TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

John McAfee har hittats död i spanskt fängelse

Kontroversiella och förmögne McAfee satt fängslad i Spanien i väntan på utlämning till USA för skattebrott.

forfatter
Publicerad 2021-06-24 - 08:00

John McAfee, skaparen av det populära antivirusprogrammet McAfee Antivirus, hittades i går död i en fängelsecell i Barcelona. Allt pekar på självmord. Det rapporterar den spanska tidningen El Pais.

Den kontroversiella teknikentreprenören var på väg till Turkiet när han arresterades på Barcelonas flygplats El Prat den 3 oktober 2020 på begäran av de amerikanska myndigheterna, som utredde John McAfee för storskaligt skattefiffel.

McAfee misstänktes bland annat för att inte ha betalat miljontals dollar i skatt på inkomster från handel med kryptovalutor.

En spansk domare hade redan beslutat att utlämningen skulle verkställas, vilket McAfee nu alltså tycks ha tagit till extrema åtgärder för att undvika.

Alltid kontroversiell

John McAfee föddes 1945 och 1987 grundade han sitt framgångsrika antivirusföretag som han lämnade 1994. Sedan dess har McAfee Antivirus köpts upp av Intel.

Under åren har McAfee omgärdats av mystik. Bland annat bodde han ett antal år i Belize, men han tvingades lämna landet i skydd av mörkret efter att en amerikan, Gregory Viant Faull, hittats död i sitt hus i Belize. Faull var McAfees granne vid den här tiden och myndigheterna i Belize misstänkte att McAfee var inblandad i hans död. Ett påstående som dock aldrig har bevisats.

Netflix-dokumentär

Historien har beskrivits i detalj i Netflix-dokumentären Gringo: The Dangerous Life of John McAfee från 2016 (trailern till filmen kan ses ovan).

Även efter sin vistelse i Belize levde McAfee ett färgstarkt liv. Bland annat försökte han 2020 bli vald till USA:s president.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Strategichef och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Teslas hemliga vapen: en superdator Superdatorn Tesla Dojo är deras vapen i kampen om att ha de säkraste, mest självkörande bilarna.
Ikonisk studiomikrofon är tillbaka Neumanns ikoniska rörmikrofon M 49 är tillbaka. Men den är långt ifrån billig.
Robotgräsklippare firar Curiositys födelsedag Curiosity Rover har idag varit på Mars i 10 år. Det firas av 100 000 robotgräsklippare.
EU vill övervaka alla dina chattar Förslag från EU-kommissionen, som avser att införa omfattande chattkontroller för att skydda barn från övergrepp, innebär i praktiken en skrämmande total övervakning av oss alla.
Hur man gör sina egna fantasy-illustrationer Med ett enda kommando skapar datorn fantastiska bilder baserade enbart på din fantasi.
Hälften cykel, hälften... sjöflygplan? Med Hydrofoiler XE-1 kan du cykla på vattnet och det känns som att du svävar fram i över 20 km/h.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend