TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
BLACK WEEK PÅ LB+ - 12 MND 30%!
Nyhet

Samsung utvecklar OLED-skärm med extrem upplösning

Kan revolutionera bilden i VR-glasögon.

forfatter
Publicerad 2020-10-27 - 15:11

Trodde du att 8K-TV var skarpt? Glöm det. Sådana skärmar har en pixeltäthet på ungefär 120 eller 150 pixlar per tum (PPI, pixels per inch), medan dagens skarpaste små mobilskärmar har en pixeldensitet på 400–500 PPI. Men nu har Samsung uppfunnit en ny typ av OLED-skärm som påstås klara så mycket som 10 000 PPI, eller upp till 20 000 PPI i vissa sammanhang! Den nya tekniken är utvecklad i samarbete med forskare vid Stanford-universitetet och bygger på en OLED-panel med banbrytande nanoteknik.

Extrem pixeldensitet och högre ljusstyrka

Dagens minsta OLED-skärmar till mobiltelefoner tillverkas genom att en organisk film läggs på en metallisk yta som har många små hål. Denna teknik sätter en gräns för hur små pixlarna kan vara och inte minst hur stora skärmarna kan bli. Större OLED-skärmar som används i TV-sammanhang använder vita OLED-pixlar med färgfilter, som också kräver en viss storlek.

Den nya tekniken från Samsung och Stanford kallas metaphotonic OLED och använder en vit OLED-film för att belysa en metallyta bestående av små pelare. Dessa är extremt små (bara 80 nanometer höga och 100 nanometer breda!), och fyra av dem bildar en komplett pixel som kan avge rött, grönt och blått ljus. Ljuset reflekteras inåt i panelen och ut genom en silverfilm och påstås ge upp till dubbelt så hög ljusstyrka som dagens OLED-paneler, plus renare färger. Forskarna vid Stanford jämför tekniken med ett musikinstrument, där ljudet förstärks inuti en akustisk låda innan det släpps ut som renare toner genom ett hål. Fast här är det alltså ljuset som kommer ut starkare och renare ut än vi är vana vid. Ganska så fiffigt!

Den meta-fotoniska OLED-tekniken åstadkommer en extrem pixeltäthet på 10 000 PPI och ska vara skalbar och kunna användas i både större och mindre skärmar. (Foto: Stanford/Samsung Advanced Institute of Technology)

Kan revolutionera VR-glasögon

Vad kan då dessa mikroskopiska och tättpackade pixlar användas till? Ett passande användningsområde kan vara VR-glasögon: dessa har små skärmar monterade tätt intill ögonen och avslöjar snabbt dålig upplösning. Synliga pixelmönster eller så kallad screen door effect gör bilden mindre naturlig och även om VR-glasögonen blir bättre och bättre för varje år så är det långt kvar tills de kopierar verkligheten. En riktigt knivskarp skärm kan bidra till att sudda ut gränsen mellan simulerade bilder och verkligheten.

Inte nog med det: Samsung hävdar att tekniken är både skalbar och relativt (!) enkel och billig att producera. Enligt uppgift har de också utvecklat större prototyper av ”nano-OLED”-skärmar för exempelvis TV-användning. Det ska bli spännande att se när tekniken kan förverkligas i en faktisk produkt som är praktisk och framför allt överkomlig (!) i konsumentsammanhang.

Källor:
news.stanford.edu
spectrum.ieee.org

Annons
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Lämna en kommentar

Är detta framtidens ihoprullbara dator? I samband med företagets egen Tech World '22-konferens visade Lenovo upp ett 'proof of concept' av en rullbar skärm för mobiler och datorer.
Har "klonat" Darth Vaders röst med hjälp av artificiell intelligens James Earl Jones går i pension, men hans röst bevaras med hjälp av AI-teknik!
Kommande vikbar iPhone kommer själv att kunna reparera repor i skärmen I samband med utvecklingen av en vikbar mobil arbetar Apple med ny teknik som låter skärmen fixa sig själv. Det visar en patentansökan, som dock är sparsam med detaljer.
Teslas 4680-batterier: tämligen ordinära På batteridagen lovade Elon Musk nya batterier med helt ny teknik och banbrytande kapacitet. Nu är batterierna här... och de är helt vanliga.
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Ikonisk studiomikrofon är tillbaka Neumanns ikoniska rörmikrofon M 49 är tillbaka. Men den är långt ifrån billig.
Följ Ljud & Bild