Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Inga vanliga hörlurar

Technics menar allvar med sin hifi-satsning och släpper utöver hörlurar även nya nätverksspelare och förstärkare.

Skrivet av / 2016-09-05 - 14:11
Inga vanliga hörlurar

Hörlurarna på bilden är inte splitter nya men väl värda att nämna ändå. Först och främst för att de blivit tillgängliga först nu, men även för att det inte är vilka hörlurar som helst. De kallas EAH-T700 och ser nästan lite oansenliga ut – men det är bara på bild.

I verkligheten är de mycket mer solida, genomarbetade och gedigna än man kanske tror.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

Vänder man på dem ser man det 50 mm stora membranet, som är vinklat diagonalt mot örat, plus en liten diskant på 14 mm. Med andra ord är det här ett par tvåvägshörlurar med ett frekvensomfång som sträcker sig ända upp till 100 kHz. Det här är långt utanför det hörbara området.

Det stora membranet utgörs av flera hundra tunna skikt i en MLF-konfiguration (Multi-layer film) som ska säkerställa att membranet uppför sig enhetligt utan uppbrytningar.

De stora öronkåporna är slutna och väl dämpade, med bara en liten luftspalt för att ventilera kåpornas akustiska kammare precis så mycket att membranet får lättare att andas, samtidigt som förvrängningarna hålls nere.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

De har förresten inte bara hörlurar och skivspelare som är värda att nämnas. Technics har utökat med flera hifi-komponenter. Bland annat en trådlös nätverksförstärkare – SU-G30 – med en effekt på 50 watt och som dessutom har analoga ljudingångar, däribland skivspelaringång.

Den stödjer filer i upp till 192 kHz/32 bit, och naturligtvis kan du strömma till den eller använda den som en vanlig förstärkare i anläggningen.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

De har också en musikserver på gång – ST-G30 – med inbyggd CD-spelare så att du kan rippa CD-skivor till en 2,5-tums hårddisk som man sätter i på baksidan.

Technics säger att de använder en avancerad felkorrigeringsalgoritm för att kunna rippa CD-skivorna bit-perfekt, och hårddisken vilar i en vibrationsdämpad vagga.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

På baksidan ser man öppningen till hårddisken/SSD:n.

(Foto: Lasse Svendsen)
(Foto: Lasse Svendsen)

 

Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ljud & Bild
Rulla till toppen