Officiellt: Samsung lanserar MicroLED-TV 2021

Här är senaste nytt på TV-fronten från Samsung: MicroLED i 110 tum!
Annons
Annons
forfatter

Samsung har precis avslöjat vilka TV-nyheter vi kan förvänta oss från dem under nästa år. Och den första nyheten är tvättäkta highend: nästa år kommer deras första 110-tums TV med MicroLED-teknik.

Samsungs nya 110-tummare är den första kompletta MicroLED-TV:n för hemmabruk. (Foto: Samsung)

MicroLED?

MicroLED är en avancerad panelteknik som på sikt kan bli en efterträdare till dagens skärmtekniker. Den använder sig av mikroskopiska LED-lampor som avger både ljus och färg direkt, utan behov av separat bakbelysning. Det finns inte heller något färgfilter, någon LCD-matris eller några andra begränsande faktorer. MicroLED kan alltså tända och släcka varje pixel individuellt – på samma sätt som en OLED-skärm – vilket ger suverän kontrast och färgåtergivning. MicroLED har dock en extra fördel: ljusstyrkan kan bli mycket kraftig (cirka 2000 nits), utan att det ska finnas någon risk för inbränning. Till skillnad från OLED används nämligen oorganiskt material som inte bryts ned lika snabbt.

Foto: Samsung

Samsung har tidigare använt MicroLED-teknik i större professionella skärmar för offentligt bruk, bioskärmen Cinema Display och inte minst lyxmodellen The Wall. Dessa levereras som byggsatser i form av separata MicroLED-moduler som kan sättas ihop till en komplett skärm.

Vi har sett MicroLED-skärmen The Wall vid flera tillfällen, bland annat på CES och IFA-mässan i Berlin, och kan skriva under på att den är häftig att beskåda tack vare superstark kontrast, gnistrande färger och bländande ljusstyrka!

Foto: Samsung

”MicroLED is coming home”

Vad Samsung lanserar 2021 är däremot den första ”nedskalade” MicroLED-modellen för hemmabruk. Den kommer i en rejäl skärmstorlek på 110 tum med 4K-upplösning (3840 × 2160) och kan antingen hängas på väggen eller stå på ett bänkstativ (extrautrustning). Detta är en färdigmonterad skärm, komplett med TV-mottagare, inbyggda högtalare och allt.

Annons

Rent designmässigt handlar det om en relativt slimmad TV som bara har en tunn metallram runt panelen – uppenbart inspirerad av Samsungs övriga modeller. Den får också en separat kopplingsbox med fyra HDMI-ingångar, TV-mottagare, nätverk och så vidare, som förmodligen liknar dagens One Connect-box. Samsungs välkända ”Ambient Mode”-funktion, gör att man kan visa bilder och annan information på skärmen när TV:n är i standby-läge.

Samsung lyfter också fram en annan funktion som heter Multi View, som gör det möjligt att visa upp till fyra olika videokällor samtidigt på den stora skärmen – vilket motsvarar fyra 55-tummare! På så sätt kan man titta på sport, nyheter och film samtidigt, eller titta på en YouTube-guide när man spelar exempelvis PlayStation-spel.

På ljudsidan är 110-tummaren utrustad med ett ”Majestic Sound System” som ska kunna leverera 5.1-kanalsljud utan behov av externa högtalare. Object Tracking Sound Pro-funktionen identifierar föremål som flyttar på sig på skärmen och använder olika högtalare för att återge ljudeffekterna på rätt ställe.

Foto: Samsung

Även om detta är en nedskalad MicroLED-modell så är det fortfarande en highend-modell med mycket avancerad teknik, som förmodligen kommer att hamna högst upp i Samsungs TV-sortiment 2021.

”Eftersom konsumenter förlitar sig på TV:n för fler funktioner än någonsin tidigare är vi oerhört glada att få 110-tums MicroLED till den kommersiella marknaden”, sade Jonghee Han, VD för Visual Display Business hos Samsung Electronics. ”Samsung MicroLED kommer att omdefiniera vad förstklassiga hemmaupplevelser betyder för konsumenter runt om i världen.”

Annons

Pris och tillgänglighet

Samsung 110″ MicroLED lanseras globalt under första kvartalet 2021. Priset är ännu okänt.

Källa: Samsung Newsroom

Läs också
Den här TV:n täcker hela väggen Samsung The Wall heter inte så för skojs skull. Den är 146 tum stor och varje pixel gör sitt eget ljus.
Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 39 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

TCL TS8132 är en billig soundbar med Dolby Atmos-ljus som återges av diskreta högtalare på ovansidan.
Med trådlösa bakhögtalare och aktiv subwoofer lovar Sony-anläggningen en häftig ljudupplevelse.
Nu kommer en speciell Final Fantasy-version av Panasonics kompakta gaming-soundbar SC-HTB01. Även känd som SoundSlayer.
Panasonic lovar massor av tyngd och bas från en ny soundbar med trådlös subwoofer.
Blir ny säkerhetsbil i FIA Formula E.
770 km räckvidd, självkörning på nivå 3 och ett överflöd av lyx.
Urbanista Los Angeles laddas med solceller.
Vackert och uppseendeväckande från Sony World Photography Awards 2021.
Canons nya generation skrivare har påfyllningsbara bläckbehållare.
Audis nya el-SUV blir den första bilen med Sonos-ljud. Kolla lanseringvideon här!
Här är det vi vet om Samsungs nya 2021-modeller
Canon släpper också objektiven RF 100mm f2.8L, RF 400mm f2.8L och RF 600mm f4L.
Två nya mobiler med fokus på kameran.
Sony har i dag lanserat det senaste tillskottet i Xperia 10-serien. Den nya modellen är den första i serien som har 5G.
Befintliga modeller fasas ut. Men Logitech fortsätter ge stöd ett tag till.
Strömningsjätten har tecknat ett stort avtal om innehåll med Sony Pictures.