Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Testskivornas ”greatest hits”

Om du har hållit på med hifi länge så har du säkert testat din stereo med speciella testskivor. Den här innehåller alla ”hittarna”!

Av / 2015-12-09 - 17:43
Testskivornas ”greatest hits”

I hifins barndom var testskivor något som alla entusiaster med självkritik var tvungna att ha i sina samlingar. Skivorna kunde hjälpa till att avslöja anläggningens svaga sidor och underlätta att korrigera fel. Högtalarnas frekvensgång och fas/motfas samt kontroll av nåltryck och antiskating på skivspelare var något av allt som skivorna kunde bidra med.

Ett trevligt hifi-snack i goda vänners lag kunde handla om högtalarnas frekvensgång – och med vilken testskiva den var uppmätt.

Nu för tiden är det inte många som ägnar sig åt att testa sina anläggningar. Trots att det faktiskt är lättare än någonsin. Det finns fortfarande testskivor på CD, men man kan också ladda ner både tongenerator och ljudtrycksmätare som appar till mobilen. Fast de har naturligtvis inte samma charm som de gamla LP-testskivorna hade.

Jonas Olesen samlar på vinyl och just testskivorna har en speciell plats i hans hjärta. Så speciell att han var tvungen att göra sin egen! Och för inte så länge sedan kunde han presentera skivan ”Test”, som bygger på ljudet från hans favorit-testskivor, egna ljud och psykoakustiska testsignaler.

På Storrs Antikvariat i Köpenhamn har en del av Jonas Olesens samling av testskivor visats upp. Foto: John Alex Hvidlykke
På Storrs Antikvariat i Köpenhamn har en del av Jonas Olesens samling av testskivor visats upp. Foto: John Alex Hvidlykke

På skivan finns sinus-svep, brus i alla regnbågens färger, vågformer och till och med ett spår med simulerad tinnitus (om du inte kan höra något av det så lider du förmodligen redan av det!). Där finns också den paradoxala Shepard-tonen, som tycks stiga konstant utan att någonsin nå slutet av frekvensregistret.

Video: Spår 11, sida 2: Disclaimer – med morse!

Skivan är gjord i en begränsad upplaga på 300 exemplar.

Detta är en annan klenod från 80-talet: en spektrumanalysator till stereon. Foto: John Alex Hvidlykke
Detta är en annan klenod från 80-talet: en spektrumanalysator till stereon. Foto: John Alex Hvidlykke

Bin (utgivaren)

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Superintelligent liv i vår egen galax?

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Rulla till toppen