TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Hitta den grönaste rutten med Google Maps

Framöver kan du hitta den mest bränsleeffektiva rutten med Google Maps.

forfatter
Publicerad 2022-09-11 - 17:11

I en tid då energipriserna bara stiger och stiger – inklusive priset på bränsle till bilen – försöker många av oss spara där vi kan.

Google Maps green route
Snåla på den dyra bensinen med en smartare rutt. (Skärmdump: Google)

Det blir nu lite enklare tack vare att Google Maps introducerar en ny funktion i Sverige som heter Bränslesnåla Rutter, som dyker upp automatiskt när det finns ett grönare alternativ till den snabbaste rutten.

google maps green news
Nu finns det bränslesnål rutt som alternativ (Skärmdump Google)

På en rusningsresa från Bjuv till Lund kan det till exempel vara möjligt att minska bensinförbrukningen med cirka 18 procent genom att följa en omväg som är en minut längre. På samma sätt kan du minska din energiförbrukning i en elbil med 15 procent på en resa från Jönköping till Örebro genom att lägga till 15 minuter till körtiden.

google maps green bränsle
Inte bara bensin, du kan också spara på batteriet. (Skärmdump Google)

Den nya funktionen kommer gradvis att rullas ut till svenska användare under de kommande veckorna på både iOS och Android. Om du vill använda funktionen anger du en destination i Google Maps. Appen visar sedan den snabbaste rutten och ett bränslesnålt alternativ om den är ungefär lika snabb att följa.

Den bränslesnåla rutten är markerad med ett litet grönt och vitt blad, och en uppskattning av hur mycket bränsle du kan spara genom att följa just den rutten ingår.

Förslagen är dynamiska och bygger på data om till exempel trafiken, terrängen och hastighetsbegränsningar. Till exempel är konstant hastighet mer ekonomisk.

googe maps green elbil
En bättre rutt drar också mindre el (Skärmdump Google)

Förutom Sverige lanseras nu funktionen i 23 länder, inklusive Norge, Finland, Danmark, Belgien, Österrike, Storbritannien och Tyskland.

Så här aktiverar du bränslesnåla rutter i appen om det inte är påslaget.

 

Google Earth visar jordens förändringar under de senaste 37 åren

Regnskogen krymper och Arktis smälter

Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna en kommentar

MSI Creates a Graphics Card with Creators, Designers, and Artists in Mind

Every day, designers and creators sit at their desk to make magic. Whether it is editing the next viral TikTok, or designing a 3D motion graphic character, designers and creators need a graphics card they can rely on.

lbpluss
Nu kan Samsung TV styra Philips Hue Ny app från Samsung och Signify erbjuder överraskande möjligheter - en slags "Ambilight" för Samsung TV?
lbpluss
Nu kan du ladda ner FIFA-appen Glada nyheter för fotbollsfans med Android- och Google-TV. Nu är den officiella FIFA-appen tillgänglig för nedladdning.
Huawei: Så går du runt HBO:s blockad Huawei bekräftar problem med streamingtjänster men föreslår en lösning.
Inget mer "House of the Dragon" på Huawei-enheter Om du har en Huawei-mobil bör du oroa dig.
lbpluss
YouTube kör vertikalt på TV-skärmen Nu kan du snart se de vertikala videoklippen i YouTube-appen i din smarta tv.
Följ Ljud & Bild