Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Guide

Topp 10-lista: Mobiltelefoner

Här är de tio bästa mobilerna som går att köpa just nu.

Av / Uppdaterad: 2022-12-02 - 15:45 // Först publicerad: 2022-05-28
Topp 10-lista: Mobiltelefoner

Din mobil är den viktigaste elektronikprodukten du äger. De allra flesta av oss tillbringar åtminstone många timmar med våra mobiler varje dag. Den är en allt-i-ett-apparat som fyller rollen som kamera, musikspelare, TV-skärm, webbläsare, e-bokläsare, brevduva, kalender, anteckningsblock, spelkonsol, telefon och mycket, mycket mer.

Det spelar med andra ord roll vilken mobiltelefon du har med dig i fickan. På Ljud & Bild testar vi ett många mobiler varje år, i alla prisklasser, och vissa av dem är klart bättre än andra.

Här har vi satt ihop en lista med de 10 bästa mobilerna vi har testat de senaste 12 månaderna. På listan finns modeller i alla prisklasser – alla vill ju inte slakta sin stora spargris för att köpa en telefon – men gemensamt för dem allihop att vi rekommenderar dem å det varmaste.

Vi rekommenderar att du läser de fullständiga testerna innan du köper någon av mobilerna på listan, men vi lovar att om du väljer någon av dem så kan du inte hamna fel.

Batteri: Mäts i mAh (milli-Ampere-timmar), vilket mycket förenklat anger hur länge din mobil har ström. Ju fler mAh, desto bättre. Du bör minst satsa på 3000 mAh, men om telefonen har en stor skärm (kring 6 tum eller mer) bör siffran vara ännu högre. Speciellt om skärmen dessutom är väldigt ljusstark.

Kamera: Nu för tiden har många mobiltelefoner två eller fler objektiv och om du vill kunna ta bra bilder med din mobil bör du leta efter saker som autofokus, vidvinkel och/eller ultravidvinkel, optisk zoom, optisk bildstabilisering och nattläge. Däremot kan du glömma allt om megapixlar. De har nästan ingen betydelse för hur bra dina bilder blir.

Lagring: Köp aldrig, aldrig en mobil som bara har 8 eller 16 gigabyte minne. Bara operativsystemet (oftast Android) tar så mycket plats att det nästan inte finns något utrymme kvar om du inte har minst 32 gigabyte från början. Många telefoner kan utöka det inbyggda lagringsutrymmet med microSD-kort eller liknande, men tänk på att externa minneskort är mycket långsammare än telefonens inbyggda minne.

Laddning: Fler och fler mobiler, speciellt i mellanklassen och givetvis de flesta dyrare modellerna, har snabbladdning och/eller trådlös laddning. Man kan leva med att mobilen inte håller strömmen i en hel dag om den kan laddas från 0 till 50 procent på en halvtimme eller mindre.

Skärm: Tänk på att en stor skärm inte automatiskt betyder att det finns mycket plats för appar och annat. Upplösningen är lika viktig och än i dag har de billigaste mobilerna bara HD-upplösning medan dyrare brukar ha 2K-skärmar eller mer. När upplösningen är högre blir skärmens arbetsyta desto större, och bildkvaliteten naturligtvis bättre och grafiken skarpare.

Listan uppdateras fortlöpande när vi testar nya modeller.

  1. Apple iPhone 14

    iPhone 14 är fortfarande ett bra val

    iPhone 14 är bättre än sin föregångare, men den är dyrare också och har inte många betydande uppdateringar.

    Ännu snabbare, bättre kamera och fler funktioner.
    Laddare är extrautrustning. Saknar teleobjektiv. Priset har gjort ett hopp.
    Läs hela testet
  2. Apple iPhone 14 Pro

    Kostsam perfektion

    Den som ska lyckas göra en bättre mobil än iPhone 14 får ligga i.

    Krossar konkurrenterna på ren prestanda. Bästa kameran hittills. Cinematic video 4K. Den superskarpa skärmen som alltid är på.
    1 TB lagring är fortfarande dyrt.
    Läs hela testet
  3. Google Pixel 7

    Allt det bästa från toppmodellen

    Pixel 7 har i stort sett allt som storebror Pro har – men lite billigare.

    Lika snabb som Pro-versionen och skärmen är nästan lika bra, fast mindre. Riktigt attraktivt pris.
    Den riktigt fina teleoptiken har bantats bort. De fiffigaste AI-finesserna tillhör fortfarande framtiden.
    Läs hela testet
  4. Google Pixel 7 Pro

    Googles egen måttstock

    Pixel 7 Pro är Googles referensmobil, som visar hur Android 13 ska användas. Och nu finns den i Sverige.

    Stor och läcker premiumtelefon med highend-ambitioner. Snygg skärm och riktigt bra kameror.
    Man kan hitta snabbare telefoner i prisklassen. De mest innovativa AI-funktionerna är antingen inte aktiverade ännu eller finns bara på engelska.
    Läs hela testet
  5. Motorola Edge 30 Ultra

    Ultrabra?

    Motorola Edge 30 Ultra är den mest ambitiösa produkten från den kinesiska mobiltillverkaren hittills. Och den lever (nästan) upp till förväntningarna.

    En av de snabbaste mobilerna vi har testat. Plus lång batteritid och blixtsnabb laddning. Fantastisk skärmkvalitet med 144 Hz i uppdateringsfrekvens. Designen är elegant och robust på samma gång.
    Motorola har snålat in på ett par områden för att hålla priset nere, så mobilen får nöja sig med IP52-certifiering och glasskydd med Gorilla Glass 5. OLED-panelen hade förtjänat högre upplösning än FHD+. Men det största problemet är kameran – låt dig inte luras av de 200 megapixlarna.
    Läs hela testet
  6. Motorola Razr 2022

    Marknadens bästa vikmobil

    Tredje gången gillt, visar Motorola Razr 2022. Äntligen lever Motorolas hopfällbara mobil upp till sin ikoniska föregångare.

    Blixtsnabba processor, bra batteritid och ljusstark vikskärm utan synlig skarv. Och funktioner som använder den hopfällbara formfaktorn.
    Ingen trådlös laddning. Kameran saknar optisk zoom.
    Läs hela testet
  7. OnePlus 10T

    Snabbt budget-flaggskepp saknar det sista

    OnePlus 10T är en bra mobiltelefon, men allt är inte guld och gröna skogar. Den har några kompromisser i bagaget.

    Snabb Snapdragon 8+ Gen 1-processor och ännu snabbare 150W laddning. Bra skärm och lysande ljudkvalitet.
    Saknar trådlös laddning och IP-certifiering. Kameran har inte optisk zoom.
    Läs hela testet
  8. Samsung Galaxy Z Fold 4

    Allt på en gång för ett fåtal

    Samsung Galaxy Z Fold 4 går i sin föregångares fotspår och passar mest för dig som fått ett arv efter en rik morbror och dessutom behöver unik mobil produktivitet.

    Blixtsnabb och välkonstruerad hopfällbar mobil med konfiguration av högsta klass. Förbättrad kamera och mer användbart format tack vare Android 12L.
    Väldigt, väldigt dyr. Usel batteritid.
    Läs hela testet
  9. Sony Xperia 5 IV

    Sony har uppgraderat sin fickvänliga toppmobil

    Strålande kameramobil för halvproffs. OLED-skärm i 21:9-format som har blivit mer ljusstark. Kompakt format och dedikerad kameraknapp, samt snabb processor och trådlösa laddning.
    Telefonen blir extremt varm om den pressas. Kameran saknar Xperia-seriens traditionella periskopteknik i telelinsen
    Läs hela testet
  10. Xiaomi 12T Pro

    Toppfart med små kompromisser

    Xiaomi 12T Pro är kanske den snabbaste av alla Android-telefoner just nu. Och den häftiga kameran med 200-megapixelobjektiv levererar varorna.

    Häftig kamera med 200 megapixlar, 120-watts snabbladdning, en av marknadens snabbaste mobila processorer levererar topprestanda.
    Mobilen får nöja sig med IP53-certifiering och skärmskydd med Gorilla Glass 5. Skärmen är inte heller den mest ljusstarka. Ändå är 12T Pro 1 500 kronor dyrare än sin föregångare.
    Läs hela testet
Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

3 reaktioner på ”Topp 10-lista: Mobiltelefoner”

  1. Thomas Grönwall

    Varför har ni inte tagit med den bästa telefon på marknaden, Asus rog phone 2 :superbra kamera, kanonbatteri, 6000 mAh, 1tb lagring, 12g.ram,bland annat?

  2. Kjell Eriksson

    Den är en gamingmobil och dessutom litet åldrad precis som den jag skriver detta på. Asusen är också borttagen från hemsidan enligt uppgift.

    1. Vilken mobil ska jag köpa för en bra DAC till musiken jag lyssnar på i just mobilen med hörlurar over ear.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Årets Edge-serie är här

Billigare iPhone-reparationer

Spårningsbrickor för alla Androidmobiler

Fiffig kombiladdare för semestern

Vad visar Apple i juni?

Galaxy Tab S6 Lite uppgraderas

Designa din drömmobil

Blir det Google-AI i iPhone?

Lättare byta från iPhone till Android

Se den stora bilden med din Google Pixel

Samsung redo med nya prisvärda mobiler

Proffsig lagring för mobilvideo

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen