Search
Generic filters

Google och Apple samarbetar i kampen mot Corona

Med hjälp av Bluetooth-teknik och kontaktspårning hoppas de två elektronikjättarna kunna begränsa spridningen av coronaviruset.

Myndigheter, forskningsinstitut och hälso- och sjukvårdspersonal jobbar dygnet runt för att få kontroll över COVID-19-pandemin. Men även teknikföretagen kan spela en viktig roll i kampen mot viruset och rädda liv.

Google och Apple har redan meddelat att de gör gemensam front i kampen mot coronaviruset. Ledordet är kontaktspårning via mobilen, som kan användas för att identifiera vem som är smittad av corona, deras rörelser och inte minst vilka andra de har varit i närheten av.

Ett tänkt scenario kan vara att appen spårar användares positioner via GPS och sedan använder Bluetooth för att registrera när två mobiler är inom två meter från varandra. Man får sedan ett meddelande om man har varit i närheten av en person med känd coronasmitta.

Nytt samarbete

Får att åstadkomma detta krävs naturligtvis ett nära samarbete mellan mobiltillverkare och app-utvecklare. I början av maj kommer Apple och Google därför att släppa en ny programvara (API) som gör det möjligt att upptäcka kontakt mellan iOS- och Android-enheter. Denna programvara kan användas i appar från offentliga hälsovårdsmyndigheter.

Dessutom arbetar båda företagen med en ny och bredare Bluetooth-baserad plattform för kontaktspårning som ska fungera på många olika operativsystem.

Det kommer i hög grad att vara upp till den enskilda mobilanvändaren om han eller hon vill ladda ner appen och delta. Google och Apple betonar också att integritet och sekretess kommer att beaktas vid utvecklingen av de nya verktygen.

Källa: Googles pressmeddelande

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Snart får svenskarna ännu en strömningstjänst att välja mellan.
  SteelSeries Arctis 9 är ett trådlöst headset med surroundljud som fungerar till både PC och PlayStation.
  GoPro Hero9 Black har 5K-video, ännu bättre videostabilisering – och äntligen en selfieskärm.
  Kompakt highend med gott om muskler.
  En närmare titt på både utsidan och insidan av Microsofts nya spelkonsoler.
  30 oktober släpper Disney+ den andra säsongen av serien The Mandalorian.
  En kompaktare och billigare modell av Sony Xperia 1 II. Med nästan samma specifikationer.
  Och priserna blir överkomliga.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.