Traditionsenligt är Sony även i år klara med en kompakt version av företagets senaste flaggskeppsmobil, Sony Xperia 1 IV. Och precis som förra året är den kompakta Sony Xperia 5 IV väldigt lik sin storebror, fast nedgraderad på några punkter så att priset är lättare att svälja.
Årets Xperia 5-modell är dock lite dyrare än förra årets Sony Xperia 5 III, så den avgörande frågan är fortfarande om Sony har hittat rätt balans mellan pris och kvalitet, eller om förra årets modell var mer prisvärd.
Utseende och konstruktion
Det har inte hänt så mycket sedan förra året. Xperia 5 IV ser ut som sin storebror och har en elegant design med Gorilla Glass Victus på både fram- och baksidan, allt omgivet av en metallram. Till skillnad från förra året finns Xperia 5 IV i tre olika färger: svart, grön och vit. Och även om baksidan är gjord av glas så är färgen matt, så mobilen är både bekväm att hålla i handen och suger inte åt sig fingeravtryck.
Precis som sina tre föregångare har Sonys senaste kompaktmodell en skärm i 21:9-format. Det gör den smal och hög, och det avlånga formatet betyder att den är enkel att hålla i handen. Det finns till och med lite extra på toppen, eftersom Sony har valt att placera frontkameran bredvid högtalaren i ramen ovanför själva skärmen.
Kameramodulen sitter precis som på Xperia 5 III i det övre vänstra hörnet på baksidan. En av anledningarna är att Sony har gjort plats för en 3,5 mm-kontakt på ovansidan, vilket är en fin detalj för audiofiler.
Fingeravtrycksläsaren sitter integrerad i av/på-knappen på höger sida. Där hittar man också volymknappen samt den dedikerade kameraknappen, som är en liten bonus man inte får på särskilt många andra mobiler.
Skärm
Precis som sin föregångare har Xperia 5 IV en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och som vi vet gör den höga frekvensen att användarupplevelsen är sammetslen när man flyttar sig runt på hemskärmen, i menyer och så vidare.
En nyhet för i år är att Sony har höjt ljusstyrkan rejält, skärmen ska vara 50 % starkare än på förra årets modell. Detta gör Sony Xperia 5 IV betydligt mer användbar utomhus och kan bland annat vara praktiskt om man använder skärmen som sökare när man tar bilder.
Förutom detta är skärmen på Xperia 5 IV nästan en kopia av skärmen på förra årets modell.
Det handlar alltså om en OLED-skärm med FHD+-upplösning och dessutom finns det så kallade Creator Mode (”skaparläge”) som gör bilden så färgäkta och naturtrogen som möjligt. Tekniken ger mobilskärmen en större färgrymd, plus att 10-bitars HDR ger mer detaljerad återgivning av färgövergångar.
För närvarande stöds tekniken av bland annat Netflix och bildkvaliteten är riktigt imponerande. På Sony-skärmen ser bilden ut som på bio eller på marknadens allra bästa TV-apparater – och riktigt häftigt blir det givetvis om innehållet finns i 21:9-format. På Netflix gäller det ungefär två tredjedelar av filmerna, medan de allra flesta TV-serierna bara är i 18:9. Tyvärr betyder det att svarta fält visas till höger och vänster om bilden. Fast det är det kanske värt för att kunna utnyttja sådant innehåll som faktiskt är inspelat och visas i äkta biograf-format.
21:9-formatet ger också en möjlighet att köra två appar samtidigt i det så kallade 21:9-multifönsterläget, som fungerar riktigt bra.
Ljud
Biokänslan med 21:9-formatet förstärks om man använder ett par ordentliga hörlurar med sin Sony Xperia 5 IV. Förra året levererade de inbyggda högtalarna i Xperia 5 III ett tunt och ganska uselt ljud. Lyckligtvis har den nya telefonen fåt en uppdatering av sina högtalare som förbättrar ljudtrycket och eliminerar vibrationer, vilket höjer ljudstyrkan och minskar förvrängningar. Därför är ljudkvaliteten från de inbyggda högtalarna bättre i år, även om Xperia 5 IV fortfarande saknar lite djup och volym jämfört med de senaste utgåvorna av Xperia 1.
Mobilen har som sagt även en inbyggd minijack-kontakt och Xperia 5 IV stöder Dolby Atmos och Hi-Res Audio, inklusive Sonys LDAC-format och DSEE Ultimate-teknik, samt Sonys 360 Spatial Sound.
Kamera
Det mest anmärkningsvärda med Sony Xperia 5 IV jämfört med förra årets modell är att kameran faktiskt har nedgraderats på ett sätt. Närmare bestämt saknar Xperia 5 IV den speciella periskoptekniken i teleobjektivet som gav Xperia 5 III variabel brännvidd, så att kameran kunde växla smidigt mellan 70 och 105 mm.
Denna lösning användes av Sony som ett alternativ till traditionell optisk zoom. 70 mm ger 2,9x zoom, medan 105 mm zoomar 4,4x, så med Xperia 5 III kunde man zooma optiskt 2,9x eller 4,4x, medan alla andra zoomavstånd gjordes digitalt. I Xperia 1 IV förfinade Sony till och med tekniken för att tillåta användaren sömlös optisk zoom i hela området mellan 3,5x (85 mm) och 5,2x (125 mm).
Men Xperia 5 IV har enbart ett 60 mm teleobjektiv utan variabel brännvidd, så det enda optiska zoomavståndet är 2,5x, allt annat görs digitalt. Ett märkligt val som drar ned användarupplevelsen.
Kameran styrs med appen Photography Pro som i princip har samma användargränssnitt som Sonys Alpha-kameror och alltså har manuell inställning av exponering, vitbalans, slutartid etc. Kameran har också lärt sig ett par trick från Sonys Alpha-kameror, inklusive Real-Time Eye-AF som följer och fokuserar på motivets ögon, vilket nu fungerar med alla kameralinser.
Även om man inte är en kameraentusiast så kan man visst välja Sony Xperia 5 IV. Photography Pro har ett så kallat Basic-läge som ger användaren ett enkelt gränssnitt som gör det mesta automatiskt.
Och där vi tidigare (faktiskt ända sedan de första Xperia 1- och Xperia 5-modellerna) upplevt irriterande svagheter i Sonys mjukvara så fort kameran gjorde allting själv – till exempel hade Xperia-mobilerna i åratal problem med automatisk HDR, vilket ofta ledde till antingen över- eller underexponerade bilder – så har Sony nu äntligen nått hela vägen fram. Även bilder tagna i Basic-läge är riktigt fina och Sony har fått kontroll över den automatiska exponeringen.
Men det är Alpha-gränssnittet som gör Sony Xperia 5 IV till något speciellt, och att Sony prioriterar sin egen professionella kamera-app är ett bra exempel på att den japanska elektroniktillverkaren känner sin publik. Många lojala Xperia-användare håller fast vid Sonys mobiler just på grund av deras nära relation till märkets systemkameror.
Prestanda och funktioner
Precis som storebror Xperia 1 IV är Xperia 5 IV utrustad med samma Snapdragon 8 Gen 1-processor som vi har sett i exempelvis Motorola Edge 30 Pro, OnePlus 10 Pro och Xiaomi 12 Pro.
Alla dessa mobiler såg dagens ljus under våren och sedan dess har Qualcomm lanserat en ny och snabbare processor, Snapdragon 8+ Gen 1, som bland annat sitter i OnePlus 10T och Samsung Galaxy Z Fold 4, men även om det alltså inte är den allra senaste tekniken som driver runt Xperia 5 IV så har den fortfarande gott om fart.
I benchmark-tester klarar den sig till och med bättre än storebror Xperia 1 IV – med undantag för det allmänna Geekbench 5-testet, där resultatet är betydligt sämre. Vi kan inte riktigt förklara denna anmärkningsvärda avvikelse, och när vi spelar våra vanliga tunga testspel som Asphalt 9 och Into the Dead 2 går allt smidigt.
Med undantag för temperaturen, som är ett problem Xperia 5 IV har gemensamt med sin föregångare. Mobilen blir nämligen extremt varm när den belastas till max, så varm att den nästan inte går att hålla i handen. Och det trots att Xperia 5 IV är utrustad med samma sorts spelförbättrande programvara som sina föregångare, så att man kan allokera mer minne till spelet man spelar.
Däremot kan vi glädjas åt att Xperia 5 IV har ett större batteri än förra årets modell – och det märks verkligen på batteritiden, trots den betydligt ljusare skärmen. Dessutom finns 30-watts snabbladdning – och nu även trådlös laddning, som är ytterligare en uppgradering jämfört med föregångaren.
Fingeravtrycksläsaren sitter som sagt varken i skärmen eller på baksidan av telefonen utan är integrerad i på/av-knappen, och det är faktiskt en bra lösning som fungerar varje gång. Precis som sin föregångare är Sony Xperia 5 IV vatten- och dammtät (IP65/68).
Slutsats
På de flesta områden är Sony Xperia 5 IV bättre än sin föregångare. Skärmen har blivit starkare, batteriet är större och har nu stöd för trådlös laddning – och processorn är snabbare. Det har också äntligen blivit ordning på kameramjukvaran och alla automatiserade inställningar.
Jämfört med storebror Xperia 1 IV är det förstås också förståeligt att man måste göra en del kompromisser när priset ska pressas ner, och några av Sonys val är vettiga. Det finns ingen anledning till varför en mobil med 6,1-tumsskärm ska ha 4K-upplösning och vi saknade inte heller iToF-sensorn när vi testade kameran.
Men det är ett streck i räkningen att Xperia 5 IV blir så extremt varm om man pressar processorn. Och att kameran får klara sig utan den speciella periskoptekniken i teleobjektivet, som annars har blivit ett av Xperia-modellernas speciella kännetecken, drar dessutom ner helheten.
I dessa inflationstider är det tyvärr inte förvånande att Xperia 5 IV är dyrare än sin föregångare, men för ungefär samma pris kan man köpa ett riktigt kompakt flaggskepp som Asus Zenfone 9, och den kan kanske vara värd att överväga i stället för Sonys kompakta toppmodell.
Sony Xperia 5 IV ska man köpa om kamerans proffsmöjligheter är lockande. Då hamnar man inte fel, för visst är den lilla mobilen överlag en bra produkt – men maxbetyg och vår särskilda rekommendation får vänta till en annan gång.
2 reaktioner på ”Sony Xperia 5 IV”
Skriv en kommentar
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser
Ganska många missar på om det handlar om Xperia 1 eller Xperia 5, trådlös laddningsmöjlighet både som plus och minus? Och viktigaste och nyaste funktionen med studiomikrofon inbyggd nämns inte ens
Det er en trykfejl, at trådløs opladning blev nævnt både under plus og minus. Det er hermed rettet. Tak for tippet!