DisplayPort 1.4 stöder 8K-upplösning

Inkluderar både Thunderbolt 3 och USB Type C.

DisplayPort-kabeln har blivit en allt vanligare standard för kopplingen mellan datorn och den digitala monitorn. Stabilare än HDMI och med mindre fördröjning, vilket är bättre för datorspel och andra aktiviteter som kräver blixtsnabb och sömlös interaktion mellan användaren och det som händer på skärmen.

Kommande version 1.4 av DisplayPort har stöd för både Thunderbolt och nya USB Typ-C som gör att den bärbara datorn bara behöver en enda kontakt. Upplösningen krossar HDMI:s senaste 2.0-version eftersom den klarar 8K, alltså 7680 x 4320 pixlar med 60 Hz uppdateringshastighet samt stöder utökad gråtonskala och djupare färger med HDR (stort dynamiskt omfång).

Även om det inte finns något videomaterial i den här extrema upplösningen ännu så länge så fyller det en funktion på en datormonitor eftersom man till exempel kan redigera video med monitorfönstret i full 4K-upplösning utan att det tar upp mer än en fjärdedel av skärmytan.

Sänker man upplösningen till vanlig 4K så kan uppdateringsfrekvensen ökas till 120 Hz.

Exakt när DisplayPort 1.4 rullas ut är osäkert. Förra versionen, 1.3 har alldeles nyligen blivit vanlig i de flesta datorer, så vi räknar med att en del tålamod är på sin plats.

Källa: VESA

forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Just köpt dig en ny TV för att spela spel? Vi visar dig hur du aktiverar det bästa och snabbaste gaming-läget i PS5 och Xbox!
  Nu börjar den senaste Android-versionen rullas ut till många telefonmodeller. Kolla på listan om din mobil snart får Android 11.
  Har precis köpt dig en ny 4K-TV? Då kan du inviga den med Last Christmas i remastrad 4K-version!
  Under Snapdragon Tech Summit har Qualcomm lanserat sin efterföljare till Snapdragon 865. Den nya Snapdragon 888 kommer att finnas i flera Android-flaggskepp 2021.
  Låt inte storleken lura dig, Phono Box RS2 har allt en vinylfantast behöver.
  Alla vill ha hårda paket, vi också. Så vi har skrivit den häftigaste önskelistan vi kunnat komma på.
  Stereon i Jimi Hendrix sovrum i London låter nu precis som den gjorde när han lyssnade på den.
  Så här har de aldrig gjort förut, åtminstone inte på det här sättet.

  Aktuella erbjudanden

  Annons
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.