Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 11Delta

De här ska vi testa!

Du har kanske sett dem förut, för vi skrev om NS-5000 för knappt ett år sedan.

Skrivet av / 2016-09-04 - 16:40
De här ska vi testa!

Då var de bara ett par förproduktionsmodeller, men nu är produktionen av Yamahas tuffaste högtalare i full gång.

Du lär inte hitta dem var som helst. Antalet som tillverkas är nämligen för lågt och priset för högt för att de ska hamna i var mans hifi-butik.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Yamaha kallar dem bokhyllehögtalare, precis som NS-1000 från 80-talet, och designen är tämligen lik.

Det handlar om en väl tilltagen trevägskonstruktion med nyutvecklade membran i något Yamaha kallar Zylon. Ett lätt och starkt material som bland annat används av NASA och i Formel 1-bilar. Det är också svårantändligt – inte för att det har någon större betydelse i en högtalare, men ändå.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Överst sitter en 30 mm diskant med Zylon-membran och i mitten ett 80 mm stort mellanregister som likt diskanten har en öppen port på baksidan för att eliminera kompression.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Det 30 cm stora baselementet blåser på i en avstämd basreflexport som hjälper högtalarna att komma ner till väldigt respektabla 23 Hz, medan diskanten toppar på 40 kHz.

Vi har alltså bokat de här 35 kilo tunga och 69 cm höga högtalarna för testning. Och Priset? Den ligger runt 150 000 kr paret.

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen