Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

IFA 2023: Hisense ULED-TV med enastående kontrast

Hisense visar ett brett utbud av TV-apparater på IFA 2023. Den allra största är på 100 tum!

Av / 2023-09-03 - 20:46
IFA 2023: Hisense ULED-TV med enastående kontrast

Hisense visar ett brett utbud av TV-skärmar i olika storlekar och prisklasser på IFA 2023. Här fick vi bland annat bekanta oss med flaggskeppsmodellerna UX, U8K och U7K. Den största modellen, 100U7K, finns tillgänglig i skärmstorlekar upp till 100 tum.

ULED-TV?

Hisense fokuserar på det man kallar ULED TV (Ultra LED TV), som i grunden är en variant av LCD med kvantpunkter och Mini-LED-bakbelysning. Men när man sätter ihop alla dessa tekniker kan de potentiellt skapa en ”OLED-dödare”, säger Daniel Eriksson, nordisk försäljningschef för Hisense TV.

Med hjälp av tätt grupperade lysdioder utlovas exakt bakbelysning och bättre kontrastkontroll, medan Quantum Dot ger mer autentiska färger. Skärmarna har stöd för upp till 144 Hz bildfrekvens och drivs av en videoprocessor som kallas Hi-View Engine.

Hisense betonar också att de har en ”Total HDR Solution” – med stöd för alla de etablerade HDR-formaten (Dolby Vision IQ, HDR10+ Adaptive, HDR10 och HLG).

Hisense UX-serien

Flaggskeppsmodellen UX har en ny videoprocessor som heter Hi-View Engine X, med 16-bitars databehandling. Den kan därför styra bakbelysningen mycket exakt och sömlöst från djupaste svart till bländande ljus, vilket bidrar till att minska den typiska haloeffekten som vi förknippar med LED. Skärmen kan hantera en ljusstyrka på 2500 nits och har över 5000 dimningszoner. Den har också en ytbehandling som minskar bländning. Bilden såg bländande ljusstark och kontrastrik ut på IFA-mässan.

 

Hisense U8K-serien

Strax under UX finns premiumserien U8K, också den en LCD-TV med MiniLED-bakbelysning för upp till 1500 nits ljusstyrka. Den har inte lika mycket videoprocessorkraft som UX-serien och måste klara sig med färre dimningszoner, men ser ändå lovande ut. Förutom Dolby Vision har den även IMAX Enhanced-certifiering och Filmmaker-läge för en neutral och ren bild.

Hisense U8K. (Foto: Audun Hage)
Läs också Vi testar ”ULED-TV” från Hisense På jakt efter en stor TV som inte kostar skjortan? Hisense U8GQ kan skryta med en kontrastrik bild och ett brett spektrum av finesser till ett bra pris.

Hisense U7K- och U6KQ-serien

Den mer prisvärda U7K-serien riktar sig till spel- och sportentusiaster. Funktionerna inkluderar 144Hz Game Mode Pro med VRR och AI Sports Mode, och finns i upp till 100 tums skärmstorlek (100/85/75/65/55″). Längst ner på ”stegen” finns U6KQ med något enklare bildåtergivning, men fortfarande med MiniLED-bakbelysning, i 55 och 65 tum.

Hisense 100″ U7K. (Foto: Audun Hage)

Hisense Laser TV

Den kinesiska tillverkaren visar också flera ”Laser TV”-modeller, som i praktiken är laserprojektorer med ett ultrakort kastavstånd. Dessa projektorer ger mycket bra ljusstyrka och ett brett färgspektrum, och kan projicera enorma bilder när de placeras nära väggen. Detta kan vara ett alternativ till vanliga storbilds-TV-apparater, särskilt tack vare en mindre skrymmande formfaktor. Naturligtvis är ljusstyrkan måttlig jämfört med de bländande ljusstarka TV-skärmarna. Men det ger spännande möjligheter, som att koppla ihop två projektorer och få en enorm 200-tums bredbild i bioformat.

Två Hisense Laser TV-projektorer kan ge 200 tum i 21:9-format (Foto: Audun Hage)

Operativsystemet VIDAA

Hisense satsar också på sitt eget operativsystem VIDAA, som erbjuder ett brett utbud av applikationer som Netflix, Prime Video, YouTube och Disney+ (tillgången till lokala tjänster kommer naturligtvis att variera). Det har inbyggd röststyrning via fjärrkontrollen, och från den snabba demo vi fick på IFA verkar systemet mycket snabbt.

Hisense VIDAA operativsystem. (Foto: Audun Hage)

Satsar på Europa och Norden

Hisense är ett relativt nytt TV-varumärke för oss skandinaver, men det kinesiska företaget har vuxit till att bli världens näst största TV-tillverkare efter Samsung. Du har säkert sett Hisense-logotypen rulla över skärmen på fotbollsmatcher tidigare, och på IFA tillkännagav de sponsoravtalet för nästa års fotbolls-EM (UEFA Euro 2024).

Läs också Vi testar ”ULED-TV” från Hisense På jakt efter en stor TV som inte kostar skjortan? Hisense U8GQ kan skryta med en kontrastrik bild och ett brett spektrum av finesser till ett bra pris.

Se utdrag från Hisense presskonferens på IFA 2023 nedan:

 

 

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Rulla till toppen