MWC 2015

Smartklocka, aktivitetsarmband och trådlösa hörlurar för sport och träning.
Annons
Annons
forfatter

I stället för att lansera en efterträdare till toppmodellerna Ascend P7 och Ascend Mate 7 uppdaterade kinesiska Huawei sin satsning på wearables – smarta klockor och armband – som de startade 2014 med TalkBand B1 på förra årets Mobile World Congress i Barcelona.

Hela tre nya produkter i wearables-kategorin kommer under våren och sommaren och Huawei har satsat på läcker design och lyxiga material så att kunderna ska vilja bära produkterna nära kroppen hela tiden.

richardyu_present_Watch_web
Richard Yu från Huawei presenterar Huawei Watch på Mobile World Congress i Barcelona.

Huawei Watch
Detta gäller i synnerhet Huaweis första smartklocka, som är utformad att se ut som en vanlig klocka så mycket som möjligt. Urtavlan är 42 mm i diameter och täcks av safirglas.

Armbanden passar 18 mm-standarden som gör att de går att köpa i alla uraffärer. Det går att köpa klockan med antingen läderarmband eller länkar i rostfritt stål, och själva klockan finns i tre olika varianter: svart, silver och guld.

HuaweiWatch_web
Huawei Watch ska likna ett vanligt armbandsur. Det är runt och passar med vanliga armband.

Huawei-Watch-HQ

På undersidan av klockan finns en pulsmätare och på insidan sitter en 6-axlars rörelsesensor och en barometer som mäter dina rörelser och sägs kunna känna skillnad på om du springer, cyklar eller klättrar – vilket många aktivitetsarmband och smartklockor har svårt för.

Vi vet inte exakt när Huawei Watch släpps, eller vad den kommer att kosta. På presentationen i Barcelona fick vi bara reda på att klockan kommer ”i sommar”.

Huawei TalkBand B2
Det nya aktivitetsarmbandet är gjort av aluminium och har armband av läder eller ett speciellt mjukt gummimaterial. Precis som klockan finns armbandet i svart, silver och guld. Och det går att använda både som aktivitetsarmband och som Bluetooth-headset till mobilen!

TalkBandB22
TalkBand B2 går att använda både som aktivitetsarmband och som Bluetooth-headset till mobilen.

Armbandet har en länk med ett gångjärn i toppen, där själva den smarta enheten sitter. Och den går enkelt att koppla loss och stoppa in i örat som ett headset – varpå man enligt Huawei får ett rent och klart ljud. Enheten känner av om det sitter i örat eller är fastlåst på armbandet på handleden.

Huawei_talkbandB2_web

TalkBand B2 har en liten P-OLED-skärm på 0,73 tum och ett par smarta funktioner som ser till att man inte blir av med mobilen. Hittar man inte telefonen så kan man söka den från armbandet, varpå mobilen ger ifrån sig ett ljud. Detta ska fungera även om telefonen är inställd på att vara ljudlös. En annan funktion skickar en signal till armbandet om man går ifrån platsen där den parkopplade telefonen ligger utan att ta den med sig.

Det europeiska riktpriset är 169 euro (199 för den exklusiva versionen i guld) och lanseringen i Skandinavien äger rum i april.

Huawei TalkBand N1
I och med söndagens presentation rör sig Huawei in på ett helt nytt område. TalkBand N1 är nämligen inget aktivitetsarmband alls, utan ett par trådlösa in-ear-hörlurar som är speciellt avsett för fitness och träning. Även N1 kan fungera som Bluetooth-headset.

TalkBand-N1

Hörlurarna är formade som ett slags halsband och har man inte snäckorna i örat så hakas de fast i varandra så att man inte tappar dem. De är nämligen magnetiska.

TalkBand N1 har 4 GB inbyggt minne och kan användas som musikspelare utan extern signalkälla. De orkar spela musik i upp till sju timmar på en laddning. De går även att parkoppla till mobilen via Bluetooth och eftersom de stöder aptX-kodeken så är ljudkvaliteten hög enligt Huawei.

HuaweitalkbandN1_web
Med TalkBand N1, som både är ett par trådlösa in-ear-hörlurar, Bluetooth-headset OCH en aktivitetsmätare, rör sig Huawei in på ett nytt område.

TalkBand N1 kan till och med användas som aktivitetsmätare och räknar både steg och kalorier. Det finns ingen skärm men man får reda på sin status med hjälp av röstmeddelanden.

Huawei TalkBand N1 väger mindre än 18 gram, är vatten- och dammtäta (IP54) och finns i färgerna guld, grått och rosa från och med maj månad. Riktpriset är 119 euro.