Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

John McAfee har hittats död i spanskt fängelse

Kontroversiella och förmögne McAfee satt fängslad i Spanien i väntan på utlämning till USA för skattebrott.

Av / 2021-06-24 - 08:00
John McAfee har hittats död i spanskt fängelse

John McAfee, skaparen av det populära antivirusprogrammet McAfee Antivirus, hittades i går död i en fängelsecell i Barcelona. Allt pekar på självmord. Det rapporterar den spanska tidningen El Pais.

Den kontroversiella teknikentreprenören var på väg till Turkiet när han arresterades på Barcelonas flygplats El Prat den 3 oktober 2020 på begäran av de amerikanska myndigheterna, som utredde John McAfee för storskaligt skattefiffel.

McAfee misstänktes bland annat för att inte ha betalat miljontals dollar i skatt på inkomster från handel med kryptovalutor.

En spansk domare hade redan beslutat att utlämningen skulle verkställas, vilket McAfee nu alltså tycks ha tagit till extrema åtgärder för att undvika.

Alltid kontroversiell

John McAfee föddes 1945 och 1987 grundade han sitt framgångsrika antivirusföretag som han lämnade 1994. Sedan dess har McAfee Antivirus köpts upp av Intel.

Under åren har McAfee omgärdats av mystik. Bland annat bodde han ett antal år i Belize, men han tvingades lämna landet i skydd av mörkret efter att en amerikan, Gregory Viant Faull, hittats död i sitt hus i Belize. Faull var McAfees granne vid den här tiden och myndigheterna i Belize misstänkte att McAfee var inblandad i hans död. Ett påstående som dock aldrig har bevisats.

Netflix-dokumentär

Historien har beskrivits i detalj i Netflix-dokumentären Gringo: The Dangerous Life of John McAfee från 2016 (trailern till filmen kan ses ovan).

Även efter sin vistelse i Belize levde McAfee ett färgstarkt liv. Bland annat försökte han 2020 bli vald till USA:s president.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen