Teknik

Tesla-grundaren ligger bakom forskningsprojekt som ska utveckla artificiell intelligens i open source. Så att vi kanske kan undvika ett ”Skynet”.
forfatter

Det tycks inte finnas några gränser för Elon Musks idéer – eller för hans energi och vilja att sätta dem i verket. PayPal, Tesla Motors, SolarCity och SpaceX är bara några av alla de verksamheter han ligger bakom. Och däremellan har den 45-årige sydafrikanske immigranten hunnit hitta på överljudståget Hyperloop som han släppt fritt för andra att utveckla och tjäna pengar på.

Senaste sysselsättningen är nonprofit-forskningsprojektet Open AI, som precis som namnet antyder ska bedriva forskning inom artificiell intelligens och sedan ställa alla resultat till allmänhetens förfogande – så kallat open source.

Tesla delar patent
Open source är något som Elon Musik gillar. Det gäller hans företag också. Sedan 2014 har alla Tesla Motors-patent varit öppna. Det är alltså fritt fram att bygga en elbil och konkurrera med Tesla. Enligt Elon Musk är det viktigaste att bilparken kör på el, inte vem som har byggt bilarna. Och inte ens den gränslöst ambitiösa Musk kan bygga två miljarder elbilar.

Läs också: När maskinerna bli smartare än människorna.

Att just Elon Musk ligger bakom ett initiativ som kan accelerera utvecklingen av artificiell intelligens kan tyckas vara en smula paradoxalt. Musk är nämligen medlem i en grupp futurister som arbetar med att förebygga ondskefull artificiell intelligens. Han har till och med satsat pengar på sina åsikter genom att donera 10 miljoner dollar till Future Of Life Institute.

Annons

AI ska inte vara för ett fåtal
Men detta är inte bara för att Musk helgarderar sig. Open AI ska arbeta med just ”vänligt sinnad” artificiell intelligens. Genom att så många som möjligt får tillgång till datorbaserade AI-redskap hoppas Elon Musk kunna förebygga en situation där utvecklingen av AI överlåts åt ett fåtal personer eller organisationer vars motiv är okända.

Open AI-projektet har tagit emot väl av investerare och fått utlovade bidrag på mer än en miljard dollar till arbetet. Men ännu så länge är det bara en liten del av pengarna som utnyttjats.

Det första resultatet av Open AI:s arbete är ett programmeringsverktyg för träning av artificiell intelligens, OpenAI Gym, som just har släppts i en provversion som är gratis.

Källa: Wired

Bloomberg Business har gjort ett porträtt av Elon Musk. Det kan du titta på här:

Annons

Artikelfoto: Tesla Motors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

 

forfatter

John Hvidlykke

(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Läs också:


Grupptest: Kamerablindtest med Apple, Asus, OnePlus, Sony, Samsung och Xiaomi
Recension: Jolt
Nyhet: OnePlus lanserar ny mobil utan Snapdragon
Nyhet: Bose QC 45 avslöjades av misstag
TEST: Dyson Pure Cool
TEST: Fyra storskärmar för sport