Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Earth visar jordens förändringar under de senaste 37 åren

Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.

Skrivet av / 2021-04-17 - 22:03
Google Earth visar jordens förändringar under de senaste 37 åren

Klimatförändringar, stadsutveckling och historiens gång förändrar ständigt länder och kontinenter. Förändringarna kan vara svåra att se i vardagen, men nu klargör Google de stora omvälvningar som världen har genomgått sedan 1984, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Google Earth får en ny funktion som de kallar Timelapse, som fungerar som en videomosaik baserad på 24 miljoner satellitbilder.

I Timelapse kan du se lokal utveckling av hamnmiljöer i bland annat Frederikshavn, Rønne och Köpenhamn. På samma sätt kan man tydligt se globala förändringar: Amazonas krymper, Arktis smälter och Aralsjön torkar ut.

”Klimatförändringar kan vara svåra att upptäcka dagligen, men nu har alla möjlighet att hoppa in i stratosfären och få en unik inblick i hur planeten har utvecklats under fyra decennier, både med och utan mänskligt inflytande. På det sättet kan du se planeten i en ny dimension – tid”, säger Jesper Vangkilde, kommunikationschef för Google i Danmark.

Googel Timelapse

Guidad tur i klimatförändringar

Samtidigt publicerar Google mer än 800 timelapse-videor  i 2D och 3D för användning av forskare, lärare, journalister – och alla andra. De är indelade i fem kategorier: förändringar i skogsområden, stadsväxt, varmare temperaturer, nya energikällor och världens utsatta skönhet. Kategorierna fungerar som guidade turer i mänsklig påverkan på naturen med berättelser om hur områdena förändras och vad det betyder för bland annat vilda djur och lokalbefolkning.

Med uppdateringen kan vem som helst nu besöka Google Earth och se en virtuell representation av världen och hur den har utvecklats år för år. Det är möjligt att följa utvecklingen av en hel kontinent eller zooma in på specifika städer eller områden och hoppa manuellt mellan enskilda år, om du till exempel vill studera de geografiska konsekvenserna i Tyskland noggrant efter Berlinmurens fall eller tunnelbanan i Köpenhamn.

Google Timelapse

”Under årens lopp har många människor tagit sig till toppen av Mount Everest eller Machu Picchu med hjälp av Google Earth. Med uppdateringen fokuserar vi på hur vi som människor behandlar planeten på gott och ont. Förhoppningsvis kan det också bidra till både forskning och lärande,” säger Jesper Vangkilde.

De 24 miljoner satellitbilderna har skapats i samarbete med den amerikanska rymdorganisationen NASA, det gemensamma rymdprogrammet Landsat och det europeiska rymdprogrammet Copernicus och Europeiska kommissionen. Bilderna samlas i en stor videomosaik i storlek en halv miljon videor i 4K-upplösning.

Peter Gotschalk
(f. 1973): Chefredaktör L&B Home. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Apple håller fast vid Lightning ett litet tag till

Ingen 27-tums iMac

Fler portar till Chromebook

Vikbar PC äntligen klar efter ett års försening

Vad sjutton är Copilot?

MacBook Pro i svart!

Blixtsnabb ny iMac

Apple drar ifrån konkurrenterna

Qualcomm slår Apple M1

Få upp till 19 gigabit trådlöst nätverk

Överlägsen WiFi-hastighet

Böjda tangenter för trötta handleder

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen