Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

6 fiktiva prylar

Vi lever helt klart i den bästa av alla pryltider, men varför nöja sig med verkligheten när fantasins värld har så mycket mer att erbjuda?

Av / Uppdaterad: 2023-01-02 - 15:30 // Först publicerad: 2015-12-17
6 fiktiva prylar

Vi har samlat ihop de coolaste prylarna från filmer och böcker. Hur tufft skulle det inte vara om de fanns på riktigt?

Minneskristall

Från böckerna ”Pandoras Star” och ”Judas Unchained” av Peter F. Hamilton.

Evigt liv kommer att förändra mänskligheten för evigt. Det visar sig att rädslan för döden har varit den främsta orsaken till alla krig och konflikter, och när minneskristallen uppfinns 2040 så kan folk äntligen sluta tänka på sin egen död, varpå mänskligheten genast blir mer harmonisk beter sig mer moget.
Det är en av de centrala premisserna för Peter F. Hamiltons stora sci-fi-epos, ”The Commonwealth Saga”.

En minneskristall gör det möjligt för människor att göra regelbundna säkerhetskopior av alla sina minnen, så när någon dör kan alla minnen laddas upp till hjärnan i en ung och fräsch klon av den ursprungliga kroppen. Kristallen transplanteras in i hjärnan, och även under tiden man lever kan man utnyttja tekniken. Det är i alla fall slut med att glömma någonting alls – och vem skulle inte uppskatta att alltid veta var bilnycklarna och mobiltelefonen är!

Evigt liv och en perfekt minne? Ja tack!

161710main_crystal_hr

iRobot

Från filmen ”I, Robot”

En sak är säker: En precis likadan robot som i filmen ”I, Robot”, med Will Smith i huvudrollen, ska vi nog inte önska oss. Filmen handlar nämligen om att en ny sorts robot, NS-5, visar sig vara extremt farligt eftersom den inte alls följer de grundläggande reglerna om att en robot aldrig får skada en människa och alltid måste göra som den blir tillsagd.

Fast det är ju bara science fiction. I den riktiga världen utgår vi från att det naturligtvis blir Apple som uppfinner de första robottjänarna, och vad kan en sådan heta annat än iRobot?

Och eftersom Apples produkter är alltid perfekta så finns det naturligtvis ingen anledning att oroa sig för att robotarna skulle göra uppror. Därför ser vi med stor glädje fram emot dagen då varje hushåll har sin egen iRobot som tar hand om matlagning, inköp, dammsugning och alla möjliga andra arbetsinsatser.

I_Robot

Neuralizer

Från filmen ”Men in Black”

Will Smith har huvudrollen i den här science-fiction-komedin från 1997 som handlar om en hemlig organisation vars uppgift är att hålla koll på alla aliens som lever i hemlighet på jorden. Varje gång det landar ett UFO eller något annat mystisk händer som beror på alla utomjordingar, dyker agenterna upp med sina neuralizers som kan radera folks minnen på ett ögonblick. Bara de speciella glasögonen som alla agenter har på sig skyddar mot neuralizerns strålar.

Nu råkar vi ju veta att vare sig brevbäraren eller elektrikern i själva verket är förklädda aliens (även om man undrar ibland), men det gör inte neuralizeren mindre intressant. Vem skulle inte vilja kunna radera vissa händelser från sina vänners och partners minnen för evigt? Helt klart en drömpryl.

t10neuralizer

Replikator

Från TV-serien ”Star Trek”
En replikator är mycket mer än en pryl. Den är ett stycke extremt avancerad teknik som kan skapa alla sorters material av energi och molekyler. Teorin bakom är för krånglig att gå in på, poängen är att en replikator helt enkelt kan skapa nästan vad som helst ur ingenting, så länge resultatet består av ett fysiskt material – och det får inte vara alltför komplicerat. Replikatorn kan alltså inte skapa levande varelser och inte heller saker som antimateria. Men annars finns det nästan inga gränser.
I Star Trek-världen uppfinns replikatorn under det 24:e århundradet och används framför allt i rymdskeppen för att förse besättningen med mat och dryck och i vissa fall till och med luft!

Det säger sig väl sig självt att det skulle vara fantastiskt att ha en riktig replikator. Det närmaste vi kommer med dagens teknik är en 3D-skrivare, men vi är övertygade om att en riktig replikator är på gång.

StarTrekReplicator-thumb-550x421-40610

Teleportering

Från bland annat TV-serien ”Star Trek”, filmen ”Stargate” och böckerna om ”Ringworld” av Larry Niven.

Slut med långa bilköer på morgnarna, slut med smog och slut med att sitta som en packad sill på flyget på semester. Det är bara några av fördelarna, om verklighetens forskare lyckas åstadkomma det som redan är vanligt förekommande i en mängd olika science fiction-böcker och -filmer.

Teleportering kan transportera energi och fysisk materia från punkt A till punkt B på noll sekunder och även om det kan låta som mycket mindre realistisk än många av de andra fantasifostren på den här listan så är teleportering faktiskt lite mer än bara en våt teknikdröm.

Flera experiment, bland annat på University of Maryland i USA, har redan visat att teleportering är möjligt åtminstone teoretiskt. Hittills har forskarna bara kunnat teleportera en partikel några meter från en plats till en annan, men det är säkert att fotonen som det handlar om verkligen har tagit sig från ett ställe till ett annat utan att passera utrymmet mellan. Galet …

gate_byMartinSteil2009-1920x1440

Osynlighetsmantel

Från filmen ”Predator”
Om du är fångad i en glödhet djungel med ett rovdjur som har dig i siktet, då är en osynlighetsmantel en riktigt, riktigt dålig nyhet. Åtminstone om det är du som är bytet och jägaren är den enda somkan kamouflera sig helt och hållet. Fråga bara alla de människor som dödats av predators i alla seriens filmer.

Däremot vore en osynlighetsmantel den coolaste prylen att ha i verkligheten. Hoppa över kön till nattklubben eller bara försvinna om man möter någon man inte vill träffa på stan. Möjligheterna är många.

Och det bör påpekas att en osynlighetsmantel inte behöver vara ren magi. Det är därför vi nämner Predator som fiktiv representant och inte Harry Potter. Forskare håller nämligen på att utveckla material och teknik som kan bryta ljuset på ett sådant sätt att fysiska föremål faktiskt kan göras osynliga för blotta ögat. Du sköna nya värld …

Predators_Neca_Serie_1_Cloaked_Berserker_13

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Nu kan du prata med ChatGPT

NASA:s robottåg på Månen

Google Gemini blir mer allsmäktig

Skärmen gör allt utom att läsa tankar!

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

Rulla till toppen