Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Samsungs kommande 2019-modeller får ett markant lyft i bildkvalitet, och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna.

Skrivet av / 2019-03-13 - 15:19
Allt om Samsungs QLED-TV 2019

Ljud & Bild har tittat närmare på Samsungs 2019 QLED TV-modeller. På ett exklusivt evenemang i Barcelona fick vi bekanta oss med några av årets mest spännande TV-nyheter från Samsung, närmare bestämt Q80R, Q85R, Q90R och inte minst 8K-flaggskeppet Q950R!

Som alltid med skräddarsydda produktlanseringar bör man ta de första intrycken med en nypa salt. Men efter vad vi kunde se har ingenjörerna lyckats göra markanta framsteg i årets modeller, som enligt planerna ska rullas ut i butikerna från månadsskiftet mars/april.

QLED även i fortsättningen

Samsung har väckt uppmärksamhet genom att röra sig i motsatt riktning mot resten av TV-branschen. Konkurrenterna använder sig av OLED som bildteknik nummer 1, men Samsung kör vidare med sin egen QLED-teknik, som i grund och botten är en variant av traditionell LCD med LED-bakbelysning

Det handlar alltså fortfarande om LCD, fast topptrimmat till en nivå där det inte finns mycket ”gammal teknik” kvar. Avancerade bildpaneler med antireflexbehandling, Quantum Dot-färgfilter, högre upplösning (8K/4K), bredare betraktningsvinkel och intelligenta ”AI” bildprocessorer är bara några av de knep som koreanerna använder sig av för att klämma ut en ännu bättre bild.

Och det tycks fungera: efter att ha jämfört de nya 2019-modellerna med förra generationen är det uppenbart att bildkvaliteten gjort ett litet ”kvantsprång” i rätt riktning. Och den här gången gäller det inte bara toppmodellerna i 9-serien: en glädjande nyhet är att mycket av spjutspetstekniken smittat av sig i de lägre serierna, där prislapparna är mycket angenämare.

QLED med direkt LED

Nästan alla 2019 QLED-modeller får direkt LED-bakgrundsbelysning – eller Direct Full Array, som Samsung kallar det. Foto: Samsung
Nästan alla 2019 QLED-modeller får direkt LED-bakgrundsbelysning – eller Direct Full Array, som Samsung kallar det. Foto: Samsung

Om en LCD-TV ska kunna ha någon chans att hänga med OLED på viktiga områden som kontrast och svärta så krävs det en exakt bakgrundsbelysning. Så kallad kant-LED med speglar är billigt och effektivt, men har inget i en highend-TV att göra. Detta verkar det som om Samsung har insett, för i år börjar de med direkt LED-bakbelysning i betydligt fler modeller än tidigare. Nästan samtliga nya QLED-modeller (utom Q60R) har tvättäkta ”Direct Full Array” -belysning, enda skillnaden är antalet individuella LED-zoner. Det här är ljuv musik i våra ögon (och ögon)!

Quantum Processor 4K

Förutom uppgraderade bildpaneler har QLED-modellerna betydligt mer processorkraft och en ytterst avancerad ”bildmotor” under huven. Nytt för i år är att 4K-modellerna utnyttjar spjutspetsteknik som utvecklats till flaggskeppet Q900R med 8K-upplösning. Nya Quantum Processor 4K använder samma principer för maskininlärning som 8K-modellerna för att skala upp och optimera olika typer av videoinnehåll. Den avancerade videoprocessorn analyserar bildinnehållet och väljer en optimal algoritm för uppskalning ur en enorm databas med kartlagt videomaterial. Om vår erfarenhet av förra årets Q900R är något att gå efter så bådar det här gott för bildkvaliteten, särskilt med komprimerat videoinnehåll från YouTube, vanliga TV-sändningar och liknande.

Ultra Viewing Angle

Ultra Viewing Angle: Samsungs 2019 QLED-modeller får markant bättre betraktningsvinkel. Illustration: Samsung
Ultra Viewing Angle: Samsungs 2019 QLED-modeller får markant bättre betraktningsvinkel. Illustration: Samsung

Snävare betraktningsvinkel är ett annat problem som LCD-skärmarna dras med. Alltså att bildkvaliteten varierar beroende på var du sitter. Det beror på oönskat ”ströljus” från bakbelysningen sprider sig ojämnt ut mot sidorna. Samsungs lösning på problemet är att sätta ett extra filter mellan bakbelysningen och LCD-panelen som koncentrerar ljuset mer vinkelrätt genom LCD-panelen. Ett sekundärt diffusionslager längst ut garanterar tillräcklig spridning av ljuset. Samsung hävdar att den här lösningen både ska ge bättre ljusstyrka och svärta samt mindre färgförskjutning vid uppemot 40 graders synvinkel.

Apple Airplay 2

Samsungs Smart TV-apparater är numera kompatibla med Apple AirPlay 2. Det innebär att man kan överföra innehåll från Apple-enheter direkt till TV:n utan att behöva en Apple TV. Man kan också köpa/hyra och ladda ner filmer och TV-serier från iTunes.

Samsungs 2018- och 2019-modeller kommer också att stödja Apples nya streamingtjänst som lanseras längre fram i mars.

2019 vs 2018: Skillnaden i praktiken

När 65Q85 (2019, till vänster) står bredvid 65Q8D (2018, till höger), är ingen tvekan om förbättringarna om man jämför ljusskenet runt hjälmen. Föregångaren har mycket mer oönskat ströljus.
När 65Q85 (2019, till vänster) står bredvid 65Q8D (2018, till höger), är ingen tvekan om förbättringarna om man jämför ljusskenet runt hjälmen. Föregångaren har mycket mer oönskat ströljus.

Samsungs ingenjörer kan slå sig för bröstet med små och stora förbättringar, men hur fungerar allt i praktiken? Att döma av det lilla vi fick se så verkar det riktigt lovande.

Samsung hade riggat upp nya 4K-toppmodellen QE65Q90R bredvid 2018-modellen QE65Q9FN, plus två konkurrerande 2018-modeller – inklusive en OLED av okänt fabrikat. Samsung var hemlighetsfulla och lät oss inte fotografera under sessionen, men det var inte svårt att se förbättringarna.

För det första hade årets Q90R en övertygande svärta. Det som imponerade mest var avsaknaden av synliga konturer (eller ”halo-effekter”) från bakbelysningen. Tack vare försvinnande lite ”ströljus” mot en mörk bakgrund var det faktiskt svårt att skilja den från OLED-skärmen som stod bredvid.

På samma gång kan vi konstatera att den optimala betraktningsvinkeln har blivit mycket bredare. Jämfört med 2018-modellerna, som blev märkbart blekare ut mot sidan, hade 2019-modellen stabilare kontrast och färgåtergivning.

Det var inte bara toppmodellen som var förbättrad. Vi fick också en möjlighet att jämföra den nya Q85-modellen med föregångaren Q8D, som också kan skryta med direkt LED-bakbelysning, och till och med där var skillnaden markant. Som framgår av bilden har nykomlingen en mycket mer exakt ljusstyrning, även om man tittar snett från sidan.

Vi återkommer med mer information om de olika 2019-modellerna!

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

Så är Panasonics nya "Fire TV"

Möt nästa generations MiniLED-teknik från Sony.

Är den här teven tillräckligt stor?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen