Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Tesla – Därför kan vi tacka honom för allt

Vi har honom att tacka för allt. Utan Nikola Tesla skulle inte den moderna tekniken existera.

Av / Uppdaterad: 2023-01-03 - 10:00 // Först publicerad: 2012-09-10
Tesla – Därför kan vi tacka honom för allt

Vi betraktar Steve Jobs, Bill Gates och Linus Torvalds som moderna genier. Namn som Albert Einstein, Niels Bohr och Thomas Edison får vi lära oss från barnsben. Alla dessa personer och otaliga andra har skapat den moderna tekniken som lägger satelliter i omloppsbana runt jorden, gör det möjligt att bygga mikrochips, internet, mobiltelefoner och allt annat som har blivit en naturlig del av vår vardag. Men över dem alla står en man som inte lika många känner till. Växelström, induktionsmotorn och radion är bara några av hans många kända uppfinningar, och hade han haft en mer lojal finansiär så kunde han kanske ha färdigställt en maskin som skulle ge alla människor i världen gratis elektricitet. Genom luften. Hans namn var Nikola Tesla och han var den ultimata galna vetenskapsmannen!

Var ska vi sätta mätaren?

Nikola Tesla föddes i Kroatien 1856 och slutade sina dagar 1943 på ett hotellrum i New York. När han dog var han mer eller mindre galen, befann sig på ruinens brant och hade i åratal levt på mjölk, bröd och grönsaksjuicer. Efter hans död beslagtogs alla hans anteckningar av de amerikanska myndigheterna och hemligstämplades – och det kanske inte var så konstigt med tanke på att Tesla inte bara hade stor inverkan på relativt normala saker som kraftverk, neonljus och röntgenstrålar, utan också i flera år arbetade på en elektrisk ”dödsstråle” som skulle kunna träffa och förintat flygplan och fartyg mer än 20 mils avstånd med hjälp av joniserade partiklar som hade en spänning på över 60 miljoner volt! Tesla ansåg att ett sådant dödligt vapen skulle kunna förhindra alla krig på jorden.


Om man tycker att det låter som en galen och helt orealistisk idé så ska man veta att Tesla var mycket nära att ge oss alla elektricitet genom luften. Sedan 1890-talet hade Tesla forskat om hur man skulle kunna överföra stora mängder ström utan att använda kablar, och så tidigt som 1899 lyckades han skicka ström trådlöst till 200 glödlampor som stod 42 kilometer bort! Det åstadkom han genom att bland annat använda jorden som ledare.

Längre fram fick han finansmannen J.P. Morgan att donera både mark och pengar till det så kallade Wardenclyffe Tower, som var 57 meter högt och snarast påminde om en svamp och stod på ett fält på Long Island, 90 mil öster om New York. Tornet skulle ha varit den första av ett stort antal gigantiska teslaspolar som trådlöst skulle överföra energi till i princip alla människor över hela världen. Tyvärr stängde Morgan plånboken innan Tesla nådde hela vägen. Den galna vetenskapsmannen trodde nämligen på fri ström för alla och Morgan kunde inte se någon poäng med att investera i en teknik som han inte kunde tjäna pengar på. ”Var ska vi sätta mätaren?” påstås han ha sagt om projektet.

Kampen mot Edison

Tesla ägnade större delen av sitt liv åt att strida med en annan stor uppfinnare, Thomas Edison. Till en början arbetade Tesla faktiskt för Edison, som trodde att likström var framtiden. Men när Edison snuvade Tesla på 50 000 dollar som han skulle använda för att effektivisera Edisons likströmsmotor startade Tesla sitt eget företag för att utveckla den teknik som han ansåg var överlägsen: växelström. Även om Tesla fick rätt och likström numera nästan bara används i batterier, så skedde det inte utan konflikt. Thomas Edison inledde faktiskt ett regelrätt propagandakrig mot Tesla. Han hjälpte till att sprida rykten om att växelström orsakade dödsolyckor och gick så långt som att låta avrätta djur offentligt för att skrämmas så att befolkningen skulle föredra likström.

Den galna vetenskapsmannen

1893 vann Nikola Tesla den ultimata segern över Edison när han med hjälp av växelström belyste hela världsutställningen i Chicago. Men i övrigt präglades Teslas liv av många nederlag. Redan 1898 demonstrerade han för den amerikanska militären hur radiovågor kunde användas för att fjärrstyra bland annat torpeder, men generalerna var inte intresserade. Italienska Guglielmo Marconi fick senare äran för att ha uppfunnit radion och fick till och med ett Nobelpris medan Tesla negligerades. Tesla överklagade, men fick aldrig uppleva segerns sötma. Han var nämligen död när USA:s högsta domstol beviljade honom alla radiopatent 1943.

Huruvida Tesla var sinnessjuk är svårt att säga, men han var åtminstone excentrisk. Han var besatt av talet 3, pratade med duvor och försökte på ålderns höst uppfinna en apparat så att han kunde kommunicera med Mars. Han levde i celibat hela sitt liv eftersom han tyckte att han då kunde fokusera mer på sin forskning.

Han var dessutom ett språkgeni som behärskade både serbokroatiska, tjeckiska, engelska, franska, tyska, ungerska, italienska och latin. Han livnärde sig under vissa perioder på att spela biljard och kort och hade nästan fotografiskt minne. Han kunde enkelt lära sig hela böcker utantill och många av hans teorier, uträkningar och skisser fanns bara i hans huvud. Bland annat därför – och på grund av att myndigheterna beslagtog och hemligstämplade merparten av hans anteckningar – har många av Teslas idéer gått förlorade. Ännu i denna dag kan många av hans experiment inte upprepas eftersom ingen vet hur han gjorde.

När Nikola Tesla dog hade han fler än 700 patent. Han var förmodligen galen, men också ett geni. Modern teknik har honom att tacka för allt.

Teslas viktigaste uppfinningar

Induktionsmotorn
En elektrisk motor som fungerar genom att spolarna i statorn skapar ett roterande magnetfält. Fältet inducerar växelström i rotorn. Strömmen där skapar ett annat magnetfält som tillsammans med fältet från statorlindningen skapar kraften som driver motoraxeln. Induktionsmotorer skapade den så kallade andra industriella revolutionen och är i dag oumbärliga i modern industriproduktion. Det är sådana motorer bland annat sitter i tvättmaskiner, torktumlare och diskmaskiner.

Neonljus
Rör fyllda med ädelgasen neon glöder orange när elektrisk spänning leds genom röret. Dagens neonskyltar uppfanns av George Claude 1902, men redan 1893 visade Nikola Tesla upp neonrörslampor på världsutställnigen i Chicago.

Radio
Även om den italienaren Guglielmo Marconi ofta får äran för att ha uppfunnit radion så byggde den på experiment som Tesla gjorde flera år tidigare. Marconi och Tesla tvistade om saken i årtionden, till sist vann Tesla och beviljades det amerikanska patentet 1943 – tyvärr kort efter hans död.

Teslaspolen
En speciell induktionsanordning (på engelska Tesla coil) som bygger på elektromagnetisk induktion precis som vanliga transformatorer och tändspolar. Det finns däremot inga järnkärnor i teslaspolar, de kopplas endast genom att sitta nära varandra. Teslaspolarna är resonanstransformatorer, vilket innebär att de primära och sekundära spolarna är delar av var sin svängningskrets, som måste vara avstämda mot varandra. En teslaspole kallas ibland för blixtmaskin eftersom den kan åstadkomma konstgjorda blixtar på upp till 40 meter.

Turbin för vattenkraft
Med sin nyss uppfunna turbin konstruerade Tesla det första vattenkraftverket vid Niagarafallen i Kanada 1895.

Växelström
Elektrisk ström som periodvis växlar i både styrka och polaritet. En av fördelarna med växelström är att högspänningen kan omvandlas till en betydligt lägre spänning utan betydande förluster innan man når enskilda bostäder. Detta gör det möjligt att bygga centrala kraftverk och överföra stora mängder ström över långa avstånd.

David Bowie som Nikola Tesla i Christopher Nolans film ”The Prestige” från 2005.

Tesla i popkulturen

Det Nikola Tesla inte själv fick uppleva i form av erkännande och popularitet under sin livstid har kompenserats för sedan dess. Här är bara några exempel på var Tesla har dykt upp i böcker, filmer och dataspel!

  • Nikola Tesla är med i Paul Austers roman Moon Palace från 1989.
  • I Christopher Nolans film The Prestige från 2005 har Nikola Tesla i en viktig bärande roll. Tesla spelas av David Bowie och bygger en maskin som teleporterar fysiska föremål.
  • JLA: Age of Wonder är en tecknad serie i två band från det amerikanska förlaget DC Comics i Elseworlds-serien. I denna alternativa tidslinje landar Superman på jorden i Kansas på 1850-talet. Han samarbetar med Tesla, som använder ett nytt dödsstrålevapen under första världskriget.
  • Det klassiska datorspel Command & Conquer: Red Alert har ”Tesla coils” både som vapen som bärs av soldater och olika fordon samt som försvarsvapen, alla skickar elektriska blixtar mot fiendens trupper.
  • … Och så är naturligtvis Elon Musks elektriska Tesla-bilar uppkallade efter Nikola Tesla.
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

2 reaktioner på ”Tesla – Därför kan vi tacka honom för allt”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen