Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2023: Thomson Scenium Transparent OLED

Thomson gör comeback på den nordiska marknaden med MiniLED, OLED-skärmar och - en transparent OLED-TV?

Skrivet av / 2023-09-09 - 15:15
IFA 2023: Thomson Scenium Transparent OLED

Thomson är ett varumärke som många förmodligen har en relation till. Den franska tillverkaren har legat lågt ett tag, men på IFA 2023 gjorde de comeback med en bred portfölj av TV- och ljudprodukter samt ultralätta laptops. Målet är att återskapa något av den storhet som Thomson upplevde under 90-talet och början av 2000-talet, med en mer ”europeisk” filosofi kring produktutveckling. Teknik och design är bara värdefulla om de tillför mervärde till användarupplevelsen, anser Thomson. Men naturligtvis måste man också bjuda på lite show!

Thomson Scenium gör comeback på TV-marknaden

TV-modellerna från Thomson bär namnet Scenium, vilket hedrar de klassiska Scenium-TV-apparaterna från början av 2000-talet. Både LCD/MiniLED- och OLED-modeller med Google TV användargränssnitt lanseras.

Thomson Scenium Mini LED-serien omfattar två skärmstorlekar, 55 och 65 tum, med 4K UHD-upplösning, 144 Hz-panel, HDMI 2.1 och Dolby Vision-kompatibilitet. Thomson Scenium Mini LED-modellerna har också Google TV för enkel åtkomst till allt innehåll, med personliga programrekommendationer.

Thomson Scenium OLED använder, som namnet antyder, OLED-paneler från LG Display, med alla de välkända fördelarna med färgåtergivning, kontrast och betraktningsvinkel. Scenium OLED-TV-apparater kommer att finnas tillgängliga i ett brett utbud av skärmstorlekar från 42 till 77 tum, med 120 Hz och HDMI 2.1.

Thomson Scenium Transparent OLED

Thomson visade också upp en kuriositet på IFA-mässan i form av denna transparenta OLED-skärm. Fördelen med en genomskinlig TV är att skärmen praktiskt taget är osynlig när den inte används. På så sätt smälter den in i omgivningen och undviker det vanliga ”svarta hålet” i mitten av vardagsrummet.

Vi tog en närmare titt på skärmen i Thomsons utställning på IFA, och visst ser det fascinerande ut med en TV som man kan se rakt igenom. Men när det kommer till den praktiska användningen, nämligen att titta på TV, är vi tveksamma eftersom kontrasten och bildupplevelsen naturligtvis beror på vilken bakgrund skärmen har.

Vi ser fram emot att testa vidare, och det ser ut som om vi kommer att få möjlighet att göra det – eftersom Thomson verkar mena allvar med att sätta TV:n i produktion från och med nästa år.

 

 

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mer sofistikerad konst till The Frame

Här är höstens nya TV-modeller från Philips

Ny Playstation-app för Android TV

Thomson på IFA: Visar genomskinlig OLED

Storskärm med gaming mode

Stora, starka och blixtsnabba TV-apparater från Hisense

Rulla till toppen