Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

CES 2024: Sonys XR-skärm för rumsligt innehållsskapande

Den huvudburna skärmen är ett verktyg för innehållsskapare som jobbar i 3D-miljöer

Skrivet av / 2024-01-09 - 15:44
CES 2024: Sonys XR-skärm för rumsligt innehållsskapande

På CES-mässan i Las Vegas handlade Sonys öppningsanförande om hur företaget är ett kreativt företag för underhållning. Därmed skapar man produkter för kreatörer inom musik, film och tv-produktion, visuell produktion och rumsligt innehållsskapande. Det senare syftar helt enkelt på att skapa 3D-objekt och att jobba i en 3D-rymd.

Foto: Sony

Knappt har Apple tillkännagett säljstarten för sitt ”mixed reality-headset” Vision Pro förrän Sony nu presenterar sin ”huvudburna XR-skärm”. Med sina mikroskärmar i 4K OLED, möjlighet till transparent video och kontroller för att interagera med det man ser på skärmen låter det onekligen som en liknande teknik. Skillnaden är att Sony i första hand vänder sig till kreatörer snarare än konsumenter.

Läs också Apple Vision Pro kommer tidigare än väntat Tidigare rykten om stora förseningar visade sig vara falska.

På insidan sitter en Snapdragon XR2+ Gen 2 systemkrets och den senaste XR-processorn från Qualcomm. Förutom att driva skärmarna ger kretsen användar- och rumsspårning. För rumslig igenkänning används 6 kameror och sensorer, och det styrs med en ringkontroll som låter användaren manipulera objekt i den virtuella världen. Det finns även en pekkontroll för precist pekande.

3DCG-creation Movie-PreViz Creation_RingController Creation_PointingController
<
>
Foto: Sony

Sony ska samarbeta med olika utvecklare av programvara för 3D-produktion, både inom underhållning och industriell design. Vid lanseringen samarbetar de med Siemens och deras NX Immersive Designer, en produktteknisk lösning från Siemens Xcelerator-portfölj. Tanken är att tillhandahålla uppslukande verktyg för design, granskning och samarbete inom industriell design.

Systemet kommer lanseras senare under 2024 och Sony kommer att återkomma med detaljer, specifikationer, lanseringdatum och kompatibilitet när det börjar dra ihop sig.

Se videon här

https://www.youtube.com/watch?v=jiikr42fQUE

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

Nu ska Googles AI bli smartare - på svenska!

Hyperloop i Italien

Jorden drabbad av dubbel solstorm - mobilnät och GPS nere i en halvtimme

Imponerande resultat med Googles Video-AI

Japans månlandare är döende

Maglev-tåg på konventionell räls

Jackery vinner pris för solcellsrobot

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen