Nyhet

Åtta 8K-skärmar från LG

Åtta nya TV-modeller får 8K-upplösning 2020.
forfatter

2020 är året när 8K kommer för fullt. Nästa vecka på CES-mässan presenterar LG åtta nya TV-apparater med den upplösningen, som har fyra gånger så många pixlar som 4K och 16 gånger så många som Full HD. Med andra ord får man sitta opraktiskt nära skärmen för att kunna se något pixelmönster på skärmen.

De nya 8K-modellerna finns i skärmstorlekarna 55, 77 och 88 tum. Detta gäller flaggskeppet OLED ZX-modellen i 77 och 88 tum, men också NanoCell LCD-modellerna Nano99, Nano97 och Nano95, i både 65 och 75 tum.

LG-skärmarna kan visa 8K-innehåll från både HDMI- och USB-minne, med hjälp av inbyggd avkodning för HEVC, VP9 och AV1. Det senare används av YouTube. 8K-innehåll kan visas med upp till 60 bilder per sekund.

Artificiell intelligens

LG utlovar ”betydligt uppgraderade prestanda” tack vare en kraftfullare AI (Alpha 9 Gen 3) -processor, som använder deep learning-teknik för att skala upp alla upplösningar till 8K. Innehållet analyseras och behandlas med fyra stegs brusreducering och ”frekvensbaserad förbättring av skärpan”, vad nu det betyder.

Processorn kan under alla omständigheter känna igen ansikten och text på skärmen och använda artificiell intelligens för att ge mer naturliga hudtoner och tydligare ansiktsstrukturer, plus skarpare och mer lättläst text.

Dessutom kan TV-apparaterna med hjälp av Auto Genre Selection känna igen vilken typ av innehåll som visas och automatiskt välja rätt bildinställningar. Bildlägen som stöds är film, sport, standard och animerat.

Ljud och smarta hem

Ljudet har också uppgraderats i 2020-modellerna. Tydligare dialog och virtuell 5.1-uppmixning av bakgrundsljud är några av ledorden.

Dessutom kan man övervaka och styra kompatibla smarta hem-produkter direkt från TV-skärmen och styra dem med rösten.

Mer info: lg.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.