Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

70-tummare med 8K-upplösning

Glöm 4K, nu tycker Sharp att det är 8K-upplösning som gäller.

Av / 2018-04-26 - 16:57
70-tummare med 8K-upplösning

Sharp var länge en av världens ledande TV- och skärmtillverkare och hade en lång rad högteknologiska patent i sin portfölj. Den senaste tiden har det dock varit ganska så tyst från det japanska märket, åtminstone här i Norden. Tills nu!

Sharp LV-70X500E: 70 tum 8K-upplösning
Sharp meddelade nämligen nyligen att de gör comeback på den europeiska marknaden med en hejdundrande highend-modell. Ultra-högupplösta LV-70X500E blir antagligen den allra första 8K-skärmen som säljs på våra breddgrader. Med en upplösning på enorma 33 miljoner pixlar (7680 x 4320) är den fyra gånger skarpare än dagens 4K-skärmar!

Men vad ska vi egentligen med 8K-upplösning till – är inte 4K-skärmarna redan tillräckligt skarpa? Jo, i många fall är de det. Men i takt med att TV-skärmarna växer i storlek, från 65 till 70, 75, 82 eller fler tum så börjar det bli mer meningsfullt. Beroende på tittavståndet och synen kan man se en antydan till pixelstruktur, och då går en del av ”illusionen” förlorad.

 

KNIVSKARP: Du får sitta väldigt nära om du ska kunna se enskilda pixlar på skärmen. Bilden kommer från lanseringen i Rom. (Foto: Lasse Svendsen)
KNIVSKARP: Du får sitta väldigt nära om du ska kunna se enskilda pixlar på skärmen. Bilden kommer från lanseringen i Rom. (Foto: Lasse Svendsen)

Sharp visade upp sin 8K-skärm för europeisk press förra veckan och den är utan tvekan en imponerande syn: Du måste stå väldigt nära skärmen för att urskilja de små pixlarna! Ökningen i skärpa gör att bilden ser extremt naturtrogen ut – om man har rätt bildmaterial, vill säga.

Tillgången på material i tvättäkta 8K-kvalitet är naturligtvis väldigt begränsad och kommer att fortsätta vara det ett bra tag framöver. Därför måste Sharp-skärmen ha en synnerligen kapabel bildmotor som kan skala upp upp HD- och 4K-videoinnehåll till 8K-upplösning.

Äkta LED-bakgrundsbelysning, HDR och 1000 nits
LV-70X500E är för övrigt en LCD-skärm med utökad färgrymd och fullfjädrad LED-bakbelysning (216 zoner). Den ska också vara HDR-kompatibel, med upp till 1000 nits ljusstyrka. Skärmen har ingen inbyggd TV-mottagare men däremot hela åtta(!) HDMI-ingångar. Fyra av dessa är vanliga 2K/4K-ingångar och de resterande fyra är reserverade för 8K-innehåll genom fyra parallella HDMI-anslutningar. Tyvärr verkar det inte som om någon av dessa följer den kommande HDMI 2.1-standarden som har tillräcklig bandbredd för att överföra 8K-signaler genom en enda kabel.

Den 70 tum (177 cm) stora LV-70X500E släpps i Europa nu i slutet av april och har ett riktpris på 12 000 euro.

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

TCL 115X955: Jätte-TV redo för Sverige

Se vad vi hittade hos LG i Tyskland

Smygtitt på LG:s nya OLED-modeller i Frankfurt

163 tum, någon större?

Nu i butik: TCL X955-serien

Smygtitt på Samsungs 2024 TV-modeller

LG: Våra OLED-TV-apparater är de bästa för film

Lanserar TV med 10 års garanti

Marimekko-mönster på The Frame

Här är Philips TV-modeller 2024

Här är de bästa (och galnaste!) TV-apparaterna vi såg i Las Vegas

Bländande och knivskarp!

0
Rulla till toppen