Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Tesla bygger fabrik i Norge

Främst för elmotorer till nya bilmodeller, men biltillverkning går inte att utesluta.

Av / 2019-04-01 - 07:00
Tesla bygger fabrik i Norge

Teslas styrelse har godkänt Elon Musks planer på placera fabriken som bygger elmotorerna till Model 3 och Modell Y i Norge. Detta hävdas från flera håll i USA, där analytiker anger Norges billiga el och oändliga vattenkraftsresurser – samt närheten till marknaden – som främsta anledningar. De nämner ingenting om tillverkning av hela bilar, men utesluter ingenting.

– Elon Musk är nyckfull, man vet aldrig, säger en icke namngiven finansanalytiker som påpekar att Norge är en av Teslas viktigaste marknader.

Elon Musk har fått igenom sina planer på att bygga en fabrik i Norge. Foto: Creative Commons
Elon Musk har fått igenom sina planer på att bygga en fabrik i Norge. Foto: Creative Commons

En sak som i all fall är säker är att Elon Musks kryptiska tweet från 28 mars plötsligt blir mer begripligt. ”We don’t look to Norway. We move to Norway”, skrev han och refererade till Franklin D Roosevelts citat.

Elon Musk citerade Franklin D Roosevelt när han twittrade.
Elon Musk citerade Franklin D Roosevelt när han twittrade.

Ska drivas av vattenkraft

Förra året berättade Musk att batterifabriken Gigafactory ska köras på 100 % solkraft före slutet av 2019. Det kommer därför inte som någon överraskning att även den norska fabriken uteslutande ska drivas av förnybar energi. Solen lyser som bekant inte lika starkt hos våra grannar i väster, men de har något annat: vattenkraft.

Ett av Norges mest berömda vattenfall, Vøringsfossen, omgärdas av ett enormt rör när Tesla bygger en fabrik som ska drivas av vattenkraft. Foto: Creative Commons
Ett av Norges mest berömda vattenfall, Vøringsfossen, omgärdas av ett enormt rör när Tesla bygger en fabrik som ska drivas av vattenkraft. Foto: Creative Commons

Fall i rör

Den nya fabriken ska placeras i Eidfjord som har en av Norges mest besökta sevärdheter, vattenfallet Vøringsfossen. Där störtar vattnet 145 meter, vilket innebär att det finns en enorm potential för att framställa elektricitet. Massor av elektricitet. Och det behövs.

För att minimera energiförluster ska det mäktiga vattenfallet omgärdas av ett rör och all elektricitet ska driva den stora fabriken. Reservströmmen kommer ifrån en arsenal av enorma batterier.

Även om den norska fabriken inte blir lika stor som den i Nevada, som har 180 000 kvadratmeter, är det ingen minifabrik det handlar om: 60 000 kvadratmeter gör den till en av Norges största. Merparten av tillverkningen är helt automatiserad men fabriken kommer ändå att ge ungefär 200 arbetstillfällen.

– Jag kan varken bekräfta eller dementera att Tesla bygger fabrik i Eidfjord, svarar kommunfullmäktige Anved Johan Tveit på vår förfrågan via e-post. – Men om så vore fallet skulle det vara en milstolpe för industrin i regionen.

Förlust för turistnäringen?

På frågan om inte turismen skulle påverkas av att Vøringsfossens vattenfall läggs i rör och inte längre blir en vacker turistattraktion, svarar han:

– Jo, men den nya fabriken uppväger mer än väl för den minskade turismen.

Transportminister Jon Georg Dale är mer skämtsam i sin kommentar:

– Nu får vi se till att det äntligen byggs ordentliga vägar till Eidfjord. Kostnaden får finansieras av biltullar och bilar som går på fossila bränslen.

 

OBS! Detta är Ljud & Bilds aprilskämt som publicerades 1 april 2019.

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Superintelligent liv i vår egen galax?

Burgarkedjan sparkar kreativ AI

Lär dig blindskrift med LEGO

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Rulla till toppen