Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Google Foton inte längre en oändlig bildbank

Google varnar användare av Gmail, Drive och Foton – ditt innehåll kan raderas

Av / 2020-12-09 - 14:17
Google Foton inte längre en oändlig bildbank

För den som använder sig av Googles tjänster som Gmail, Google Drive och Google Foto så ingår 15 GB gratis lagringsutrymme som de delar på.

På Google Foto kan man dock lagra bilder gratis om man laddar upp dem i ”hög kvalitet”, vilket är Google-språk för att de kommer komprimeras till 16 MP om de är större än så. Laddar man upp dem i originalkvalitet, om det är större än 16 GB så börjar det räknas av mot ditt lagringsutrymme.

Ladda upp mobilens bilder till Googles lagringsmoln (Foto: Google)

Men nu är det slut med det. Från och med den 1 juni 2021 så kommer nya foton som läggs upp i hög kvalitet också att räknas mot ditt lagringsutrymme. Notera att inget händer med bilder du laddat upp innan det datumet och de kommer inte plötsligt börja kosta pengar för att ligga kvar.

Däremot varnar Google för att man från 1 juni 2021 även kommer börja rensa bland inaktiva användare. Har du inte använt Gmail, Drive eller Foto på två år (24 månader) så kan innehåll raderas. Om du har överskridit din lagringskvot i två år har Google nu också rätt att radera innehåll.

Google kommer på deadline-dagen lansera ett verktyg som låter dig rensa bland fotona på Google Foton. Det hjälper dig att hitta mörka, suddiga och oönskade foton som du kan radera för att få mer ledig plats.

Håll koll på lagringsutrymmet med Google One-appen (Foto: Google)

Vill man ha mer lagringsutrymme propagerar Google för att man ska skaffa deras Google One-prenumeration. Den kostar från 190 kr per år för 100 GB till 999 kr per år för 2 TB. Då kan man även bjuda in upp till 5 familjemedlemmar som får sina egna lagringsutrymmen inom planen.

Då kan man även använda Google One-appen för att administrera sin lagring, samt får verktyg för att rensa bort exempelvis stora mejl i Gmail, något som annars inte är helt enkelt.

 

Jonas Ekelund
(f. 1969): Journalist och nyhetsredaktör. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

AI planerar svenskars semester

Styr datorn med hjärnan

Solpaneler i ögonen?

Googles AI fantiserar fram spel

Ny AI utmanar GPT-4

Google släpper mini-AI

Kinas superdator slår rekord

AI-generator skapar realistiska videor

ChatGPT får minne – som kan stängas av

Kan det här pannbandet styra drömmar?

Googles chattbot byter namn till Gemini

ISS får uppgraderad dator

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen