Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Heta TV-nyheter från Panasonic

Senaste nytt om Panasonics TV-modeller för 2016!

Av / 2016-02-29 - 15:24
Heta TV-nyheter från Panasonic

Panasonic kan blicka tillbaka på en lång rad kritikerrosade och prisvinnande TV-apparater. Årets modellsortiment är uppdaterat för att utnyttja de senaste landvinningarna på bildfronten, närmare bestämt 4K-upplösning i HDR-kvalitet!

panasonic-ultra-hd-premium

HDR (High Dynamic Range) är ett begrepp som du kommer att höra mycket om i år. Det är en vidareutveckling av dagens Ultra-HD-videostandard där upplösningen (3840 x 2160) har behållits men antalet färgnyanser och gråtoner har ökats, samtidigt som kontrast och ljusstyrka är markant förbättrad – i så hög grad att man kan bli bländad av TV:n! Vi snackar om toppmodern videoteknik som kommer att vara en del av den nya Ultra-HD-Blu-ray-standarden och som på sikt även kommer att börja användas av streaming-tjänster som YouTube, Netflix och Amazon.

Vi såg antydningar till tekniken redan 2014–2015, men i år har kraven på HDR-kompatibla TV-apparater formaliserats och det kommer fler TV-modeller som stöder HDR. Panasonic använder tekniken i flera av sina nya 2016-modeller.

Från LCD till OLED och tillbaka igen
De som hänger med minns säkert att Panasonic flirtade med OLED-tekniken förra året. Flaggskeppet Viera TX-65C950 hade en bild av referensklass men dessvärre också en prislapp som var i styvaste laget för de allra flesta (100 000 kr).

Intressant nog har Panasonic valt att återgå till LCD-tekniken i årets toppmodell, Viera 65DX900. Anledningen kan vara att de vill kunna återge HDR-video med full ljusstyrka (+1000 nits) och kanske också för att pressa ner priserna till en mer angenäm nivå. Det hjälper ju inte om man har den bästa TV:n om ingen köper den!

DX900

Panasonic TX-65DX900 (Foto: Panasonic)
Panasonic TX-65DX900 (Foto: Panasonic)

Nya LCD-toppmodellen DX900 har en helt ny och extra finmaskig ”honeycomb”-bakgrundsbelysning med LED. Lysdioderna bakom panelen är indelade i 500 zoner på ett sätt som reducerar ljusblödningen från zon till zon, vilken ska minimera den typiska halo-effekten vi förknippar med bak-LED-skärmar. Ljusstyrkan är extra hög och färgspektrat brett tack vare en 10-bitars bildpanel med vit fosfor-teknik.

Bakbelysningen på SX900 är indelad i avgränsade zoner som ska förhindra ljusblödning. (Illustration: Panasonic)
Bakbelysningen på SX900 är indelad i avgränsade zoner som ska förhindra ljusblödning. (Illustration: Panasonic)

DX900 kan åstadkomma mer än 1100 nits ljusstyrka, och inte bara det: Panasonic hävdar att den också bibehåller ljusstyrkan på en större skärmyta än andra tillverkare. DX900 är dessutom en av de första officiellt godkända ”Ultra HD Premium”-TV-apparaterna, klar att visa HDR-videomaterial. Precis som tidigare modeller är den också THX-godkänd.

Vi fick en smygtitt på Panasonics nya flaggskepp på CES-mässan i Las Vegas och imponerades över vad vi fick se.

Viera DX900 finns i 58 och 65 tum. Men Panasonic har naturligtvis mer på gång under det kommande TV-året.

Panasonic TX-58DX800E (Foto: Panasonic)
Panasonic TX-58DX800E (Foto: Panasonic)

Panasonics 800-serie är som vanligt TV-apparater med specifikationer som kan mäta sig med toppmodellerna på flera områden. Undantaget är bildpanelen, där den kostsamma LED-belysningen är utbytt mot en enklare kant-LED-variant. DX800 kan därför inte återge lika hög kontrast och djup svärta, men är ändå en THX-godkänd, HDR-kompatibel TV med uppjusterad ljusstyrka jämfört med standardmodellerna. Som synes av bilden ovan skiljer sig DX800 också rent designmässigt, med en soundbar som nästan svävar under skärmen!

Viera DX800 finns i 50 och 58 tum.

DX780

Panasonic TX-65DX780 (Foto: Panasonic)
Panasonic TX-65DX780 (Foto: Panasonic)

Viera DX780 är en ny mellanmodell som förenar många av DX800:s egenskaper med mer traditionell design. Bland annat en Super Bright Panel med högre ljusstyrka. Finns i 50, 58 och 65 tum.

DX700
Här är efterträdaren till förra årets prisvärda och prisvinnande modellserie. DX700-skärmarna har en förbättrad bildpanel med bredare färgspektrum (10 bitars) och kant-LED-teknik med förbättrad Local Dimming.

DX700 finns i 40, 50 och 58 tum.

Ljud & Bild är med på Panasonic Convention denna vecka och rapporterar om fler uppdateringar därifrån.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Rulla till toppen