Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Elektriskt jetplan ska starta och landa vertikalt

Kan vi lämna de brusreducerande hörlurarna hemma nu?

Av / 2016-02-08 - 17:03
Elektriskt jetplan ska starta och landa vertikalt

Det inte ont om radikala idéer. Men när de kommer från Teslas grundare, Elon Musk, så kan de vara värda att lyssna på, nästan hur extrema de än låter. Som till exempel hans supermoderna kollektiva transportmedel Hyperloop, som det i dessa finns konkreta planer på att förverkliga.

Elon Musk är en av vår tids stora visionärer. (Foto: oninnovation.com)
Elon Musk är en av vår tids stora visionärer. (Foto: oninnovation.com)

Men Musks hjärna tycks aldrig vila. När den inte försöker revolutionera bilindustrin med elektriska Tesla-bilar eller gör rymdfärder betydligt billigare med återanvändbara rymdskepp (som kan vara nödvändigt om man till exempel vill kolonisera Mars) har den kommit fram till ett koncept för elektriska jaktplan, som kan starta och landa vertikalt. Inte helt olikt Harrier Jump Jet (bilden överst), fast med elektricitet som drivmedel i stället för förorenande paraffinblandningar.

Det var på en frågestund under SpaceX Hyperloop Pod Award Ceremony nyligen som Elon Musk fick frågan om vad som var hans nästa stora idé. Då började han prata om elektriska flygplan.

– Jag har funderat en hel del på vertikala starter och landningar med ett elektriskt jaktplan. Och jag tror jag har kommit på något som kan vara nära en lösning. Jag är väldigt sugen att försöka göra något med den.

I oktober intervjuades han av Marketplace och kom då in på samma tema:

– Jag gillar tanken med ett elektriskt flygbolag. Jag tror att man skulle kunna bygga ett ganska kul supersoniskt jetplan som landar och startar vertikalt. Det hade varit väldigt kul. Jag har funderat på en sådan konstruktion.

Bose QuietComfort har en mycket effektiv brusreducering. Men ljudkvaliteten är medelmåttig. Vem vet, kanske kan vi strunta i hörlurarna om flygplanen blir elektriska? (Foto: Bose))
Bose QuietComfort har en mycket effektiv brusreducering. Men ljudkvaliteten är medelmåttig. Vem vet, kanske kan vi strunta i hörlurarna om flygplanen blir elektriska? (Foto: Bose))

Låt oss hoppas att Musks flygplan blir verklighet en dag. Och att konceptet även kommer till passagerarplan. Då kanske de blir så tysta att vi kan lämna våra brusreducerande hörlurar hemma – och i stället välja dem som låter bäst.

Källa: BGR

Artikelfoto: Wikipedia

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen