFA-mässan fick vi både se och höra resultatet!

Av / 2018-09-03 - 21:48
Philips 65OLED903 har ljud från Bowers & Wilkins

Den nya toppmodellen OLED+ 903 är den första TV:n som prytts av Bowers & Wilkins-ljud. Philips är så stolta över sitt nya flaggskepp att de till och med har gett det namnet OLED+, där plustecknet ska komma från den extra dimensionen som ljudet ger.

B&W lär inte behöva någon närmare presentation för de som är intresserade av bra ljud: den engelska högtalartillverkaren från Steyning har en lång meritlista fullproppad av kritikerrosade ljudprodukter, med allt från små trådlösa högtalare till kolosser som Nautilus och 800 Diamond.

Philips OLED+ 903 har relativt påkostade högtalarelement. Foto: Audun Hage
Philips OLED+ 903 har relativt påkostade högtalarelement. Foto: Audun Hage

Ett särskilt team hos B&W har haft ett nära samarbete med Philips under utvecklingen av de inbyggda högtalarna. Eftersom de fysiska måtten, förstärkarna och DSP-egenskaperna var fastställda så har teamet koncentrerat sig på att välja högtalarelement och EQ-inställningar, där de uppenbarligen har bidragit med mycket know-how. I Philips-TV:n sitter högtalarelement av betydligt högre kvalitet än vad som är vanligt i TV-skärmar, bland annat en liten titan-diskantdome och neodym-magneter. Basdelen är också genomtänkt, en bashögtalare samarbetar med två passiva element.

Av det lilla vi fick höra på IFA-mässan visade Philips/B&W-kombon lovande takter. Vi lyssnade på ett filmklipp (Blade Runner 2049) och på musik (Man in the long black coat med Bob Dylan), båda gav ett intryck av tydlighet och bra talförståelse. Speciellt diskanten, som vanligtvis låter tilltäppt och grå i de flesta TV-apparater, lät både friskt, framåt och finkornigt. Mellanregistret framträdde också fint. Det lägre registret var av det strama och korrekta slaget, utan tung eller trög bas. Vi hade velat ha lite mer tryck i ljudeffekterna, men detta var bara en kort demo. Vi ser fram emot att få testa mer på egen hand!

 

Bättre OLED-panel och videochip

OLED+ 903 kommer naturligtvis inte tomhänt på bildfronten heller, snarare tvärtom. Med den senaste generationen OLED-paneler är allt dukat för imponerande färger och kontrast. Det gör visserligen många konkurrenter som använder OLED-teknik från LG också, men Philips hävdar att de har ett äss i rockärmen: en ny generation av den avancerade och kraftfulla P5-bildprocessorn!

Philips egen bildguru Danny Tack var som vanligt på plats för att demonstrera förträffligheten i Philips bildbehandling jämfört med konkurrenternas och det är ingen tvekan om att OLED903 imponerade. Skärpan och djupperspektivet ”gick att ta på” och rörelserna var markant mjukare än på de andra skärmarna. Som vanligt ska man ta sådana här demonstrationer med en nya salt, men det såg åtminstone lovande ut. Vi får se hur det artar sig när vi får in Philips-skärmen i testrummet!

Philips OLED 803

En annan nyhet: Philips 65OLED803 (utan B&W-högtalare) finns redan i butik. Foto: Audun Hage
En annan nyhet: Philips 65OLED803 (utan B&W-högtalare) finns redan i butik. Foto: Audun Hage

Om du kan leva utan inbyggd soundbar så kan lillebror OLED803 vara ett förnuftigt val. Den delar plattform med 903 men får nöja sig med vanliga integrerade högtalare. Å andra sidan har den ett ännu mer minimalistiskt utseende.

Båda modellerna finns i storlekarna 55 och 65 tum. Philips OLED+ 903 kommer senare i höst, priset är ännu så länge okänt.

Philips OLED 803 går redan att köpa och kostar 21 000 respektive 35 000 kronor för 55 och 65 tum.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen