Titta här! En surfplatta för blinda

Forskare har utvecklat en surfplatta med blindskrift.

Det är forskare vid University of Michigan som är klara med den första prototypen av en surfplatta med blindskrift, så kallad braille, så att blinda och personer med kraftigt nedsatt syn kan läsa text. När man går till en ny sida uppdateras skärmen automatiskt med ny text, tack vare ”pixlar” som sticker upp så att de går att känna med fingrarna.

Tidigare versioner av surfplattor för blinda har bara lyckats visa en braille-textrad åt gången. Den nya prototypen visar hela sidor.

I första omgången handlar det om ren text, men professor Sile O’Modhrain som leder projektet säger att de har planer på att även göra det möjligt att ”läsa” grafer, fotografier och annan grafik.

Förutom att vara bättre än 1-radsplattorna sägs den nya modellen vara billigare. De andra kostar så mycket som 30 000–50 000 kronor. O’Modhrain anger inget pris för sin prototyp, men är säker på att den blir mycket billigare.

Här är en video som berättar mer om surfplattan för blinda.

Källa: BGR

(Artikelfoto: University of Michigan)

https://www.youtube.com/watch?v=M7Gl2qF9Eds

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.