TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Ingen uppskjutning för bemannad SpaceX

Vädret satte stopp för SpaceX och NASA och deras bemannade rymdfärd till Internationella rymdstationen.

forfatter
Publicerad 2020-05-28 - 10:06

Igår fanns det ett uppskjutningsfönster för SpaceX Falcon 9-raketen med Crew Dragon-farkosten på toppen, som ska göra en bemannad resa till den Internationella rymdstationen.

Förhoppningen var att man skulle kunna hinna med uppskjutningen mellan två kortare perioder av dåligt väder. Ursprungligen räknade NASA med att det fanns en 60-procentig chans att uppskjutningen skulle bli av. Men det gick inte, en kvart före uppskjutningen avbröts alltihop. Nästa tillfälle blir på lördag, om inte vädrets makter ställer till det då också.

SpaceX Falcon 9 launch NASA TV
Astronauterna var klara för avfärd länge, uppskjutningen till sist avbröts. Foto: Skärmdump från NASA Live TV

Ingen stor last till ISS

Falcon 9-raketen ska inte ha med sig särskilt mycket last till ISS. Bland annat en mosaik som föreställer jordklotet, gjord av 2020 bilder av avgångselever från hela USA. Bilder från deras barndom och ända fram till deras examen. Sentimentala grejer.

Returlast

Desto viktigare är att Falcon 9 från Elon Musks rymdföretag SpaceX ska ha med sig saker tillbaka från rymdstationen. Studentexperiment med frön, som ska undersökas för att se ur de växer utan gravitation. Samt frusna vävnader och växter som man vill studera efter att de har befunnit sig utan tyngdkraft under längre perioder. Sådana studier kan ge viktig information om hur människokroppen, mat och andra organiska föremål kommer att klara sig på långa rymdfärder, till exempel till Mars.

Denna mosaik, hopsatt av bilder som föreställer avgångselever från hela USA, är en av få saker som finns med när Crew Dragon-kapseln på toppen av Falcon 9-raket så småningom avfyras mot ISS. Foto: Skärmdump från NASA Live TV

Det man tar med sig tillbaka till jorden är med andra ord mycket viktigare än det man skickar ut. Sedan har vi ju också den lilla detaljen att detta blir den första bemannade rymdfärden som görs av ett privat företag!

Personligen satt jag som klistrad i över en timme framför NASAs live-TV-kanal för att titta på uppskjutningen, ända tills jag fick reda på att den inte skulle bli av.

Rymdfärder gav oss fibernät

Men sändningen innehöll annan nyttig information än uppskjutningen – som definitivt kommer att bli av, förhoppningsvis redan på lördag.

Till exempel togs frågan upp om varför man ska lägga sådana stora summor på att utforska rymden. Om det inte räcker att mänskligheten alltid har velat förstå varifrån vi kommer och att universums historia är vår egen historia, så finns det flera praktiska skäl.

Fiberoptiskt internet är till exempel en direkt följd av utvecklingen av fjärrkommunikation för rymdfärder. Med andra ord hade vi kunnat ha ett ganska så segt internet – utan 4K-innehåll på Netflix! – om det inte vore för rymdforskningen. I NASAs regi, men ändå.

Medicinsk forskning går också fortare tack vare alla kloka huvud som slås ihop för att försöka hålla astronauter friska ute i rymden.

Det var två skäl som nämndes under programmet, det finns naturligtvis många fler.

På lördag kan du se nästa lanseringsförsök direkt på NASA Live TV här.

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Hifi-uppfinnaren - Oskar Heil Det är långt ifrån alla som vet vem Oskar Heil är, men hans uppfinning har gjort stort avtryck på hifi-världen och hans diskantelement används överallt.
Komplett och NetOnNet i fusion Blir dubbelt så stora på näthandel.
Samsung The Freestyle har fått pris och lanseringsdatum Nu vet vi mer om Samsungs nya miniprojektor – när den kommer och vad den kostar. Låter det lockande med en bärbar storskärm?
De mest udda prylarna på världens största teknikmässa CES-mässan i Las Vegas är platsen för teknologiska nyheter. Både stora och innovativa – och de lite mer udda.
Här är projektorn som går på batteri Nu kan du ta med dig storskärmen vart som helst!
CES 2022: Vad kommer vi att se på årets största elektronikmässa? Även om CES blev en rent digital tillställning 2021, är det fortfarande faktiskt högst troligt att CES 2022 kommer att bli en fysisk mässa. Här är lite av det vi får se.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend