TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
Nyhet

Google Earth visar jordens förändringar under de senaste 37 åren

Tack vare den största uppdateringen av Google Earth på många år är det nu möjligt att se miljontals satellitbilder från bl.a. NASA och Timelapse. Det visar årtionden av markanta förändringar i världen.

forfatter
Publicerad 2021-04-17 - 22:03

Klimatförändringar, stadsutveckling och historiens gång förändrar ständigt länder och kontinenter. Förändringarna kan vara svåra att se i vardagen, men nu klargör Google de stora omvälvningar som världen har genomgått sedan 1984, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Google Earth får en ny funktion som de kallar Timelapse, som fungerar som en videomosaik baserad på 24 miljoner satellitbilder.

I Timelapse kan du se lokal utveckling av hamnmiljöer i bland annat Frederikshavn, Rønne och Köpenhamn. På samma sätt kan man tydligt se globala förändringar: Amazonas krymper, Arktis smälter och Aralsjön torkar ut.

”Klimatförändringar kan vara svåra att upptäcka dagligen, men nu har alla möjlighet att hoppa in i stratosfären och få en unik inblick i hur planeten har utvecklats under fyra decennier, både med och utan mänskligt inflytande. På det sättet kan du se planeten i en ny dimension – tid”, säger Jesper Vangkilde, kommunikationschef för Google i Danmark.

Googel Timelapse

Guidad tur i klimatförändringar

Samtidigt publicerar Google mer än 800 timelapse-videor  i 2D och 3D för användning av forskare, lärare, journalister – och alla andra. De är indelade i fem kategorier: förändringar i skogsområden, stadsväxt, varmare temperaturer, nya energikällor och världens utsatta skönhet. Kategorierna fungerar som guidade turer i mänsklig påverkan på naturen med berättelser om hur områdena förändras och vad det betyder för bland annat vilda djur och lokalbefolkning.

Med uppdateringen kan vem som helst nu besöka Google Earth och se en virtuell representation av världen och hur den har utvecklats år för år. Det är möjligt att följa utvecklingen av en hel kontinent eller zooma in på specifika städer eller områden och hoppa manuellt mellan enskilda år, om du till exempel vill studera de geografiska konsekvenserna i Tyskland noggrant efter Berlinmurens fall eller tunnelbanan i Köpenhamn.

Google Timelapse

”Under årens lopp har många människor tagit sig till toppen av Mount Everest eller Machu Picchu med hjälp av Google Earth. Med uppdateringen fokuserar vi på hur vi som människor behandlar planeten på gott och ont. Förhoppningsvis kan det också bidra till både forskning och lärande,” säger Jesper Vangkilde.

De 24 miljoner satellitbilderna har skapats i samarbete med den amerikanska rymdorganisationen NASA, det gemensamma rymdprogrammet Landsat och det europeiska rymdprogrammet Copernicus och Europeiska kommissionen. Bilderna samlas i en stor videomosaik i storlek en halv miljon videor i 4K-upplösning.

forfatter

Peter Gotschalk

(f. 1973): Utvecklingsredaktör och journalist. Peter har arbetat för Ljud & Bild sedan 2012. Han har varit aktiv som teknikjournalist i många medier sedan 1998, bland annat som chefredaktör för prylmagasinet GEAR och som journalist för tidningarna PC World och Privat Computer. Peter skriver om mobiltelefoner och andra bärbara enheter samt om teknisk innovation, inklusive 5G, elektrisk mobilitet och smarta hem.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Nu finns Samsungs nya spelskärmar att köpa De nya Odyssey Neo G8- och Odyssey Neo G7 4K-skärmarna lovar rejäl prestanda!
Kone skippar sladden 15 års forskning tog det innan den klassiska spelmusen Roccat Kone XP kom i en trådlös utgåva.
Razers tåliga ljusdrivna tangenter Razer DeathStalker V2 har uppdaterats med lägre, lättare tangenter som håller längre.
Snabbaste MacBook Air hittills Apples ultrabook har fått en ny design och en vitamininjektion som märks. Men priset är därefter.
Integrerad arbetshäst för kontoret Lenovo ThinkCentre neo 50a är en elegant arbetsstation till (hemma)kontoret som lovas vara både kraftfull och intelligent.
Galet bra för priset! Shark Gaming 7G15-70TI vinner inga skönhetstävlingar, men den är fylld med bra och prisvärd hårdvara.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend