Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Nu startar Samsungs 8K-satsning i Europa

Samsung har just presenterar Q950TS QLED 8K TV och en rad andra TV- och ljudnyheder för den europeiska pressen på Malta.

Av / 2020-02-13 - 18:48
Nu startar Samsungs 8K-satsning i Europa

Vi har redan sett det mesta på CES-mässan i Las Vegas, men nu är Samsungs 2020-sortiment på väg till de europeiska butikerna. Därför pågår just nu ett stort pressevenemang, EU Forum, på Malta där den koreanska elektronikjätten ännu en gång slår på stortrumman för sina senaste TV-modeller.

Kantlös toppmodell med 8K infinity-skärm

Allra längst upp på podiet finns naturligtvis Samsungs läckra flaggskeppsmodell Q950TS QLED 8K TV, som i praktiken saknar kant runt skärmen.

Den så kallade infinity-skärmen ger TV:n ett skärm-kant-förhållande på 99 %.

Genom en slimmad 15 mm profil och sex inbyggda högtalare elimineras gränsen mellan TV och miljö och begreppet tittarupplevelse får en helt ny mening, skriver Samsung i ett pressmeddelande. Sådana TV-upplevelser ser åtminstone vi fram emot när Q950TS QLED 8K landar i testrummet.

I Europa kommer Q950 att finnas i storlekarna 65, 75 och 85 tum.

Om du kan leva med lite kant så har Q900 samma bildkvalitet och finns i storlekar från 65 och upp till 98 tum!

Foto: Audun Hage, Ljud & Bild

4K är inte bortglömt

Samsungs QLED 4K-TV-modeller fortsätter att vara en stor del av Samsungs TV-portfölj, berättade de för det samlade pressuppbådet på EU-Forum.

Samsung är klara med ett 4K-sortiment som innehåller serierna Q60T, Q70T, Q80T, Q90T och Q95T. Modellerna finns i storlekar mellan 43 och 85 tum.

Foto: Audun Hage, Ljud & Bild

Så ska AI garantera bästa möjliga bild

Som vi berättade redan i vår CES-rapportering har vidareutvecklat sin ”artificiella intelligens” (AI).

Quantum Dot AI, som tekniken heter, är numera ännu bättre på att analysera varje bildruta, pixel för pixel, och jämföra den med en bildbank med superupplöst bildmaterial. På så sätt kan den ersätta suddigt innehåll på skärmen med skarpt innehåll från en annan källa. Photoshop-användare som är vana vid att använda Klonstämpel-funktionen kan få en känsla av hur det fungerar.

Foto: Audun Hage, Ljud & Bild

Annan teknik som Samsung nämner är bland annat:

 Quantum Dot AI som kombinerar Samsungs 8K innehållsprocessor med den industriledande plattformen Tizen och kan skala upp vilket innehåll som helst. Innehåll kan nu visas upp över 33 miljoner pixlar oberoende av dess ursprungliga upplösning.

  • Adaptive Picture som analyserar ljusförhållanden samt innehållet på skärmen och säkerställer en hög bildkvalitet oavsett mörk eller ljus miljö.
  • Active Voice Amplifier som eliminerar de europeiska konsumenters näst största distraktionsmoment när de kollar på TV, nämligen bakgrundsbrus. Funktionen känner automatiskt igen brus och ökar klarheten i tal och dialog.
  • Objecting Tracking Sound+ (OTS+) som skapar en tredimensionell ljudeffekt genom att kombinera flera högtalare på toppen, sidorna och botten av TV:n genom en egen AI Algoritm. OTS+ analyserar ljudet och använder de fyra högtalarna för att göra det möjligt för ljudet att följa händelseförloppet i bilden.
  • Q-Symphony som är en unik multihögtalarimplementering. För första gången någonsin kommer 2020:s QLED TV:s använda de övre högtalarna även efter att en Samsung Q Series soundbar kopplats in, vilket ger ett ännu rikare och fylligare surroundljud.

Kombinera med en soundbar

Samsung är även klara med en ny serie soundbar-högtalare, som ger större integration mellan TV och ljudenheter. Det europeiska sortimentet av i Q-serien inkluderar Q810T, Q76T och Q66T. Med hjälp av Acoustic Beam-teknologi och integrerade object-based audio av Dolby Atmos och DTS:X tillåter Q-Serien användare att uppleva underhållning som om de vore en del av innehållet, hävdar Samsung.

Foto: Audun Hage, Ljud & Bild

Lifestyle-TV

Det fanns också andra produktlanseringar på EU Forum på Malta. Till exempel den europeiska lanseringen av The Sero, den helt nya och revolutionerande lifestyle-TV:n som kan roteras mellan horisontellt och vertikalt läge.

Användare kan spegla innehåll från sina mobiler i det naturliga vertikala formatet genom att helt enkelt snurra TV-skärmen till lodrätt läge.

Foto: Audun Hage, Ljud & Bild
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen