Google och Apple samarbetar i kampen mot Corona

Med hjälp av Bluetooth-teknik och kontaktspårning hoppas de två elektronikjättarna kunna begränsa spridningen av coronaviruset.

Myndigheter, forskningsinstitut och hälso- och sjukvårdspersonal jobbar dygnet runt för att få kontroll över COVID-19-pandemin. Men även teknikföretagen kan spela en viktig roll i kampen mot viruset och rädda liv.

Google och Apple har redan meddelat att de gör gemensam front i kampen mot coronaviruset. Ledordet är kontaktspårning via mobilen, som kan användas för att identifiera vem som är smittad av corona, deras rörelser och inte minst vilka andra de har varit i närheten av.

Ett tänkt scenario kan vara att appen spårar användares positioner via GPS och sedan använder Bluetooth för att registrera när två mobiler är inom två meter från varandra. Man får sedan ett meddelande om man har varit i närheten av en person med känd coronasmitta.

Nytt samarbete

Får att åstadkomma detta krävs naturligtvis ett nära samarbete mellan mobiltillverkare och app-utvecklare. I början av maj kommer Apple och Google därför att släppa en ny programvara (API) som gör det möjligt att upptäcka kontakt mellan iOS- och Android-enheter. Denna programvara kan användas i appar från offentliga hälsovårdsmyndigheter.

Dessutom arbetar båda företagen med en ny och bredare Bluetooth-baserad plattform för kontaktspårning som ska fungera på många olika operativsystem.

Det kommer i hög grad att vara upp till den enskilda mobilanvändaren om han eller hon vill ladda ner appen och delta. Google och Apple betonar också att integritet och sekretess kommer att beaktas vid utvecklingen av de nya verktygen.

Källa: Googles pressmeddelande

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Slutet för Europas största fotomässa.
  Parlamentet vill skapa bättre hållbarhet genom att främja återvinning och reparation och genom att bekämpa metoder som förkortar enheternas livslängd.
  AKM:s DAC-fabrik nedbrunnen, vilket lamslår tillverkarna i månader. Så reagerar hi-fi-branschen.
  Duon bakom The Rain får förnyat förtroende.
  Risken att bli lurad är större än chansen att göra ett klipp.
  Pop-prinsessan går i helt nya vägar – nu på Disney+.
  Nu är det bara tre veckor kvar tills vi ännu en gång kan skratta och mysa med charmiga Johanne & Co.
  Fujifilm GFX100 får 400 megapixlar.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.