Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

DisplayPort 1.4 stöder 8K-upplösning

Inkluderar både Thunderbolt 3 och USB Type C.

Av / 2016-03-07 - 10:01
DisplayPort 1.4 stöder 8K-upplösning

DisplayPort-kabeln har blivit en allt vanligare standard för kopplingen mellan datorn och den digitala monitorn. Stabilare än HDMI och med mindre fördröjning, vilket är bättre för datorspel och andra aktiviteter som kräver blixtsnabb och sömlös interaktion mellan användaren och det som händer på skärmen.

Kommande version 1.4 av DisplayPort har stöd för både Thunderbolt och nya USB Typ-C som gör att den bärbara datorn bara behöver en enda kontakt. Upplösningen krossar HDMI:s senaste 2.0-version eftersom den klarar 8K, alltså 7680 x 4320 pixlar med 60 Hz uppdateringshastighet samt stöder utökad gråtonskala och djupare färger med HDR (stort dynamiskt omfång).

Även om det inte finns något videomaterial i den här extrema upplösningen ännu så länge så fyller det en funktion på en datormonitor eftersom man till exempel kan redigera video med monitorfönstret i full 4K-upplösning utan att det tar upp mer än en fjärdedel av skärmytan.

Sänker man upplösningen till vanlig 4K så kan uppdateringsfrekvensen ökas till 120 Hz.

Exakt när DisplayPort 1.4 rullas ut är osäkert. Förra versionen, 1.3 har alldeles nyligen blivit vanlig i de flesta datorer, så vi räknar med att en del tålamod är på sin plats.

Källa: VESA

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Rulla till toppen