Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Ultra-ultralätt från Lenovo

10-tums 2-i-1-surfplatta med virtuellt tangentbord och penna med riktigt bläck.

Av / 2016-09-01 - 09:20
Ultra-ultralätt från Lenovo

Vi har redan berättat om Acers rekord-PC Swift 7, som med en tjocklek på 9,98 mm har petat ner HP från förstaplatsen som världens tunnaste laptop.

Det som Lenovo presenterade ett par timmar senare får dock den lövtunna Acern att verka stor och tjock. Fast å andra sidan är Lenovos nya dator ingen traditionell laptop utan en så kallad 2-i-1-hybrid, alltså en korsning mellan en surfplatta och en bärbar dator.

Lenovo Yoga Book har 10-tums skärm och ett så kallat Instant Halo Keyboard. Hela härligheten väger bara 600 gram och är 9,6 mm tjock när den är hopfälld.

Tangentbordet är i själva verket en styrplatta med haptisk feedback och ”intelligent” förutsägelse av inmatningen. På ett 10-tums tangentbord är det lätt hänt att man missar tangenterna och det tar Yoga Book hänsyn till, så även om de flesta prickar lite nedanför blankstegstangenten så registreras fortfarande ett mellanrum.

”Vi har jobbat i nästan två år med tangentbordet, tills vi fick en känsla av att kunna skriva rätt”, säger Jeff Meredith, vicechef för Lenovos avdelning för Android och chromebook-datorer.

Eftersom tangentbordet är ett pekfält så kan man använda det med en penna (”stylus”). Men Lenovos penna fungerar på både skärm och papper. Man kan lägga ett pappersark ovanpå skärmen och skriva med gammaldags bläck – som digitaliseras omedelbart och importeras till OneNote (i Windows-versionerna).

Lenovo Yoga Book har ett tangentbord som är ett enda stort pekfält. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild
Lenovo Yoga Book har ett tangentbord som är ett enda stort pekfält. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud & Bild

Yoga Book finns i fyra varianter, alla med 4 GB RAM och 64 GB lagring. Skärmens upplösning är 1920 x 1200. Penna och platta ingår. Anslutningarna är en mikro-USB 3.0-port, mikro-HDMI samt 3,5 mm ljudutgång. Men ingen USB-C-port eftersom Yoga Book började utvecklas för tre år sedan, innan USB-C fanns. Kommande versioner får dock USB-C.

Batteritiden anges till 15 timmar och batteriet laddas till 80 % på 50 minuter.

Android-versionen kostar 449 euro och Windows-versionen 599 euro. Båda finns även som varianter med LTE-mobildata för 100 euro extra.

Lenovo Book släpps i september, men ännu så länge är det osäkert på vilka marknader.

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen