Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Samsung utvecklar OLED-skärm med extrem upplösning

Kan revolutionera bilden i VR-glasögon.

Av / 2020-10-27 - 15:11
Samsung utvecklar OLED-skärm med extrem upplösning

Trodde du att 8K-TV var skarpt? Glöm det. Sådana skärmar har en pixeltäthet på ungefär 120 eller 150 pixlar per tum (PPI, pixels per inch), medan dagens skarpaste små mobilskärmar har en pixeldensitet på 400–500 PPI. Men nu har Samsung uppfunnit en ny typ av OLED-skärm som påstås klara så mycket som 10 000 PPI, eller upp till 20 000 PPI i vissa sammanhang! Den nya tekniken är utvecklad i samarbete med forskare vid Stanford-universitetet och bygger på en OLED-panel med banbrytande nanoteknik.

Extrem pixeldensitet och högre ljusstyrka

Dagens minsta OLED-skärmar till mobiltelefoner tillverkas genom att en organisk film läggs på en metallisk yta som har många små hål. Denna teknik sätter en gräns för hur små pixlarna kan vara och inte minst hur stora skärmarna kan bli. Större OLED-skärmar som används i TV-sammanhang använder vita OLED-pixlar med färgfilter, som också kräver en viss storlek.

Den nya tekniken från Samsung och Stanford kallas metaphotonic OLED och använder en vit OLED-film för att belysa en metallyta bestående av små pelare. Dessa är extremt små (bara 80 nanometer höga och 100 nanometer breda!), och fyra av dem bildar en komplett pixel som kan avge rött, grönt och blått ljus. Ljuset reflekteras inåt i panelen och ut genom en silverfilm och påstås ge upp till dubbelt så hög ljusstyrka som dagens OLED-paneler, plus renare färger. Forskarna vid Stanford jämför tekniken med ett musikinstrument, där ljudet förstärks inuti en akustisk låda innan det släpps ut som renare toner genom ett hål. Fast här är det alltså ljuset som kommer ut starkare och renare ut än vi är vana vid. Ganska så fiffigt!

Den meta-fotoniska OLED-tekniken åstadkommer en extrem pixeltäthet på 10 000 PPI och ska vara skalbar och kunna användas i både större och mindre skärmar. (Foto: Stanford/Samsung Advanced Institute of Technology)

Kan revolutionera VR-glasögon

Vad kan då dessa mikroskopiska och tättpackade pixlar användas till? Ett passande användningsområde kan vara VR-glasögon: dessa har små skärmar monterade tätt intill ögonen och avslöjar snabbt dålig upplösning. Synliga pixelmönster eller så kallad screen door effect gör bilden mindre naturlig och även om VR-glasögonen blir bättre och bättre för varje år så är det långt kvar tills de kopierar verkligheten. En riktigt knivskarp skärm kan bidra till att sudda ut gränsen mellan simulerade bilder och verkligheten.

Inte nog med det: Samsung hävdar att tekniken är både skalbar och relativt (!) enkel och billig att producera. Enligt uppgift har de också utvecklat större prototyper av ”nano-OLED”-skärmar för exempelvis TV-användning. Det ska bli spännande att se när tekniken kan förverkligas i en faktisk produkt som är praktisk och framför allt överkomlig (!) i konsumentsammanhang.

Källor:
news.stanford.edu
spectrum.ieee.org

Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen