Search
Generic filters

Testskivornas ”greatest hits”

Om du har hållit på med hifi länge så har du säkert testat din stereo med speciella testskivor. Den här innehåller alla ”hittarna”!

I hifins barndom var testskivor något som alla entusiaster med självkritik var tvungna att ha i sina samlingar. Skivorna kunde hjälpa till att avslöja anläggningens svaga sidor och underlätta att korrigera fel. Högtalarnas frekvensgång och fas/motfas samt kontroll av nåltryck och antiskating på skivspelare var något av allt som skivorna kunde bidra med.

Ett trevligt hifi-snack i goda vänners lag kunde handla om högtalarnas frekvensgång – och med vilken testskiva den var uppmätt.

Nu för tiden är det inte många som ägnar sig åt att testa sina anläggningar. Trots att det faktiskt är lättare än någonsin. Det finns fortfarande testskivor på CD, men man kan också ladda ner både tongenerator och ljudtrycksmätare som appar till mobilen. Fast de har naturligtvis inte samma charm som de gamla LP-testskivorna hade.

Jonas Olesen samlar på vinyl och just testskivorna har en speciell plats i hans hjärta. Så speciell att han var tvungen att göra sin egen! Och för inte så länge sedan kunde han presentera skivan ”Test”, som bygger på ljudet från hans favorit-testskivor, egna ljud och psykoakustiska testsignaler.

På Storrs Antikvariat i Köpenhamn har en del av Jonas Olesens samling av testskivor visats upp. Foto: John Alex Hvidlykke
På Storrs Antikvariat i Köpenhamn har en del av Jonas Olesens samling av testskivor visats upp. Foto: John Alex Hvidlykke

På skivan finns sinus-svep, brus i alla regnbågens färger, vågformer och till och med ett spår med simulerad tinnitus (om du inte kan höra något av det så lider du förmodligen redan av det!). Där finns också den paradoxala Shepard-tonen, som tycks stiga konstant utan att någonsin nå slutet av frekvensregistret.

Video: Spår 11, sida 2: Disclaimer – med morse!

Skivan är gjord i en begränsad upplaga på 300 exemplar.

Detta är en annan klenod från 80-talet: en spektrumanalysator till stereon. Foto: John Alex Hvidlykke
Detta är en annan klenod från 80-talet: en spektrumanalysator till stereon. Foto: John Alex Hvidlykke

Bin (utgivaren)

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart släpper strömningsjätten ännu en svensk originalserie.
  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.