Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Acer vill låta dig bli en del av handlingen

Seriös leksak. VR-headset och skärmar som håller koll på vad du tittar på.

Skrivet av / 2016-09-07 - 11:40
Acer vill låta dig bli en del av handlingen

Efter att ha varit ”dem med förnuftiga, vettiga datorer” i många år är Acer redo att spela ett högt spel. Vi skrev nyligen om deras super-giga-spel-laptop Predator 21 X, som är en given vinnarkandidat i kategorin snabbaste laptop – samt största, tjockaste och tyngsta (8 kilo!) dito. Men Acer har mycket annat spännande på programmet.

Först och främst har de på IFA-mässan presentera den första färdiga utgåvan av VR-headsetet Star VR. Headsetet har utvecklats i samarbete med Starbreeze, och utlovar ett synfält på hela 210 grader, samt 5K-upplösning. Headsetet, som du först och främst kommer att hitta i spelhallar (VR-3D-film), har dykt upp på diverse mässor under det senaste året. Men nu lovar Acer att det faktiskt ligger klart för leverans.

Det låter bra, men vi fick fortfarande bara lov att ta bilder framifrån och från sidan. Och det fanns heller inte möjlighet att titta in i den superbreda, ultra-högupplösta, virtuella verkligheten i montern.

StarVR har bred uppbackning från filmbranschen, så vi håller tummarna och hoppas att vi får se den i praktiken snart.

Skärmen ser dig i ögonen

Skärmen vet vad du tittar på! Foto: Acer
Skärmen vet vad du tittar på! Foto: Acer

En annat sätt att komma djupare in i handlingen är med hjälp av eye-tracking, alltså skärmar som registrerar åt vilket håll användaren tittar. Acer har byggt in eye-tracking, under namnet Tobii i tre av skärmarna i deras Predator-serie, som riktar sig till spelare. Tobii finns också i super-laptopen Predator 21 X.

I Acers IFA-monter fick vi Tobii-funktionen demonstrerad, och funktionen känns förvånansvärt naturlig. Vid lanseringen stöds tekniken i ca 40 speltitlar. I spel som Assassins Creed Syndicate kan man välja ut sina motståndare bara genom att titta på dem, istället för att behöva greppa musen och peka på dem först. En annan funktion är att skärmbilden automatiskt rullar åt sidan när blicken närmar sig kanten av skärmen. Det här ger ett mycket bredare virtuellt synfält – och stärker därmed känslan av att du befinner dig i spelet.

De tre skärmar som levereras med eye-tracking, är Predator Z271T (27-tums välvd skärm för 799 euro), Predator XB251HQT (24,5 tum – pris okänt) och Predator XB271HUT (27 tum för 899 euro).

Om du befinner dig i Berlin hinner du fortfarande se nyheterna – IFA 2016-mässan pågår till och med idag, onsdag.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen