Google och Apple samarbetar i kampen mot Corona

Med hjälp av Bluetooth-teknik och kontaktspårning hoppas de två elektronikjättarna kunna begränsa spridningen av coronaviruset.
Annons
Annons
forfatter

Myndigheter, forskningsinstitut och hälso- och sjukvårdspersonal jobbar dygnet runt för att få kontroll över COVID-19-pandemin. Men även teknikföretagen kan spela en viktig roll i kampen mot viruset och rädda liv.

Google och Apple har redan meddelat att de gör gemensam front i kampen mot coronaviruset. Ledordet är kontaktspårning via mobilen, som kan användas för att identifiera vem som är smittad av corona, deras rörelser och inte minst vilka andra de har varit i närheten av.

Ett tänkt scenario kan vara att appen spårar användares positioner via GPS och sedan använder Bluetooth för att registrera när två mobiler är inom två meter från varandra. Man får sedan ett meddelande om man har varit i närheten av en person med känd coronasmitta.

Nytt samarbete

Får att åstadkomma detta krävs naturligtvis ett nära samarbete mellan mobiltillverkare och app-utvecklare. I början av maj kommer Apple och Google därför att släppa en ny programvara (API) som gör det möjligt att upptäcka kontakt mellan iOS- och Android-enheter. Denna programvara kan användas i appar från offentliga hälsovårdsmyndigheter.

Dessutom arbetar båda företagen med en ny och bredare Bluetooth-baserad plattform för kontaktspårning som ska fungera på många olika operativsystem.

Annons

Det kommer i hög grad att vara upp till den enskilda mobilanvändaren om han eller hon vill ladda ner appen och delta. Google och Apple betonar också att integritet och sekretess kommer att beaktas vid utvecklingen av de nya verktygen.

Källa: Googles pressmeddelande

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 49 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

Audun Hage

(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.
Annons
Annons

Läs också

Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Hyundais elektriska familje-SUV IONIQ 5 har gott om plats på insidan och satsar på säkerhet.
ID.5 blir en coupéversion av den elektriska familje-SUVen ID.4.
Historisk Golden Globe till avliden stjärna.
Amazons strömningstjänst erbjuder mer exklusivt innehåll till nordiska kunder och påbörjar ett samarbete med ErosSTX.
Over-the-air gör det enklare att fixa småfel i XC40 Pure Electric P8.
Efter ett långt corona-uppehåll är väntan (snart) över – här är trailern till den fjärde säsongen.
Mobilen är stor och läcker – och vi får nog aldrig se den i Sverige.
Om du vill ha James Bonds kamera får du skynda dig.
De första exemplaren av Volkswagen ID.4 har dykt upp hos nordiska bilhandlare. Vi har tagit en snabbtitt – och lyssning – på infotainment-systemet.
Den nya internationella strömningstjänsten Paramount kommer snart till Sverige. Nu är månadskostnaden (och en del av innehållet) klart.
Canon uppgraderar EOS M50 Mark II med flera videofunktioner.
Rykten säger att Sony WF-1000XM4 är precis runt hörnet.
Med hjälp av radar och 3D-teknik har Ring Video Doorbell Pro 2 full koll. Men den har en stor nackdel för oss svenskar.
Razer Kiyo Pro klarar både Zoom-möten på dagen och stämningfullt halvmörker i spelhålan på natten.