Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Libratone anpassar sig till stadslivet

Hörlurar och öronsnäckor med variabel brusreducering som går under namnet Q Adapt.

Skrivet av / 2016-09-06 - 19:41
Libratone anpassar sig till stadslivet
Uffe Kjems Hansen, produktchef på Libratone, förklarar hur deras brusreducering i flera steg fungerar. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud och bild.
Uffe Kjems Hansen, produktchef på Libratone, förklarar hur deras brusreducering i flera steg fungerar. Foto: John Alex Hvidlykke, Ljud och bild.

Libratone, som vi i vanliga fall känner till som en högtalartillverkare, har på IFA 2016 visat att de gärna vill vara med överallt där det lyssnas på musik. Även där det blir personligt och nära inpå. Här handlar alltså om hörlurar.

Hörlursmarknaden är nog det segment där konkurrensen är som hårdast och där antalet konkurrenter är som störst. Men Libratone har ett nytt ess i skjortärmen – reglerbar, aktiv brusreducering.

Den nya hörlursserien har fått namnet Q Adapt och omfattar för tillfället två modeller, ett par trådlösa on-ear-hörlurar och en in-ear-modell med Lightning-kabel till iOS-enheter.

Aktiv brusreducering är behändigt när man vill lyssna i bullriga miljöer, som på ett plan eller ute på stan. Men även den bästa brusreduceringen lämnar tydliga spår i ljudet. Om Libratone har lyckats knäcka den nöten återstår att se när lurarna testas, men deras infallsvinkel är i alla fall ny.

De kallar systemet CityMix, och på hörlurarna kan du välja mellan fyra olika grader av brusfrihet: Från helt öppen till full reducering Tanken är att du ska kunna sätta brusreduceringen på max när du sitter i ett öppet kontorslandskap, och välja någon av de två lägre nivåerna när du går runt på stan och vill höra lite av det som pågår omkring dig.

Q Adapt On-Ear
On-ear-modellen är som sagt trådlös och kan användas med alla typer av Bluetooth-enheter. Touch-panelen som du använder för att styra brusnivå, uppspelning, telefonsamtal och ljudstyrka liknar den vi hittar på Libratones högtalare.

Q Adapt On-Ear-hörlurarna finns i tre färger: Elegant Nude, Cloudy White och Stormy Black. De kan köpas på nätet från och med september och når butikerna i oktober. Priset ligger runt 1 900 kronor.

In-ear-modellen har Lightning-kontakt för Apple-enheter. Foto: Libratone
In-ear-modellen har Lightning-kontakt för Apple-enheter. Foto: Libratone

Q Adapt In-Ear
In-ear-modellen sällar sig till den ännu lilla skara som utrustats med Lightning-kontakt för iPhone/iPad. Det här gör lurarna väl rustade för framtiden om Apple, som ryktena säger, introducerar en ny telefon utan analog ljudutgång i San Francisco i morgon.

Via Lightning-utgången blir det möjligt att skicka en klar, digital ljudsignal, samtidigt som du slipper ha en batteribox hängande på kabeln.

Q Adapt In-Ear-hörlurarna kommer i fyra färger: Elegant Nude, Cloudy White, Stormy Black och Rose Pink. Öronadaptrar i tre olika storlekar medföljer. De kan köpas på nätet från och med september eller i butik från oktober. Priset ligger runt 1 400 kronor.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen