Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Ny lag vill tvinga teknikföretag att spionera på meddelanden

Apple säger sig hellre stänga av iMessage och Facetime i Storbritannien än att hörsamma de orimliga kraven.

Av / 2023-07-23 - 10:00
Ny lag vill tvinga teknikföretag att spionera på meddelanden

Brittiska myndigheter vill uppdatera lagen Investigatory Powers Act från 2016. Bland de föreslagna ändringarna är att brittiska myndigheter skulle behöva godkänna hur kommunikationsappar fungerar. Detta har fått teknikföretagen att gå i taket och hotar nu att göra de brittiska öarna ännu mer isolerade från omvärlden.

Redan den nuvarande lagen låter myndigheterna kräva att företagen stänger av säkerhetsfunktioner i sina appar. Men sådana krav måste granskas, man kan låta externa konsulter granska konsekvenser, och framför allt kan företagen överklaga beslut. Enligt det nya lagförslaget ska sådana jobbiga krav slopas. I stället ska företagen informera myndigheterna om ändringar i förhand och omedelbart behöva lyda beslut.

Myndigheterna lindar så klart in förslaget i vackra ord om att lagen är till för att ”skydda allmänheten från brottslingar, pedofiler och terrorister”.

Men lagen, som fått smeknamnet ”tjuvlyssnarlagen”, har så klart mötts med protester. Tidigare har WhatsApp och Signal protesterat mot kravet på att installera teknik för att skanna krypterade meddelanden efter bilder på övergrepp mot barn. Företagen säger sig vägra lyda kravet och Signal har sagt att de hellre drar sig ut Storbritannien.

Läs också Apple skjuter upp barnporrfilter Teknikjätten backar efter massiv kritik.

Apple, som ironiskt nog tidigare själva haft förslag om att installera just sådan teknik, sällar sig nu till kritikerna. I ett officiellt svar på förslaget säger Apple att de motsätter sig att behöva informera myndigheterna om ändringar i säkerheten i förhand. De menar att kravet på att icke-brittiska företag måste lyda lagen skulle påverka kunder globalt, så som kravet på att installera bakdörrar för att avlyssna krypterad kommunikation. Apple ryter till om att förslaget ”utgör ett allvarligt och direkt hot mot datasäkerheten och informationssekretessen” som påverkar även användare i resten av världen.

Det finns en viss arrogans och okunnighet hos regeringen om de tror att några av de större teknikföretagen kommer att uppfylla de nya kraven utan en större strid, säger cybersäkerhetsexperten professor Alan Woodward vid Surrey University.

Källa: BBC

Skrämmande nog har även EU-kommissionen liknande förslag på att spionera på medborgarna. Läs mer i kommentaren nedan.

 

Läs även:

Stasi 2.0

Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.

Läs mer
Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Krypterad meddelandetjänst hotar att lämna EU

Nu är Google NotebookLM här

Google: Dålig humor orsakade svar om lim i pizzaost

- Google ljuger

Googles nya AI-funktion rekommenderade användare att ha lim på sin pizza

Nya EU-regler ska förhindra ”Minority Report"

AI, AI och mer AI i Googles planer

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Rulla till toppen