Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

77-tums trolleri från B&O

[Uppdaterad] Kan man gömma undan en TV som är nästan två meter på diagonalen? Bang & Olufsen gör ett övertygande försök.

Av / 2019-04-10 - 08:01
77-tums trolleri från B&O

Bang & Olufsen plockade inte upp en kanin utan hel TV ur hatten på designmässan Salone del Mobile i Milano i dag. Närmare bestämt en 77-tums OLED-TV som lystrar till namnet Beovision Harmony.

Det har gått drygt ett och ett halvt år sedan B&O senast presenterade en ny TV. Då var det Beovision Eclipse, en 65-tums OLED-TV med 4K-upplösning. Sedan dess har skärmstorlekarna vuxit, så när vi blev bjudna till Milano för att bevittna ”en stor men hemlig nyhet” förväntade vi oss att det var en TV av moderna mått. Om inte annat så för att evenemanget var på designmässan Salone del Mobile som öppnade i dag. Och TV-apparater uppfattas ofta som ”snyggare” än högtalare.

Eftersom vi har med B&O att göra måste det naturligtvis finnas lite trolleri med i designen. Och Beovision Harmonys partytrick är att skärmen (delvis) göms undan när TV:n inte används.

Som en fjäril som öppnar sina vingar vecklas de två fronterna av ek och aluminium ut och den tunna skärmen lyfts upp och blir synlig. När TV:n stängs av utspelar sig samma koreograferade sekvens, fast i omvänd ordning.

När TV:n sätts på vecklar ”vingarna” ut sig och skärmen lyfts upp. Foto: Bang Olufsen
När TV:n sätts på vecklar ”vingarna” ut sig och skärmen lyfts upp. Foto: Bang Olufsen

När Beovision Harmony är avstängd eller spelar musik vilar skärmen nära golvet, delvis täckt av de två fronterna av ek och aluminium.

Tar mindre plats visuellt

”Hög bildkvalitet kombinerad med kraftfullt och intensivt ljud ger en fantastisk TV-upplevelse. Men en stor skärm är sällan välkommen i inredningen. Med Beovision Harmony ville vi skapa ett meningsfullt föremål för hemmet som tar mindre plats rent visuellt och kan förvandlas till en möbel som man kan anknyta till känslomässigt”, säger John Mollanger, Bang & Olufsens Executive Vice President of Brand and Markets.

Bakom de rörliga fronterna döljer det sig fullt av teknik, mönstret ska maximera ljudet från det helt aktiva, DSP-baserade trekanalsljudet. Högtalarsystemet har sammanlagt sex element: e 1tums diskant, två 2,5-tums mellanregister, ett 4-tums bas/mellanregister och två 4-tums basar. Varje element drivs av en egen förstärkare och den sammanlagda förstärkareffekten är 450 watt. Skärmen är som sagt 77 tum stor och har 4K-upplösning. Och tack vare en OLED-panel finns allt på plats för en fenomenal bildkontrast.

Tanken att dölja skärmen är långtifrån ny. Bang & Olufsen drar paralleller till sin Capri-serie från 1959, där TV och radio satt dolda bakom i ett kabinett av teak och där man kunde stänga in elektroniken med ett lock när den inte användes.

Eftersom så stor tonvikt är lagd på ljudet är Beovision Harmony utrustad med inbyggda musiktjänster, bland annat TuneIn och Deezer. Man kan också strömma musik från sin mobiltelefon via Bluetooth, Apple AirPlay 2 och Chromecast. Beovision Harmony bygger på LG:s webOS 4.5-plattform som ger tillgång till populära tjänster som Netflix, Amazon och YouTube.

Upp till åtta BeoLab 90

Om de tre inbyggda ljudkanalerna inte skulle räcka så har Beovision Harmony en inbyggd 7.1 surround-dekoder som gör att man kan koppla in upp till åtta Beolab-högtalare, till exempel Beolab 18, Beolab 50 eller – om plånboken inte sätter några gränser alls – Beolab 90.

Det går att koppla in upp till åtta högtalare till Beovision Harmony. Foto: Bang Olufsen
Det går att koppla in upp till åtta högtalare till Beovision Harmony. Foto: Bang Olufsen

Designklassiker i Milano

Beovision Harmony ställs ut på möbel- och designmässan Salone del Mobile i Milano 9–14 april, som en del av utställningen ”93 år av magi: en dialog mellan historia och nutid.” Bang & Olufsen har haft ett nära samarbeta med museer och samlare för att skapa en utställning med ett urval av produkter som har format varumärkets historia.

Här finns allt 1930-talsklassiker som Hyperbo 5 RG Steel och bakelitradion Beolit 39 till 70- och 80-talens designfavoriter som Beogram 4000 och ljudsystemet Beosound 9000. Capri-TV:n är också en del av utställningen.

Bang & Olufsen hade med sig en samling klassiker från företagets historia. En av dem var tangentialgrammofonen Beogram 4000. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
Bang & Olufsen hade med sig en samling klassiker från företagets historia. En av dem var tangentialgrammofonen Beogram 4000. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B

Priser och tillgänglighet

Beovision Harmony går att köpa i Bang & Olufsen butiker från och med oktober 2019. TV:n säljs med en front av antingen ek och aluminium eller Greay Melange-tyg och aluminium. Exakt svenskt pris är inte satt ännu, men riktpriset är 18 500 euro. Det går att köpa TV:n med både golvstativ och väggfäste.

Välbärgade steampunks kan köpa Beolab 50 och Beolab 90 i brons. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
Välbärgade steampunks kan köpa Beolab 50 och Beolab 90 i brons. Foto: John Alex Hvidlykke, L&B
Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Här är Sonys nya TV-modeller för 2024

TCL C855 går upp till 98 tum

Här är TCL 115X955 MAX

Nu kan du titta på OLED-TV på flygresan

Mer Philips Hue på Samsung TV

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen