Läckert från Focal

Sopra heter högtalarna i Focals nya highend-serie.

Den nya serien har en ovanligt lyckad design. Men de är välgjorda rent tekniskt också, med ett par innovativa lösningar som ska dämpa resonanser i membranen med så mycket som 70 procent.

Talspolen rör sig längs en Faraday-ring i magnetgapet, vilket ska ge en mycket högre precision eftersom den ser till att magnetfältet är stabilt och styrkan är linjär oberoende av var någonstans i magnetgapet talspolen befinner sig.

Focals ingenjörer har också jobbat med upphängningen i mellanregistret och gjort en dämpare i gummiringen i form av små förhöjningar som löper längs hela ringens diameter.

Sopra-modellerna heter No1 och No2 och är försedda med Focals välkända Berylliumdiskant. De finns i flera färger.

Högtalarna går inte att köpa förrän i höst och är inte billiga. Stativmodellen förmodas hamna på 90 000 kronor, inklusive stativ, och golvhögtalaren 130 000 kronor.

Focal-2

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
1 kommentar

Lämna ett svar

  Läs också

  För att undvika att bilförare blir trötta bkaom ratten använder Jaguar Land Rover högteknologisk brusreducering från Silentium.
  Vi håller på att testa Hyundai Kona med ljudsystem från självaste Krell.
  Kompakt elektronik med stöd för upp till 11.2 kanaler.
  Hey Google, nu kör vi!
  Den gulligaste lilla elbilen blir mer praktisk.
  På en virtuell presskonferens presenterade Huawei ett ymnighetshorn av nya starka telefoner.
  De helt trådlösa öronpropparna Oppo Enco X har aktiv brusreducering. Ljudet står Dynaudio för.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.